Hoppa till huvudinnehållet

Avspärrade området tio mil från Filipstad – fler områden ska finkammas efter svinpest

Publicerad:
I dagsläget är det i två kommuner som det har hittats bekräftade fall av afrikansk svinpest.
I dagsläget är det i två kommuner som det har hittats bekräftade fall av afrikansk svinpest. Foto: Pontus Lundahl/TT

Hittills har sökandet efter döda vildsvin skett inom ett avspärrat område.

Gränsen är cirka tio mil från Värmland.

Nu kommer även områden utanför skannas efter afrikansk svinpest.

– För alla som rör sig i skog och mark är det viktigt att vara uppmärksam, säger statsepizootologen Karl Ståhl till NWT.

I dagsläget är det i två kommuner som det har hittats bekräftade fall av afrikansk svinpest.

Det handlar om Norberg och Fagersta i Västmanland. Smittspridningen måste stoppas och därför har det införts strikta restriktioner i ett område om närmare 1 000 kvadratkilometer, enligt Expressen.

Området där de bekräftade fallen har konstaterats beskrivs vara litet, men hittills har man inte letat utanför det avspärrade området – men det ska man göra nu.

Detta området är avspärrat med restriktioner.
Detta området är avspärrat med restriktioner. Foto: Statens vetrinärmedicinska anstalt

Enligt de kartor som finns tillgängliga över det avgränsade områden är det cirka tio mil , från Södra barken i Västmanland till den värmländska gränsen utanför Filipstad.

Och vildsvin kan vandra långt. Galtar i de drabbade ytorna har hemområden på upp till 10 000 hektar och kan under höstens brunst röra sig över ännu större ytor.

Det säger viltforskaren Petter Kjellander till tidningen Svensk jakt. Han bedömer samtidigt att området där mänsklig aktivitet inte längre är tillåtet är tillräckligt stort.

– Vi är inte riktigt färdiga med våra beräkningar, men jag tror att det är tillräckligt stort. Det man är rädd för är att insatser sätts in i ett område som senare visar sig vara för litet, säger han.

Karl Ståhl är statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Till Expressen säger han osäkerheten är stor nu och att flera faktorer är avgörande för om området är tillräckligt.

Karl Ståhl, statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt.
Karl Ståhl, statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt. Foto: Add Light Fotograf Göran Ekeberg AB

Till NWT uppmanar han nu alla som rör sig i skogsområden i Värmland att vara vaksamma.

– Och det ska man vara i hela Sverige. Man ska alltid rapportera till oss om man hittar något, men nu är det extra viktigt. Speciellt runt om hela det här området. För alla som rör sig i skog och mark är det viktigt att vara uppmärksam.

Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Symtombilden är densamma som vid klassisk svinpest. Sjukdomen har sin ursprungliga utbredning i Afrika söder om Sahara, men har under senare år fått en kraftigt ökad spridning.

Sjukdomen drabbar ej människor eller andra djur.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

Mikaela Heidrich, länsveterinär, säger att länsstyrelsen nu följer läget i Västmanland och håller sig uppdaterade.

Hon säger att det var väntat att smittan skulle sprida sig till Sverige, men huruvida den tar sig till Värmland är mer osäkert.

– Till Sverige var det inte ett ”om det kommer” utan ett ”när”. Men för Värmlands del är det mer ett ”om” än ett ”när”. De råden vi gått ut med tidigare gäller, att hittar man dött vilt, framför allt vildsvin som det gäller i det här läget, ska man rapportera det till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Det går lätt att göra på deras webbplats.

Det här gäller inom den smittade zonen

Alla aktiviteter där människor vistas i skog och mark utan­för markerad tomt­gräns och utan­för etablerad tävlings­bana är förbjudna. Det gäller även sport­evenemang, samman­komster och offentliga till­ställningar.

Anledningen till förbudet är att vild­svinen inte ska störas så att de rör sig ut ur zonen och därmed sprider smittan vidare till andra områden. Människor får inte heller sprida smitta vidare via skor, redskap med mera.

Exempel på aktiviteter som är förbjudna:

alla typer av jakt av vilt

alla typer av skogs­bruk

svamp- och bär­plockning

skogspromenader utanför anlagd väg

bad på icke allmän bad­plats

rid- och körtävling med häst i skog och mark

orienterings­tävling, hund­tävling och motor­tävling i skog och mark

gårdsauktion där redskap etc. ställs ut på vallar

guidad natur- och kultur­vandring i skog och mark.

Det är också förbjudet att släppa hundar lösa i skog och mark och att som obehörig vistas i vildsvins­hägn eller inhägnader för tam­grisar.

Källa: Jordbruksverket

Artikeltaggar

ExpressenFagerstaHusdjurJordbruksverketSamhälleSkogSmittorStatens veterinärmedicinska anstaltVärmlands länVästmanlands länVilt

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.