Hoppa till huvudinnehållet

Svea hittade guld i Långban – kul för barn under Geologins Dag

Publicerad:
Den 9 september arrangerades Geologins Dag i hela landet. I Långbans Gruvby fokuserade man i år på roliga aktiviteter för barn. Här är det Svea Johnsson som provar på att vaska guld, instruktören Tobias Wiberg Steen visar hur man gör.
Den 9 september arrangerades Geologins Dag i hela landet. I Långbans Gruvby fokuserade man i år på roliga aktiviteter för barn. Här är det Svea Johnsson som provar på att vaska guld, instruktören Tobias Wiberg Steen visar hur man gör. Foto: Pernilla Möllberg

Under lördagen fylldes Långbans Gruvby med besökare. Den årligt återkommande Geologins Dag uppmärksammades med bland annat föreläsningar, utställningar, guldvaskning och ponnyridning.

– Fokus låg i år på att barnen ska tycka att det är kul med geologi, säger Jan Vennerström.

Geologins Dag är ett årligt återkommande evenemang med geovetenskapliga aktiviteter runt om i Sverige. Idén föddes i Svenska Nationalkommitéen för Geologi. Den första Geologins Dag hölls år 2001 och har sedan dess anordnats den andra lördagen i september och målet är att synliggöra geovetenskap.

Barnen tyckte att det var spännande att titta på olika mineral i mikroskopet.
Barnen tyckte att det var spännande att titta på olika mineral i mikroskopet. Foto: Pernilla Möllberg

Besökarna kan få veta mer om geologi genom att till exempel följa med på vandringar eller lära sig om till exempel glaciärer, vulkaner och livets utveckling. I Långban har man arrangerat Geologins Dag i 6-7 år och initiativtagare var i begynnelsen Jan Vennerström, ordförande i Nordmarks hembygdsförening. Jan har fullt upp idag. Nyfikna och intresserade barn står på kö för att få titta på mineraler i mikroskopen.

– Det är fullt upp idag, men det är bara kul! Geologins Dag arrangeras ju över hela landet och besökarna kan få information om både bergarter och fossil. Här i Långban fokuserar vi av naturliga skäl på mineral, eftersom det här området är känt för sin mineralrikedom. Det är ju ändå världens mineralrikaste plats. När vi först startade upp Geologins Dag så var det via Långban sällskapet, det är en intresseförening som sysslar med mineralogi, geologi och kulturhistoria, berättar Jan.

I Långban har man arrangerat Geologins Dag i 6-7 år och initiativtagare var i begynnelsen Jan Vennerström. Idag hade han fullt upp med att förevisa mineral för barnen.
I Långban har man arrangerat Geologins Dag i 6-7 år och initiativtagare var i begynnelsen Jan Vennerström. Idag hade han fullt upp med att förevisa mineral för barnen. Foto: Pernilla Möllberg

I år är det Värmlands Museum som arrangerar dagen, men Långban sällskapet är fortfarande delaktiga.

– I år har vi speciellt fokuserat på att barn ska tycka att det här med geologi är kul, därför finns ett antal aktiviteter som passar barn här idag, förklarar han.

Under dagen fanns olika stationer där man kunde få information om olika mineral och malmer.
Under dagen fanns olika stationer där man kunde få information om olika mineral och malmer. Foto: Pernilla Möllberg

Under dagen fanns olika stationer där man kunde få information om olika mineral och malmer och man kunde även prova på guldvaskning. Svea Johnsson visade stort intresse och fick prova på att vaska guld, instruktören Tobias Wiberg Steen förklarade hur man går tillväga. Sveas mamma berättade att Svea är genuint intresserad och att hon har på eget initiativ lärt sig vad olika mineral heter.

Hästen Frasse var ett populärt inslag under dagen. Tillsammans med ägaren Emma Wikström kunde barnen via hästryggen få en guidad tur på gruvområdet.
Hästen Frasse var ett populärt inslag under dagen. Tillsammans med ägaren Emma Wikström kunde barnen via hästryggen få en guidad tur på gruvområdet. Foto: Pernilla Möllberg

Vidare fanns hästen Frasse på plats med ägaren Emma Wikström. Barnen kunde via hästryggen få en guidad tur i den natursköna gruvbyn, ytterligare ett populärt inslag för barnen.

Långbans Gruvby erbjuder utställningar om platsens historia och de människor som levt och verkat här, samt en unik samling mineral som besökarna kan studera.
Långbans Gruvby erbjuder utställningar om platsens historia och de människor som levt och verkat här, samt en unik samling mineral som besökarna kan studera. Foto: Pernilla Möllberg

Den som ville fynda kunde handla i loppisen och ville man förkovra sig i dagens ämne erbjöds olika föreläsningar och guidningar av både Jan Vennerström och Jan Kruse, som berättade om gruvområdet och dess spännande historia.

Jan Kruse föreläste om gruvområdets spännande historia.
Jan Kruse föreläste om gruvområdets spännande historia. Foto: Pernilla Möllberg

Artikeltaggar

HistoriaJan KruseKulturhistoriaLångbanNöje/KulturTeknik och vetenskapUtställningarVandringVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.