Kommunens teknik och service jobbar dagligen med frågor kopplade till gator, avlopp och annan infrastruktur.
Nu står det klart att det kommer att grävas och läggas nya ledningar på hemmaplan eftersom tekniska kontorets fastighet, det som kallas för Prippen, är i behov av en rejäl översyn.
– Det har varit problem med avloppsledningarna under en längre tid, säger kommunstyrelsens teknikutskotts ordförande Patrik Fornander (M).
Skomakarens barn är ett vanligt svenskt uttryck som går ut på att man sällan tänker på sig själv när man har ett visst yrke.
Uttrycket passar ganska bra in på situationen på Prippen i Filipstad där tekniska kontoret har sin bas i kommunen. Där jobbas det dagligen för att lösa problem i kommunen som är kopplade till infrastrukturen i samhället – det kan handla om allt från gator till vattenledningar och avlopp.
Personalen har jobbat hårt i många år ute på fältet, men jobbet på hemmaplan har samtidigt varit lågprioriterat. Det har gjort att situationen kring fastighetens spill- och avloppsledningar har blivit svår att hantera.
– Sugbilen har fått vara där ofta för att lösa problemen och det är inte hållbart i längden, säger Patrik Fornander (M) som är ordförande i kommunstyrelsens teknikutskott.
Även eljobb ingår
Under sammanträdet i utskottet i förra veckan togs därför beslutet att problemen ska åtgärdas och att resurserna ska tas från fastighetsenhetens investeringsbudget.
Avloppsledningar ska nu bytas ut både på in- och utsidan av fastigheten, dessutom ska det ska det göras en separering av dagvattenledningarna.
– Vi kommer även passa på att gräva för att kunna sätta upp fler stolpar för laddning av elfordon. Vi kommer successivt byta ut våra arbetsfordon till eldrivna arbetsfordon i framtiden och då kommer det att behövas fler laddare, säger Patrik Fornander (M).
En sista del i projektet blir att laga eller byta ut staketet som finns mot Prippens grannfastighet – dagens staket beskrivs vara i ett mycket dåligt skick.
Alla jobb kopplade till tekniska kontorets fastighet Prippen beräknas vara klara senast vid årsskiftet.