Hoppa till huvudinnehållet

Viktigt med bra hjälp till personalen: ”Det kan utlösa en stressreaktion”

Publicerad:
Gunilla Hallgren, ombudsman och regionalt skyddsombud på Handelsanställdas förbund i Karlstad.
Gunilla Hallgren, ombudsman och regionalt skyddsombud på Handelsanställdas förbund i Karlstad. Foto: privat

Risken för väpnade rån inom handeln har minskat generellt eftersom kontanthanteringen har minskat i butikerna. Men om det ändå inträffar så kan personalen drabbas hårt. Handelsanställdas förbund framhåller vikten av att personalen får bra hjälp och stöd efter en sådan traumatisk händelse.

Gunilla Hallgren, ombudsman och regionalt skyddsombud på Handelsanställdas förbund i Karlstad, framhåller att Coop har hanterat händelsen med det väpnade rånet mot Coop i Filipstad på ett bra sätt och att företaget har väl utarbetade rutiner för hur de ska agera om detta händer.

– Både HR och säkerhetsavdelningen var på plats direkt. Företaget har rutiner utarbetade. Det är en stor organisation med väl utarbetade rutiner, säger Gunilla Hallgren och framhåller också att personalen i butiken har fått bra hjälp och stöd.

Hur stor är risken för väpnat rån i handeln generellt?

– Den har blivit mindre eftersom kontanthanteringen har minskat enormt. Men de här personerna som utför detta har inte alltid riktigt koll heller. Det är fruktansvärt när något sådant här händer, säger hon.

Hur kan man minska risken för rån i handeln?

– Man ska ha larm, kameror och personalen ska ha gått en utbildning hur man ska agera om det händer. Man ska även prata om detta på personalmöten. Det görs också riskbedömningar på en arbetsplats. Rån, hot och våld är en stor risk i butik.

Handelsanställdas förbund trycker också på vikten av samverkan för att skapa trygga arbetsplatser och handelsmiljöer. Förbundet menar att samverkan kan ske mellan arbetsgivare, arbetstagare, fastighetsägare, polis, lokala brottsförebyggande råd, kommunen, räddningstjänsten och centrumföreningen.

Hur ska ett företag agera om det sker ett väpnat rån?

– Man stänger butiken och tar kontakt med företagshälsovården direkt. Alla anställda erbjuds att gå på samtal. Det är viktigt att den/de som blivit utsatta börjar jobba successivt och kanske inte direkt återgår till kassa arbete utan att man får ta det i en takt som känns bra.

Även om personalen klarar sig utan fysiska skador så kan ett rån vara en svår traumatisk upplevelse. Hon betonar att reaktionerna kan skilja sig mycket mellan olika personer och att behovet av hjälp därmed också kan variera.

– Det kan utlösa en stressreaktion. När man kommer tillbaka till arbetet kan man må fruktansvärt dåligt.

Läs mer:

Reaktioner efter rånet: ”Jag tycker att det är hemskt”Hon stod bakom rånaren på Coop: ”Man tror inte att man ska se sånt hända”

Artikeltaggar

Brott, lag och rättButikerCoopFilipstadHandelHandelsanställdas förbundRånRånet mot Coop

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.