Hoppa till huvudinnehållet

Scherman tar kampen för demokratin – visar sin film i Filipstad

Publicerad:
Den 18 september visas Jan Schermans demokratifilm ”Make Democracy Great Again” på Folkan Bio i Filipstad.
Den 18 september visas Jan Schermans demokratifilm ”Make Democracy Great Again” på Folkan Bio i Filipstad. Foto: Pernilla Möllberg

I dokumentärfilmen Make Democracy Great Again sätter Jan Scherman fokus på en av vår tids viktigaste frågor. Kommer demokratin att överleva?

Filmvisningarna sker i samarbete med Folkets Hus och Parker och den 18 september visas filmen på Folkets Hus i Filipstad, då också Jan Scherman kommer att vara på plats.

– Det känns mycket bra och mycket viktigt att filmen ska visas i Filipstad. Filmen hade ju smygpremiär den 4 september och vi har bokningar ända fram till februari nästa år, säger Jan Scherman.

Han tycker att det är fantastiskt med det genuina intresset som filmen väckt, och ett av de viktigaste målen med filmarbetet var att tända en brasa för att få igång en diskussion om demokrati.

– Vi måste trygga och säkra den demokrati vi har haft i vårt land i drygt ett sekel tillbaka. Vi måste börja prata om läget vi befinner oss i.

Schermans demokratifilm visades under Filmdagarna i Sundsvall. Arrangörer var Folkets Hus och Parker och nu ska filmen visas i Filipstad på Folkan Bio.
Schermans demokratifilm visades under Filmdagarna i Sundsvall. Arrangörer var Folkets Hus och Parker och nu ska filmen visas i Filipstad på Folkan Bio. Foto: Privat

Nu ska alltså demokratifilmen visas i Filipstad och Scherman är glad över samarbetet med Folkan Bio i Filipstad.

– Vi träffades och pratade i samband med filmdagarna i Sundsvall, där filmen förövrigt visades. Det känns bra att filmen nu ska visas i Filipstad och att vi snabbt kunde ordna det så bra.

Känner optimism

I samband med filmarbetet intervjuade Jan Scherman nynazister i Ludvika.

– Det kan ju vem som helst räkna ut att det var ju inte den roligaste intervjun jag gjort, det var ju onekligen speciellt. Men jag vill istället lyfta fram alla fantastiska människor som jag träffat runt om i världen, alla de som kämpar för demokrati. Jag upplever att vi befinner oss i ett mörker och jag letar efter ljuset, förklarar han och påstår ändå att han känner en viss optimism.

Solen sken också på Schermans releaseparty – boken med positiva sidor släpptSchermans besökte Rämmen – glädje över intresset för bokenScherman efterlyser en nyanserad bild i riksmedia: ”Allt är inte svart eller vitt”Reaktioner efter utspel om Filipstad – så tycker filipstadsborna

Schermans dröm var att få bidra till en ny folkrörelse där man pratar om demokrati, han poängterar återigen att vi måste börja prata nu.

– Vi måste börja lyssna på varandra. Folk hatar och hotar varandra och har ett allt mer vulgärt bemötande gentemot varandra. ”Stick och brinn, jag gillar inte dig”, istället för att prata med varandra och säga, ”förklara för mig hur du tänker”.

Han menar att demokrati består inte bara av grundlagar och statsskick, det är också ett sätt att respektera varandra även om man inte delar varandras åsikter. Ett hot mot demokratin är när grupper och individer agerar med våld för att förändra och nå fram till det man vill uppnå.

– Vi måste börja lyssna på varandra och försöka hitta kompromisser. Man väger samman olika intressen, vilket i sin tur leder fram till en konstruktiv dialog, jag anser att det är demokratins inre väsen, säger Jan Scherman.

Filmvisningen åtföljs av ett samtal med Jan Scherman, Åsa Hååkman Eriksson (S) och Christer Ohlsson (M). Aftonens moderator är Filipstads Tidnings förra chefredaktör och nuvarande kulturredaktör på NWT, Lena Richardson.

Artikeltaggar

DemokratiFilipstadFilmFilmerJan SchermanLudvikaModeraternaPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.