Hoppa till huvudinnehållet

Han fick äta lunch med Kungaparet: ”Ett trevligt och välarrangerat program”

Publicerad:
Kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen. Filipstads Kommunalråd Christer Ohlsson (M) blev inbjuden till jubileumslunch till residensstaden Karlstad den 7 september.
Kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen. Filipstads Kommunalråd Christer Ohlsson (M) blev inbjuden till jubileumslunch till residensstaden Karlstad den 7 september. Foto: Pernilla Möllberg

Kung Carl XVI Gustaf firar i år 50 år på tronen. Det har uppmärksammats med en Sverigeturné där Kungaparet har besökt Sveriges samtliga 21 län. Sist ut var residenstaden Karlstad, som förärades det Kungliga besöket den 7 september.

Till jubileumslunchen representerades Filipstad av kommunalrådet Christer Olsson (M).

Med anledning av Hans Majestät Konungens 50 år på tronen, har Kungen och Drottningen besökt Sveriges samtliga 21 län. Sist ut på den kungliga turnén var residensstaden Karlstad, som den 7 september förärades det celebra besöket. På gästlistan till den högtidliga jubileumslunchen fanns representanter för kulturen, näringslivet, civilsamhället, myndigheter, Region Värmland, tidigare landshövdingar och länets kommuner. Filipstad representerades av kommunalrådet Christer Olsson (M).

– Det var ju ett tag sedan jag erhöll min inbjudan, och visst var det hedersamt att få den, erkänner han och visar sin personliga inbjudan med det kungliga emblemet.

Kungaparet besökte Karlstad i förra veckan. Under besöket representerades Filipstads kommun av kommunalrådet Christer Olsson (M).
Kungaparet besökte Karlstad i förra veckan. Under besöket representerades Filipstads kommun av kommunalrådet Christer Olsson (M). Foto: Peter Bäcker

Christer berättar att klockan 11.00 var det samling i residenset innehållande både mingel, bubbel och trevliga samtal.

– I salongen fanns det en fotoutställning på Kungens samtliga tidigare besök i Värmland, det var mycket intressant att se. Klockan 11.45 äntrade Kungaparet residenset, och i samband med det blev vi hänvisade till ett så kallat förmak. Därefter fick vi sedan en och en gå fram och handhälsa på Kungaparet. Det blev mer personligt än när alla står uppradade för att hälsa. Det blev ju naturligtvis ingen längre konversation, endast en kort presentation, men det var speciellt och fint.

Lokal jubileumslunch

När representanterna hälsat på Kungaparet var det dags för den högtidliga jubileumslunchen. Under Kungens länsturné har Kungaparet blivit bjudna på nykomponerade landskapsrätter. Lokala råvaror är ledorden och ambitionen har varit en nyskapande gastronomisk trerätters landskapsmåltid, enligt Carl-Jan Granqvist som är en av initiativtagarna.

– Man gick och ställde sig vid sin tilldelade plats och stod sedan och väntade tills samtliga representanter sällat sig till bordet. Det var först när Kungaparet kom som man satte sig till bords. Jag gillar när det är högtidligt och att man håller på etikettsreglerna, det blir lite ordning och reda då, menar Christer.

Mellan rätterna fick Kungaparet och gästerna ta del av körsång framförd av Värmlands Nations Kör, under ledning av Hanna Ohlson Nordh. Kören tillhör Värmlands Nation i Uppsala där studenter med rötter i Värmland samlas.

Till förrätt serverades Värmländsk eldad råbiff, Fryken ale, dinkel, krispig lök, syltad kantarell, äggula, surdeg och hallon.

– Till huvudrätt fick vi regnbågslax med spetskål, det smakade väldigt bra och till dessert bjöds det på mazarin på skrädmjöl. Efter avslutad lunch höll Kungen ett spontant tal, vilket var väldigt bra och lättsamt framfört. Sedan drog sig Kungaparet och landshövdingsparet tillbaka.

Christer tillägger att landshövdingen Georg Andrén har gjort ett mycket bra jobb vad gäller förberedelserna inför det celebra kungabesöket.

Var du nervös när du skulle hälsa på Kungaparet?

– Nej, jag blir sällan nervös, varför ska man vara det? Viktigt att tillägga i sammanhanget är att jag är en sann monarkist. Jag anser att Kungahuset behövs och att de gör ett oerhört bra jobb för Sverige. Kungabesöket i Karlstad var ett högtidligt, välregisserat och mycket trevligt arrangemang, säger Christer Ohlsson.

Artikeltaggar

Carl XVI GustafChrister OlssonFilipstadGeorg AndrénHögtiderKarlstadKungligheterMänskligtModeraternaNöje/KulturRegion VärmlandVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.