Hoppa till huvudinnehållet

Filipstadskonstnär antagen till höstsalongen: ”Det är lika stort varje gång”

Publicerad:
Den 30 september är det vernissage på årets höstsalong i Rackstadmuseet i Arvika. Filipstadskonstnären Nils Johannesson har blivit antagen och ställer ut verket ”It’s all that there is”. Här ses han med ett av sina fantastiska verk hemma i sin spännande trädgård.
Den 30 september är det vernissage på årets höstsalong i Rackstadmuseet i Arvika. Filipstadskonstnären Nils Johannesson har blivit antagen och ställer ut verket ”It’s all that there is”. Här ses han med ett av sina fantastiska verk hemma i sin spännande trädgård. Foto: Pernilla Möllberg

Den 30 september är det vernissage för årets höstsalong i Rackstadmuseet i Arvika och Filipstads egen kulturstipendiat Nils Johannesson har blivit antagen till utställningen.

– Jag har säkert varit med mellan tio och femton gånger, men jag blir lika förvånad varje gång. Jag brukar säga att jag kommer ett steg närmare refuseringen, säger Nils och skrattar.

Han förklarar att den här gången var utställningen öppen för alla, med andra ord både amatörer och professionella konstnärer kunde ansöka om deltagande och utställningen är dessutom jurybedömd.

– Det var 494 inlämnade verk varav 96 kom med. Och det var 257 personer som har lämnat in, så det känns ju hedersamt att ha kommit med, säger han.

Konstnären Nils Johannesson har blivit antagen till att ställa ut på årets höstsalong i Rackstadsmuseet. Han ställer ut verket ”It’s all that there is”.
Konstnären Nils Johannesson har blivit antagen till att ställa ut på årets höstsalong i Rackstadsmuseet. Han ställer ut verket ”It’s all that there is”. Foto: Janne Samuelsson

– Den här gången, ställer jag ut endast ett verk, ”It’s all that there is”. När jag skapade verket tog jag de material jag hade för stunden. Det är alltid spännande att ställa ut på Rackstadsmuseet, det är ju fantastiskt att de har ett så fint museum i Arvika. För några år sedan hade jag utställningen Tre F; Fagerkvist, Ferneman och Frender, i östra galleriet i Rackstadmuseet. Jag har även varit med på andra utställningar på museet och då inte bara med mina egna verk. Återigen, att få en inbjudan till Rackstadmuseet är stort, poängterar han.

Nils Johannesson har haft ett hektiskt år. I fjol tilldelades han Filipstads kommuns Ferlinstipendium, och under den gångna sommaren har han dessutom haft åtta verk utställt i områdena vid stadsparken och Monitorholmen. Ett urval ur hans privata konstsamling har även visats under årets Sommarutställning på museet Kvarnen i Filipstad. Här står Nils vid skulpturen Sender and receiver.
Nils Johannesson har haft ett hektiskt år. I fjol tilldelades han Filipstads kommuns Ferlinstipendium, och under den gångna sommaren har han dessutom haft åtta verk utställt i områdena vid stadsparken och Monitorholmen. Ett urval ur hans privata konstsamling har även visats under årets Sommarutställning på museet Kvarnen i Filipstad. Här står Nils vid skulpturen Sender and receiver. Foto: Filip Kowalski

Det senaste året har varit en hektiskt period för Nils. I fjol tilldelades han Filipstads kommuns Ferlinstipendium, och under den gångna sommaren har han dessutom haft åtta verk utställda i områdena vid stadsparken och Monitorholmen.

– Det var åtta skulpturer i rostfritt stål och utställningen har bara fått positiv respons. Det har varit mycket stimulerande att ha haft utställningen, och drömmen är att ställa ut dessa verk även på andra platser.

Ett urval ur Nils Johannessons privata konstsamling har visats under årets Sommarutställning på museet Kvarnen i Filipstad.

– Då visades verk av Filipstadskonstnärerna Fagerkvist, Ferneman och Frender. Det har varit en mycket trevlig sommar och nu ser jag verkligen fram emot vernissagen på årets höstsalong, säger Nils.

Artikeltaggar

ArvikaFilipstadFilipstads kommunKonstNils JohannessonRackstadsmuseetSkulpturerUtställningarVernissager

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.