Hoppa till huvudinnehållet

Kraven höjs för att få försörjningsstöd – Åmåls kommun visar intresse för modellen

Publicerad:
Filipstads kommun skärper kraven på de som erhåller försörjningsstöd. Från vänster Azam Forsberg, teknisk förvaltningschef, kommunalråd Christer Olsson (M), Kommunalråd Patrik Fornander (M), Åsa Andersson, chef för socialförvaltningen och Mazlum Dogam, chef för arbetsmarknads- och integrationsenheten besökte Nykroppa Folkets Park som rustas upp av försörjningsstödstagare.
Filipstads kommun skärper kraven på de som erhåller försörjningsstöd. Från vänster Azam Forsberg, teknisk förvaltningschef, kommunalråd Christer Olsson (M), Kommunalråd Patrik Fornander (M), Åsa Andersson, chef för socialförvaltningen och Mazlum Dogam, chef för arbetsmarknads- och integrationsenheten besökte Nykroppa Folkets Park som rustas upp av försörjningsstödstagare. Foto: Pernilla Möllberg

I Filipstads kommun ökar nu kraven för att kunna erhålla försörjningsstöd, det räcker inte längre med registrering. I november i fjol antogs en ny riktlinje för försörjningsstöd och ekonomiskt bistånd i Filipstads kommun.

Kommunalrådet Christer Olsson (M) meddelar att man nu har gått från ord till handling.

– Vi har nu ett ökat krav på heltidsaktivitet för den som ska erhålla sitt försörjningsstöd. Det är vår förhoppning att det ska leda till att fler personer ska komma i egen försörjning. Vi har sedan tidigare ett antal försörjningsstödstagare som städar allmänna utrymmen på våra äldreboenden och även inom barnomsorgen. Det innebär att det blir mer tid över åt den ordinarie personalen som istället kan ägna sig åt sina basuppgifter, förklarar Christer Ohlsson.

Folkparken rustas

Filipstads kommun skärper kraven på de som erhåller försörjningsstöd och ställer motprestation i form av arbete. Åmåls kommun har visat intresse för modellen och besöker Filipstad i oktober. Sedan någon vecka tillbaka befinner sig ett röjarlag bestående av ett antal försörjningstagare ute vid Nykroppa Folkets Park för att röja sly och klippa gräs.
Filipstads kommun skärper kraven på de som erhåller försörjningsstöd och ställer motprestation i form av arbete. Åmåls kommun har visat intresse för modellen och besöker Filipstad i oktober. Sedan någon vecka tillbaka befinner sig ett röjarlag bestående av ett antal försörjningstagare ute vid Nykroppa Folkets Park för att röja sly och klippa gräs. Foto: Pernilla Möllberg

Målsättningen har även varit att få personer med behov av försörjningsstöd att genomföra olika tekniska uppgifter. Det kan handla om rensning, röjning av sly och gräsklippning. Sedan någon vecka tillbaka befinner sig ett röjarlag bestående av ett antal försörjningsstödstagare ute vid Nykroppa Folkets Park för att röja sly och klippa gräs. Mazlum Dogan är enhetschef för arbetsmarknads- och integrationsenheten och han vurmar för insatsen.

– Det här är en löpande verksamhet som kommer att fortgå och signalen är att man måste ut och jobba för att få sitt försörjningsstöd. I annat fall får man välja att studera eller vara beredd på att flytta på sig, förklarar Mazlum Dogam.

Sedan de nya skärpta kraven infördes har ett antal personer, vilka av olika anledningar inte velat acceptera de nya villkoren, valt att flytta från Filipstad. Exempel på motsatsen finns också, de som är tacksamma över att ha tagit ett första steg ut i arbetslivet. Azam Forsberg är teknisk förvaltningschef i Filipstads kommun och han hänvisar till sin egen historia. När han kom till Sverige tog han diverse lättare jobb, han har både städat, diskat och klippt gräs.

– Jag kom in i samhället via sysselsättning, jag ansträngde mig och lärde mig svenska. Ämnet samhällskunskap var viktigt för mig, man måste veta hur Sverige fungerar, hur det är uppbyggt och så vidare, det är jätteviktigt. Individen växer när det ställs krav på en, jag om någon vet. Jag är nu teknisk chef, jag är ett exempel på att om man kämpar så går det bra, konstaterar Azam Forsberg.

Han fortsätter:

– Vi vill poängtera att det är inte gratis att erhålla försörjningsstödet, man måste göra rätt för sig och vi ställer krav på sysselsättning. När jag kom till Sverige hade jag inget CV att visa upp, men efter att ha jobbat kunde jag stolt säga att jag har faktiskt arbetat. Man ska känna att man har gjort nytta, att man har tjänat för sitt bröd. Sedan kan man vara stolt över det och skriva in det i sitt CV. Man måste ställa det kravet på människor, menar Forsberg.

Social aspekt

Åsa Andersson är chef över Socialförvaltningen och hon vill trycka på den sociala aspekten.

– Man mår bra av att ha någon form av aktivitet, alla måste ju ha något meningsfullt att göra. Det är bra för individen att ha en meningsfull sysselsättning, det är inte hälsosamt att bara gå och ingenting göra, säger Åsa Andersson.

Kommunalrådet Patrik Fornander (M) förklarar att det är en stor och viktig arbetsmässig insats som försörjningstagarna gör, och att den sociala samvaron som uppstår är både positiv och viktig.

– Målsättningen är att alla som är arbetsföra ska ut i någon form av arbete. Vi vill trycka på att sysselsättning innebär välbefinnande och att man mår bra av att arbeta. Vi måste ta bort missuppfattningen att de allra flesta inte kan bidra med något, säger Patrik Fornander, varpå Christer Olsson inflikar att alla individer naturligtvis arbetar efter sin egen förmåga. Han förklarar att har man sjukintyg eller annan giltig anledning till att man inte är arbetsför, så tar man hänsyn till det.

– Vår målsättning är att individen ska komma i försörjning med egen lön. Med stegförflyttning menar jag att när man väl kommit ut i samhället via lättare jobb, så kan det i sin tur leda till att man får en praktikplats, utbildar sig vidare och får fast arbete. I annat fall så väljer man att bli mobil och flyttar till annan ort. Det viktigaste är att man gör nytta, att barnen får se att mamma och pappa går till jobbet på morgonen, säger Christer Olsson (M).

Kommun på besök

Åmåls kommun har hört talas om att Filipstads kommun utvecklar sysselsättning med motprestation för att få försörjningsstöd.

– Åmåls kommun befinner sig i en motsvarande situation med individer som är i behov av försörjningsstöd. De har visat intresse för vår modell och den 19 oktober kommer representanter från Åmåls kommun till Filipstad. De är intresserade och vill veta hur man går vidare, och vi kommer att berätta hur vi har gått till väga, berättar Christer Olsson.

Mazlum Dogam, enhetschef för arbetsmarknads- och integrationsenheten, poängterar att det här är arbetsuppgifter som skulle ha utförts för länge sedan. Britt Fredriksson, vice ordförande i Nykroppa Folkets Hus föreningen, har sagt att det är över 30 år sedan parken var i ett sådant välskött skick, berättar Dogam och pekar mot det välskötta området.
Mazlum Dogam, enhetschef för arbetsmarknads- och integrationsenheten, poängterar att det här är arbetsuppgifter som skulle ha utförts för länge sedan. Britt Fredriksson, vice ordförande i Nykroppa Folkets Hus föreningen, har sagt att det är över 30 år sedan parken var i ett sådant välskött skick, berättar Dogam och pekar mot det välskötta området. Foto: Pernilla Möllberg

Tanken är att på sikt ska hela Filipstads kommun röjas och rustas upp i och med den påbörjade insatsen. Mazlum Dogam poängterar att det de skapar är inga låtsasjobb. Han förklarar att de har lämnat saften, bullarna och låtsasprojekten som ändå inte leder till sysselsättning och jobb, utan att de ägnar sig istället år riktiga arbetsuppgifter åt försörjningstagarna.

– Det här är arbetsuppgifter som skulle ha utförts för länge sedan. Britt Fredriksson, vice ordförande i Nykroppa Folkets Hus föreningen, har sagt att det är över 30 år sedan parken var i ett sådant välskött skick. Vi gör samhällsnytta och det här är inget vi gör extra, utan det är arbetsuppgifter som är eftersatta som ordinarie personal inte haft varken tid eller möjlighet att utföra. Vi ska allt eftersom gå vidare med kransorterna och jag vill poängtera att insatsen kommer att pågå tills det inte längre finns individer som är i behov av försörjningsstöd, säger Mazlum Dogam.

Åsa Andersson tillägger att det här en bra satsning och syftet är att individerna ska komma vidare i livet med hjälp av meningsfull sysselsättning, och att de ska känna att de är en del av en gemenskap.

– Om man ska vara krass, så är ju målsättningen att ingen ska behöva ha försörjningsstöd och inte behöva ha med socialförvaltningen att göra, säger Åsa Andersson.

Artikeltaggar

ÅmålArbeteArbetsmarknadÅsa AnderssonBiståndChrister OlssonFilipstadLönerModeraternaNykroppaParkerPatrik Fornander

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.