Hoppa till huvudinnehållet

Verklig risk för spridning av svinpesten: ”Läget är mycket mycket allvarligt”

Publicerad:
Oron är stor för att den afrikanska svinpesten ska sprida sig i landet.
Oron är stor för att den afrikanska svinpesten ska sprida sig i landet. Foto: Hasse Holmberg

Jan Andersson, vice ordförande och sekreterare i Filipstads jaktvårdskrets , menar att upptäckten av den afrikanska svinpesten i området kring Fagersta och Norberg är mycket bekymmersam. Den avspärrade zonen finns cirka tio mil från Värmland.

– Det är mycket mycket allvarligt. Det är väldigt oroande, säger Jan Andersson och fortsätter:

– Vi ska inte överdriva risken att det kommer hit. Men man måste ta det på allvar. Risken för spridning är verklig och absolut.

Den afrikanska svinpesten har konstaterats i Fagersta kommun och i Norberg. I den smittade zonen finns regler som alla måste följa för att försöka förhindra smitt­spridning. Afrikansk svinpest drabbar vildsvin och grisar, men den drabbar inte människor eller andra djur­.

Skärpt uppmärksamhet

Den som hittar sjuka och döda vildsvin ska rapportera det till Statens veterinär­medicinska anstalt (SVA). Det gäller oavsett var man bor i landet. Den som har tamgrisar som blir sjuka och dör ska omedelbart kontakta sin veterinär.

Det handlar nu om att bland annat jägare bör ha skärpt uppmärksamhet även i skogarna i vårt område.

– Man måste anmäla till Jordbruksverket om man hittar ett dött vildsvin. Behöver vi hjälp så vänder vi oss till förbundet.

Måste sanera

Han förklarar att de fick information centralt från Svenska Jägareförbundet redan för ett eller två år sedan när svinpesten upptäcktes i Tyskland.

– Då hade vi mycket information från förbundet hur vi skulle agera speciellt vid jaktresor utomlands, att man ska vara väldigt försiktig med kläder och stövlar och sanera innan man tar hem det.

Det finns vildsvin i flera områden i Filipstads kommun. Stammen verkar vara starkast i området kring Forshyttan och Brattfors.

– Norr om Filipstad där är det väldigt lite vildsvin för andra året. Även i Nordmarkshyttan är vildsvinsstammen vikande.

Ställer upp

Han framhåller vilket bra arbete jägarna gör i det drabbade området kring Fagersta och Norberg.

– De ska ha en stor eloge. Det här kan visa hur viktiga jägarna är, de har god lokalkännedom och viltkännedom.

Vad skulle det innebära om den afrikanska svinpesten upptäcks här i Filipstadstrakten?

– Det skulle bland annat bli inställd jakt, inställd svampplockning och inga skogspromenader, säger han och framhåller också att skogsbruket skulle drabbas hårt.

Artikeltaggar

Djur och naturFagerstaFilipstadJordbruksverketNorbergSkogSmittorStatens veterinärmedicinska anstaltSvamparSvenska JägareförbundetVård och omsorgVeterinär

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.