Hoppa till huvudinnehållet

Här tas refug bort för att ge plats för gång- och cykelväg

Publicerad:
Refugen har tagits bort. Foto: Göran Persson

Arbetet går vidare med den nya gång- och cykelvägen längs med Konsul Lundströms väg. En refug har tagits bort för att ge plats för den sista biten till Jonstorpsvägen. På sikt kan det bli aktuellt med en förlängning ända till industriområdet.

Den nya gång- och cykelvägen sträcker sig en bit från farthindret intill Barilla och vidare till Jonstorpsvägen. Den är cirka tre meter bred och cirka 700 meter lång. Belysningen ska monteras på de befintliga belysningsstolparna efter Konsul Lundströms väg.

– Nu fattas den sista biten mot Jonstorpsvägen. Det vi kommer att göra är att gå ut på befintlig väg och sätta skiljesten där som markering mellan körbanan och cykelbanan, säger Roger Danielsson, gatuchef i Filipstads kommun.

Den nya gång- och cykelvägen byggs ända fram till Jonstorpsvägen.
Den nya gång- och cykelvägen byggs ända fram till Jonstorpsvägen. Foto: Göran Persson

Det handlar om en sträcka på cirka 140 meter.

– Vi kommer att riva refugen och flytta ut gång- och cykelvägen på befintlig väg.

Eventuell fortsättning

Kostnaden för hela projektet uppgår till cirka 1,9 miljoner kronor och Trafikverket står för halva kostnaden genom statsbidrag.

Det är oklart när arbetet kommer att vara klart.

– Vi har deadline den 1 november då ska vi vara klara och ha redovisat arbetet för Trafikverket.

Gång- och cykelvägen har asfalterats.
Gång- och cykelvägen har asfalterats. Foto: Göran Persson

Det finns en plan att på längre sikt kunna fortsätta med gång- och cykelvägen ända ut till industriområdet. Eventuellt kan detta bli aktuellt år 2025.

Sökt pengar

Han berättar att kommunen även har sökt och fått pengar för att fortsätta bygga gång- och cykelvägen efter Spångbersgvägen nästa år. Det handlar om en sträcka på cirka 660 meter från pizzeria Babylon och vidare bortanför Hyttgatan.

Gång- och cykelvägen går parallellt med Konsul Lundströms väg.
Gång- och cykelvägen går parallellt med Konsul Lundströms väg. Foto: Göran Persson

Det finns dock inga politiska beslut tagna kring detta.

– Projektet kostar cirka 1 580 000 kronor och vi har sökt 790 000 kronor av statliga pengar och Trafikverket har sagt ja. Men det blir inget besked förrän i november om eventuella kommunala pengar.

Artikeltaggar

BarillaFilipstads kommunGång- och cykelvägRoger DanielssonTrafikTrafikverket

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.