Hoppa till huvudinnehållet

OLW får böta efter utsläpp av fett i vattnet – för höga värden hundratals gånger

Publicerad:
Orkla Confectionery & Snacks AB har fått en företagsbot efter att ha släppt ut för höga halter av fett i vatten.
Orkla Confectionery & Snacks AB har fått en företagsbot efter att ha släppt ut för höga halter av fett i vatten. Foto: Christine Olsson/TT

Snackstillverkningen i Filipstad har fett med knas, eller snarare knas med fett. De har under flera år släppt ut så mycket fett i vattnet att de nu får böta hundratusentals kronor.

Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål vid Åklagarmyndigheten har gett Orkla Confectionery & Snacks AB ett strafföreläggande med företagsböter på 400 000 kronor.

Orsaken är att företaget har släppt ut för mycket fett. Dessutom har avloppsvattnet haft för höga PH-halter ett antal gånger under de senaste åren.

Det var under 2015 som miljöprövningsdelegationen i Örebro län beviljade företaget tillstånd att bedriva verksamhet under förutsättning att man höll sig inom gränsvärdena vad gäller mängden fett i avloppsvattnet samt pH-intervallet som inte fick gå utanför 6,5 till 9,0.

Under 2019 har Orkla brutit mot detta. Vid omkring 27 tillfällen har man haft för mycket fett i vattnet och vid 33 tillfällen för högt pH-värde.

Det har inte blivit bättre efter det. 2020 var fetthalterna för höga vid 48 tillfällen och pH-värdena vid 14 tillfällen.

Orkla Jan Scherman
Orkla Jan Scherman Foto: Jennifer Sundelin

Under 2021 och 2022 var pH-värden bara för höga vid ett handfull tillfällen vardera. Däremot var fetthalterna över gränsvärdet vid över hundra gånger varje år.

Nu har företaget fått en företagsbot och ska betala 400 000 kronor. Som särskild grund anges att ”Näringsidkaren har inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten.”

Artikeltaggar

ÅklagarmyndighetenBöterBrott, lag och rättFilipstadJan SchermanMiljöOLWÖrebro länTillståndUtsläpp

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.