Hoppa till huvudinnehållet

Vintern närmar sig – så kan du hålla nere elräkningen

Publicerad:
Energirådgivare Rita Nielsen i Karlstads kommun tipsar om tre steg för att sänka energikostnaderna. Nu kan också invånare i Karlstad och Hammarö låna viss utrustning på bibliotek.
Energirådgivare Rita Nielsen i Karlstads kommun tipsar om tre steg för att sänka energikostnaderna. Nu kan också invånare i Karlstad och Hammarö låna viss utrustning på bibliotek. Foto: Marie Blomgren

Vintern närmar sig.

För dig som vill hålla nere elräkningen har energirådgivare Rita Nielsen några enkla tips.

– Jag tycker att man ska fortsätta tänka energisnålt.

I Karlstad och Hammarö kan privatpersoner nu låna elmätare och värmekamera för att jaga energitjuvar.

Flera experter bedömer att elpriserna i vinter kommer att bli lägre än under förra vintern. Men osvuret är bäst och allt fler ringer nu till energirådgivaren Rita Nielsen, även om samtalen inte är lika många som förra hösten.

– Det finns många hundralappar att spara varje månad. Det är inte superstora uppoffringar, utan det handlar om att få lite andra vanor.

Nya vanor är gratis, men kan ändå räcka långt, enligt Rita Nielsen. Att sänka värmen inomhus en grad minskar uppvärmningskostnaden med runt fem procent.

– Har man elberedare kan varmvattnet stå för en ganska stor del. Kör fulla diskmaskiner och tvättmaskiner och häng tvätten.

Att inte låta apparater, som tv:n, stå på gör också att mindre el går åt.

Isolera mera

Nästa steg är att se om huset behöver tilläggsisoleras.

– Har man bra isolering på vinden? Vad har man för väggar? Behöver det tilläggsisoleras? Finns det springor i fönstren? Det kan vara bra att börja där innan man byter värmesystem, för då kanske man inte behöver ett lika stort värmesystem.

Enligt Rita Nielsen är det fortfarande ganska vanligt med direktverkande el, även om många kompletterar det med en luft-luft-värmepump.

När det gäller att byta värmesystem går det inte att säga generellt vad som är bäst. För den som bor inom ett fjärrvärmenät är det ett bra alternativ. Annars finns olika former av värmepumpar.

Den som vill ha oberoende och kostnadsfri rådgivning kan vända sig till sin kommuns energirådgivare.

– Vi har mycket bra underlag och kan hjälpa till att titta på offerter, säger Rita Nielsen.

Hon säger att väntetiderna på olika installationer inte är lika långa nu som tidigare.

Rita Nielsen visar hur elmätaren kopplas in för att se hur mycket en viss apparat förbrukar.
Rita Nielsen visar hur elmätaren kopplas in för att se hur mycket en viss apparat förbrukar. Foto: Marie Blomgren

Lägre utsläpp

Enligt Rita Nielsen finns det två skäl till att det är viktigt med energieffektivisering.

– Om vi ser till hela Europa används mycket gas och kol för att tillverka el. Ju mer vi sänker användningen desto mer fasar man ut de här fossila bränslena, så man bidrar till att minska koldioxidutsläppen.

Dessutom sparar den enskilde pengar. Elbehovet bedöms öka kraftigt i Sverige i framtiden, enligt Energimyndigheten.

– Ökar efterfrågan så går priserna upp, säger Rita Nielsen.

Så sänker du kostnaderna

Tänk i tre steg för att minska din energianvändning och sänka kostnaderna.

1. Bättre vanor. Börja med att se över dina vanor. Sänk temperaturen inne, se över varmvattenförbrukningen och se till att inga apparater står på i onödan. Även i lägenheter blir det allt vanligare att mäta och ta betalt för elanvändning individuellt.

2. Isolera. Överväg tilläggsisolering av vind, tak och/eller väggar. Ta reda på om fönster behöver tätas. Vissa saker kan vara ganska dyra och bra att göra om du behöver byta panel eller fönster. Du som bor i bostadsrätt kan föreslå energisparåtgärder i bostadsrättsföreningen.

3. Byt värmesystem. Om du har direktverkande el: överväg att byta värmesystem. Ta reda på vilket system som passar bäst för just ditt hus. Kommunens energirådgivare ger råd utan kostnad.

Det går att få bidrag för energieffektivisering av småhus som värms upp med el. Läs mer på Boverkets hemsida.

Vissa investeringar i grön teknik ger också skatteavdrag. Läs mer på Skatteverkets hemsida.

Källa: Rita Nielsen, energirådgivare Karlstads kommun

Artikeltaggar

BoverketElEnergieffektiviseringEnergimyndighetenHammaröKarlstadKarlstads kommunKlimatKlimatpåverkanMiljöRita NielsenSkatteverketTeknik och vetenskapVäder

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.