Hoppa till huvudinnehållet

Filipstad ute ur DM: ”Det här blev en bra läropeng”

Publicerad:
Oskar Haraldsson tackade Edebäcks målvakt William Jern för god match.
Oskar Haraldsson tackade Edebäcks målvakt William Jern för god match. Foto: Filip Kowalski

Filipstads herrlags DM-saga är över.

Laget förlorade inte enda match i lördagens gruppspel på hemmaplan, samtidigt vann laget för få matcher. Andraplatsen i gruppen räckte inte för att ta sig vidare.

– Vi ville gå vidare till finalspelet, men vi får se det här som en nyttig erfarenhet för våra unga spelare, säger Filipstads tränare Morgan Lindgren.

Filipstad spelade tre matcher i lördagens gruppspel i Filipstads sporthall, förlorade inte någon av dem och släppte in sammanlagt sex mål.

Det borde ses som ett mycket bra facit.

Enda bekymret var att två av gruppspelsmatcherna slutade oavgjort, 4-4 mot Grums och 1-1 mot Edebäck. Enda segern kom mot Örnen med 6-1.

Det gjorde att Filipstad fick ihop fem poäng, vilket gav en andraplats i gruppen bakom gruppettan Edebäck som fick ihop sex poäng med sju poäng efter två segrar och en oavgjord match.

I den sista gruppspelsmatchen möttes Filipstad och Edebäck, FIBK hade därmed chansen att säkra gruppsegern vid en eventuell vinst och en biljett till finalspelet.

David Endl (till vänster) och Morgan Lindgren diskuterar totalupplevelsen under DM-gruppspelet.
David Endl (till vänster) och Morgan Lindgren diskuterar totalupplevelsen under DM-gruppspelet. Foto: Filip Kowalski

Mot slutet av matchen pressade Filipstad på för att få in ett segermål, men Edebäck stretade emot och knep gruppsegern. Filipstads tränare Morgan Lindgren valde i slutskedet att inte ta ut målvakten, trots att laget behövde satsa allt framåt och få in ett mål till för att vinna mot Edebäck och gå om gästerna i tabellen.

– Jag valde att inte ta ut målvakten eftersom jag tror att vi kan gå vidare som bästa tvåa också. Vi chansade på att fem poäng ska räcka för det, sa Morgan Lindgren direkt efter förlusten.

Men Filipstad gick inte vidare som bästa tvåa i DM.

I gruppspelet avgjordes tre olika grupper. Filipstadsgruppen spelades under lördagen medan de två övriga spelades under söndagen. När samtliga matcher blivit spelade stod det klart att Karlstad Ungdom blev DM-spelets bästa grupptvåa då laget fick ihop sex poäng bakom vinnaren i sin grupp, Arvika. I den sista gruppen blev vinnaren Hultsberg.

Bra mot Örnen

Trots att Filipstad inte tog sig vidare från gruppspelet är Morgan Lindgren ändå nöjd med vad laget hade åstadkommit i DM.

– Det är tajt hela vägen in. Summa summarum var det en bra match mot Örnen, i den spelade vi riktigt bra och vann rättvist. Mot Grums spelade vi bra i två perioder och ledde med 3-0, men så fick de in en 1-3-reducering tidigt i den tredje perioden och då lyste vår orutin igenom – i det läget blev det lite rullgardin över det hela, det blev lite jobbigt, säger Filipstadstränaren.

Och fortsätter:

– Vi tappade till 3-3, men lyckades sedan ta ledningen på nytt. Men vi klarade inte att stänga matchen. Orutinen blev tydlig. Samtidigt är det på det här sättet man drar på sig erfarenheter när man får misstag att lära av. Jag kan inte nog understryka att vi har lite för orutinerade grabbar än så länge och att de behöver fler matcher på den här nivån för att kunna ta nästa steg i sin utveckling.

Sebastian Niittymäki och hans Filipstad får nu sikta in sig på säsongens seriespel i division 2.
Sebastian Niittymäki och hans Filipstad får nu sikta in sig på säsongens seriespel i division 2. Foto: Filip Kowalski

Mot Edebäck gjorde Filipstad en ansträngning för att kunna nå segern, men fick nöja sig med oavgjort.

– I den matchen kunde man se att det ändå hade varit en lång dag. Vi var lite trötta och jag tycker inte att vi fick till vårt spel riktigt. Vi ägde matchen i stort sett hela tiden var mycket bättre än Edebäck, inget snack om saken. Men deras målvakt stod på huvudet och så var vi inte riktigt med i avslutsfasen, säger Morgan Lindgren.

Stark defensiv

Att inte vinna och gå vidare upplevde han som surt. Samtidigt tycker han att det kändes bra att ha fått många positiva svar, främst kring frågorna som är kopplade till lagets kollektiva defensiva spel.

Dessutom tycker att det var bra att lagets yngre spelare fick en dos erfarenhet att ha med sig till kommande uppgifter.

– Det här blev en bra läropeng, säger han.

Artikeltaggar

EdebäckFilipstadGrumsInnebandyMorgan LindgrenÖrnenTurneringar

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.