Nästa år fyller Lesjöfors 100 år. Föreningen kommer satsa på ett firande som sträcker sig över hela året, snarare än ett enskilt tillfälle. Bakom stora delar av det kommande firandet står en eldsjäl som ingen Lesjöforsare inte känner till.
Filipstads Tidning stämde träff med Jesper Gjermandsen i klubbstugan uppe vid Stålvallen för att ta reda på mer om både honom och det kommande firandet.
Han är vaktmästare, festfixare och spelande innebandy-coach. Lagkapten i fotbollslaget och bandyspelare på vintern. Ska gräset klippas och kritas inför helgens fotbollsmatcher så är det ofta honom du kommer upptäcka om du rör dig kring Stålvallen.
På vinterhalvåret är han en av de eldsjälar som står och spolar is i det allt varmare klimatet som vi lever i. Han arrangerar även Stålvallen Winter Classic, som är den årliga och mycket uppskattade ishockeymatchen där alla är välkomna att delta i kring jul- och nyårsfirandet.
Om det är någonting som händer i sportsammanhang i Lesjöfors, och då främst när det kommer till lagidrott, ja då kan du räkna med att du också kommer springa in i Jesper Gjermandsen i det sammanhanget.
Just därför är det inte heller någon överraskning att det är just Jesper Gjermandsen, även kallad ”Bempa” lokalt på orten, som vuxit ut till något av en spindel i nätet när det kommer till LIF:s kommande 100-årsjubileum.
– Tanken är att det blir ett jubileumsår. Vi börjar med bandymatch i januari, sen blir det en ”huvudfest” som vi kallar det, i april. Klubben är bildad 24 april 1924, och den 27 april 2024 är då huvudfirandet blir, förklarar Jesper Gjermandsen när vi slagit oss ned vid ett bord inne i klubbstugan.
Utöver detta är det även klart att en fotbollsmatch med gamla lirare ska spelas under nästa sommar, även om datumet inte är spikat ännu. Och fler evenemang lär tillkomma.
– Vi har sagt att vi kanske ska göra någonting med basket och skidor också. Men så långt har vi inte kommit i planeringen ännu.
Jesper Gjermandsen ingår i en liten grupp på cirka 6-7 personer, som planerar för nästa års stora festligheter. Han hade önskat att ännu fler ville vara med, men säger samtidigt att det fungerar bra som det är nu också.
– Det är tänkt att alla idrotter som ingått i föreningen under alla de här åren ska uppmärksammas på något sätt, berättar han.
Främst syftar ”Bempa” på de större idrotterna som skidor, gymnastik, basket och orientering, utöver fotbollen och bandyn som fortfarande är aktiv idag. Men långt fler grenar i föreningen än så har funnits genom den långa historien. Boxning, landhockey, varpa, kanot, handboll, motocross och bordtennis är exempel på andra idrotter som spelat sin roll i LIF-historien.
Hur långt har ni kommit i planeringen vad gäller själva huvudfesten?
– Vi är i stort sett färdiga, det är lite maträtter och sånt som är kvar bara. Band har vi klart med. Nice heter dom och är ett coverband från Skåne.
Jesper Gjermandsen avslöjar också att festkommittén har gjort klart med två konferencierer till den stora festen, och det är inte vilka namn som helst. De som ska leda festen är bandyhjälten Andreas Bergwall och fotbollsprofilen Therese Stolpe.
De som ska närvara på festen har både prisutdelningar och mycket historieberättande att se fram emot den 27 april nästa år.
Även om det fortfarande är några månader kvar till jubileumsåret inleds, märks festligheterna av redan nu. I ett led att samla in pengar till firandet, arrangerar LIF nämligen en räkfrossa på Folkets Hus i Lesjöfors den 30 september.
– Det är för att försöka få ihop lite pengar till jubileumsåret, säger Jesper Gjermandsen
– Vi ska servera räkor och lyssna på musik från bandet Leijohn. Ha en trevlig kväll, fortsätter han, aningen kortfattat.
På Facebook pågår också en insamling.
– Det har gått bra, allt vi får in är bonus, så är det ju. Tror vi har 74 000 i klara utgifter, om man bortser från räkorna. Mynt som vi köpt in, band som vi har bokat till jubileumsfesten, bandytröjor och sånt, förklarar han.
– Det är sagt att vi ska gå plus/minus 0 på det här, det är inget vi vill tjäna pengar på. Vi vill fira att vi hållit igång i 100 år.
Hur mycket tid har du lagt på det här projektet?
– Jadu, det vet jag inte. Det är nog 100-tals timmar. Jag har tagit fram bandytröjor tillsammans med ett företag. Jubileumsmynt har vi gjort. Affischer, ja mycket…
Tanken med de framtagna bandytröjorna är att de ska likna de klassiska Baron-tröjorna från mitten av 1900-talet.
– Så blir det gamla spelares namn på tröjorna. Sådana som är kända från Lesjöforsbandyn, som Sven Bergwall och Håkan Persson – legendnamn.
– Tanken är att vi ska auktionera ut dem efteråt, och det är lättare att auktionera ut tröjor det står Gösta ”Staffa” Bergström och Håkan Persson på, än Peter eller Ulf Skoog, säger Jesper och skrattar.
En annan syssla ”Bempa” ägnat sig åt på senare tid, något som inte minst har märkts på LIF:s sociala medier, är sökandet efter gamla bilder från förr.
– Det mesta har jag hittat här i klubbstugan, vi har gamla tidningsklipp. Något foto har jag fått från FT:s arkiv, sen lägger Lesjöfors Museum ut väldigt mycket på sin Facebooksida. Så jag har jag färglagt deras bilder de senaste månaderna.
Har du lärt dig någonting nytt om LIF när du arbetat med allt det här?
– Nej, faktiskt, det mesta kunde jag redan, det tror jag.
Jesper Gjermandsen är född och uppväxt med Lesjöfors IF. Han fyller 28 år i slutet av september, och att påstå att LIF haft en stor plats för honom genom hela livet är ingen underdrift.
– Det är väl i stort sett allt. Det är väl inte så mycket, som inte går till LIF. Både fotboll och bandy och allt runtomkring.
Vad betyder LIF för orten tror du?
– Det tror jag betyder mycket, att det finns något att göra här.
Vad är det som driver dig?
– Det är ju att jag får chansen att spela där jag tycker om att göra det, jag älskar ju sport. Och att få göra det här på orten. Det behövs ideella krafter på små orter, tyvärr är vi inte så många, men vi som är det – vi hjälper till och vi gör det ordentligt.
Efter några snabba frågor och svar, kommer samtalet återigen in på bandymatchen som förväntas spelas på stålvallen i januari (om vintern tillåter). Redan nu är spelartrupperna som ska göra upp på isen klara.
– Ja, i stort sett, jag tror vi har tre platser kvar ännu. Det har varit väldigt positiv respons, tror vi har fått nej från två personer bara, så det har varit väldigt positivt att folk vill komma hit och vara med.
På ”Ja-sidan” är siffran så hög som 34 spelare. 34 ja av 36 möjliga alltså. Det säger kanske något om hur stark den lokala andan är när det kommer till LIF och betydelsen föreningen har haft för orten genom åren. Och det är inga dussinlirare som ställer upp. Jesper Gjermandsen räknar upp några av profilerna som publiken kommer få återse i LIF-tröjan i vinter.
– Bröderna Bergwall, Kjell Kruse, Mikael Forsell. Det kommer bli en hel del landslagsmatcher och SM-guld som ska spela här ute.
Under dina 27 år, snart 28 i livet, vad är dina starkaste minnen av Lesjöfors IF?
– För egen del är det väl A-lagsdebuten i bandy, men det har varit mycket. Åkte med som bollkalle ett år, när jag var 12 år, när LIF spelade hemmamatcher på bortaplan i Grängesberg. Det var en upplevelse att få åka på resor med dem som man hade sett upp till som liten, säger Jesper Gjermandsen eftertänksamt.
Snart 100 år av idrottshistoria. Lesjöfors IF har uppenbart betytt mycket för många genom dessa tider. Och än lever både föreningen och orten i allra högsta grad, så vi kan förhoppningsvis räkna med att ännu fler profiler och eldsjälar ploppar fram även i framtiden.