Hoppa till huvudinnehållet

Dömde knivmördaren köpte ny kniv – dödshotade kassörska vid rånet mot Coop

Publicerad:
Här grips misstänkte coop-rånaren
Här grips misstänkte coop-rånaren Foto: Polisen

Här grips den dömde mördaren efter att han rånat Coop.

Nu åtalas den 37-årige mannen – som även dödshotade kassörskan i samband med rånet.

– Jag kände när jag satt i kassan och han kom fram att jag dör. Idag är min sista dag. Jag hade dödsångest, säger kassörskan i förhör.

Den 37-årige mannen är tidigare dömd för ett knivmord på en äldre man i Östergötland och blev villkorligt frigiven i december förra året efter att ha avtjänat ett 14 år långt fängelsestraff.

Den här tisdagen i september planerade han ännu ett knivbrott.

Klockan 12.18 gick han in på Coop i Filipstad och köpte en kniv, två timmar senare var han tillbaka i butiken för att råna den.

Dödshot

Mannen ställde sig i kön till kassan och när det blev hans tur tog han fram en påse och sträckte fram till kassörskan samtidigt som han hotade med kniv.

– Han höll fram kniven mot mig. Han sa då ”Jag kommer döda dig när du slutat på stan om du inte lägger pengarna i påsen”. Han upprepade det flera gånger också. Jag tog fram kassan och gav honom den, säger kassörskan i förhör.

Den 37-årig mannen hotade kassörskan med kniv och krävde att han skulle lägga pengarna i en vit plastkasse.
Den 37-årig mannen hotade kassörskan med kniv och krävde att han skulle lägga pengarna i en vit plastkasse. Foto: Polisen

Flera kunder i butiken blev vittne till rånet och kvinnan som stod närmast efter mannen såg hela händelsen.

– Jag blev inte rädd i stunden men tänkte vad är det håller han på med. Han hade en vit plastkasse i handen, säger hon i förhör.

En knapp timme senare greps den dömde mördaren i gästhamnen då han höll på att bränna de kläder han hade på sig under knivrånet.

”Ett rop på hjälp”

Sedan dess har utredningen gått snabbt - och på torsdagen åtalades den 37-årige mannen för rån.

”XX har stulit kontanter till ett sammanlagt värde av i vart fall 4 100 kronor från en kassalåda i en butik där NN arbetade genom att rikta en kniv mot honom, uppmana honom att ge XX pengarna och hota att döda honom om han inte gav XX pengar.” skriver åklagare Rebecca Hällgren i stämningsansökan.

Mannen har erkänt rånet i Filipstad och säger att det var ett desperat sätt för att bli intagen för psykiatrisk vård.

– Jag rånade Coop på grund av att jag behöver hjälp, det var ett rop på hjälp. Pengarna jag tog eldade jag upp och gav bort mynten. Jag försöker komma in på psyket men de säger bara att de gjort en orosanmälan.

Artikeltaggar

ÅklagareÅtalBrott, lag och rättCoopFilipstadHotMordRånRebecca Hällgren

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.