Hoppa till huvudinnehållet

Popartisten Magnus Carlsson gästar Filipstads kyrka: ”Kommer publiken nära”

Publicerad:
Den folkkäre artisten Magnus Carlsson ger sig ut på ny turné: "Se mig - bara för den jag är". Den 13 september gästar han Filipstads kyrka. Foto: Pressbild

I höst ger sig Magnus Carlsson ut på turnén ”Se mig- bara för den jag är”. Han gör tio stopp med premiär i Karlstad den 12:e september. Dagen efter gästar han Filipstads kyrka.

– Jag är verkligen taggad, det ska bli superkul att komma till Filipstad, säger Magnus.

Den aktuella turnén är lite mer personlig och nära än de stora showproduktioner man kanske är van att se honom i.

– Det här är en helt annan turné än vad jag brukar göra. Den innehåller inte ett bombardemang av konfetti, utan den koncentrerar sig i stort sett på mig och min flygel. Under en popkonsert så går det i 180 och tempot bara ökar tills man kommer fram till finalen, förklarar Magnus.

Under den här turnén finns det finns tid för Magnus att pausa och berätta om varför han valde låten och vad som hände bakom kulisserna.

– Det är en häftig kontrast till övriga scenshower, men det är inte rakt igenom en lugn, stillsam och långsam konsert bara för att vi befinner oss i kyrkan. Det är bara det att man hinner andas och får en annan närhet till publiken.

Musiken har funnits med i Magnus liv från begynnelsen. Han förklarar att han aldrig var någon sportkille, det var inte hans grej.

– Mina föräldrar hade en grammofon och skivor av bland andra Elvis, Sound of music, Baccara och sist men inte minst, mina favoriter ABBA. Jag satt och lyssnade och tränade upp mig, jag fullkomligt begravde mig i skivhögen. ABBA:s storhet ligger i deras melodispråk. Benny Anderssons melankoliska poplåtar, man hör det klassiska i kombination med folkmusik. Och så Björns fantastiska texter som faktiskt bara blir bättre och bättre. Inte att förglömma Agnetha och Frida som är så fantastiska på att både sjunga och tolka texter. ABBA är bra som fan!

Har det varit din målsättning att efterlikna ABBA när du sjungit i grupp?

– Det är väl inget jag medvetet tänkt på, men visst har man målsättningen att gruppens sammansättning ska vara dynamisk. Vad gäller Alcazar så hade alla medlemmar olika ansvarsområden i arbetsgruppen, vi tog hand om våra respektive uppgifter och boostade varandra.

Älskar schlager

Redan som liten fastnade Magnus för schlagermusiken.

– När Carola vann mello 1983 så var jag fast. En schlagerlåt är ju väldigt direkt, ofta lite fyrkantig med en tonartshöjning. Dessutom får den var max tre minuter lång! Jag har ju vuxit upp med radioprogram som Svensktoppen, jag matades ju med sådana låtar. Jag gillar enkelheten eftersom en schlager sätter sig. Den innehåller en tydlig melodi med en texthook som sätter sig. Det finns en direkthet.

Magnus Carlsson fastnade tidigt för Schlagermusiken som innehåller en tydlig melodi med en texthook och en direkhet som sätter sig, förklarar han.
Magnus Carlsson fastnade tidigt för Schlagermusiken som innehåller en tydlig melodi med en texthook och en direkhet som sätter sig, förklarar han. Foto: Claudio Bresciani/TT

Har du haft någon motgång i karriären, eller har det bara varit en dans på rosor?

– Ja herregud. Det är klart att det händer saker längs vägen, det är inte enbart en dans på rosor, det blir ibland grus i maskineriet. Som med min mellolåt ”Live forever” som inte slog så som jag tänkt mig. Jag hade ett skivkontrakt som väntade med tillhörande turné, och så blev det inget med det. Det kändes snopet att få höra att vi kommer inte längre med den här låten. Men jag lärde mig att man måste alltid ha en plan B, sen kör man bara vidare.

Magnus har varit aktuell med sin show ”Från Barbados till gamla stan”.

– Det var en påkostad bombastisk historia, det var mycket av allt. Dansare, fantastiska scenkläder och pyroteknik. Det var helt galet.

Under hösten är Magnus även aktuell med nya musiksläpp och med den hyllade scenshowen ”En jäkla massa schlager”.

– Den gör jag tillsammans med underbara Linda Bengtzing. Där frossar vi verkligen i schlagers, intygar Magnus.

Roligt projekt

Magnus är även aktuell med nyheter i hans vinkollektion Saint & Sinners.

– Det är ett fantastiskt roligt projekt. Det var under pandemin som vi startade det eftersom det var paus med show, tanken har funnits länge men nu fanns tid att ta tag i det. Jag startade upp med ett rosévin från Österrike. De skickade hit vinflaskor och vinmakaren satt i Österrike, sen satt vi på Facetime och hade digital vinprovning, och så fick jag säga vad jag tyckte om. Det var riktigt kul, säger Magnus.

Och tillägger:

– Carl Jan Granqvist kom till min release, han kom faktiskt fram till mig och sa att det var gott. Det var ett erkännande som heter duga! Det senaste tillskottet i serien är ett vitt Chardonnayvin.

Filipstad är spelning nummer två av tio och Magnus tror att den kommer att bli väldigt bra.

– Premiären är ju i Karlstad och då är man ju av naturliga skäl lite nervös. Så ni får en avslappnad sångare till Filipstad den 13 september! Det kommer som sagt att bli en salig blandning av mig och mina låtar, det kommer att dyka upp låtar av både Bardados och Alcazar plus mina egna hitar. Fast jag kanske stöper om dem i ett annat format, förklarar han.

Och fortsätter:

– Jag ser verkligen fram emot att få komma ut och träffa min publik på det här sättet. Det blir alltid en avslappnad och skön stämning på konserterna när det finns utrymme för direktkontakt mellan mig och mina åhörare.

Magnus vill poängtera att publiken behöver inte sitta som ljus, rakryggade i kyrkbänken.

– Man får sjunga med och klappa i händerna, eller interagera med mig om man vill det. Som sagt, det kommer att kretsa en hel del kring mig och min flygel, lite ABBA, lite musikallåtar. En salig blandning helt enkelt, hälsar Magnus Carlsson.

Artikeltaggar

AbbaAlcazarBarbadosBenny AnderssonCarl Jan GranqvistCarola HäggkvistFilipstadKarlstadKonserterLinda BengtzingMagnus CarlssonMusikNöje/KulturÖsterrikeSchlagerShowerSvensktoppen

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.