Hoppa till huvudinnehållet

Region Värmland snuvar kommunen på SFI: ”Jag är inte orolig”

Publicerad:
Johan Larsson (S) och Patrik Fornander (M) ser olika på hanteringen av SFI-utbildningen i Filipstads kommun. Johan Larsson efterlyste ett tydligare underlag inför besluten tidigare i våras medan Patrik Fornander anser att kommunen hade ett bra avtal på gång med Molkoms folkhögskola, ett avtal som skulle gynna SFI-eleverna. Foto: Filip Kowalski

Kontraktet var färdigt för påskrift.

Men när överenskommelsen skulle nås gav inte Region Värmland sitt stöd till Molkoms folkhögskola att driva SFI-utbildningen på uppdrag av Filipstads kommun.

– Det är synd att S, som styr i regionen, satte stopp genom att hänvisa till en dålig ekonomi. Men jag är inte orolig, vi kommer att kunna erbjuda SFI-undervisning till de elever som behöver den, säger Patrik Fornander (M) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Förberedelserna hade pågått under en längre tid och det fanns ett färdigt avtal som skulle skrivas på. Molkoms Folkhögsskolas filial i Filipstad stod beredd att driva SFI-undervisningen för Filipstads kommuns räkning.

Men för ett par veckor sedan, vilket SVT Värmland var först att rapportera om, förändrades Region Värmlands inställning till att ge stöd till Molkoms folkhögskola att driva SFI-undervisningen i Filipstad.

Därmed sprack affären.

Under barn- och utbildningsnämndens sammanträde under förra veckan, under Lars Tanners sista presentation i rollen som skolchef i Filipstad, var utvecklingen kring SFI-undervisningen en av punkterna.

Johan Larsson (S), som är andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, tycker inte att det känns bra att det just i detta nu inte finns en färdig plan för vem som ska driva SFI-undervisningen efter årsskiftet. Han tycker att den politiska majoriteten i Filipstad borde ha lyssnat på oppositionen under våren och inte ha haft för bråttom i utredningen som mynnade ut i beslutet att vuxenutbildningen i skulle flyttas tillbaka till barn- och utbildningsförvaltningens organisation.

– Det var precis det här vi var oroliga för, att det inte fanns några alternativ och ingen redovisning för vad de olika alternativen i så fall skulle kosta – och det var också därför vi valde att inte delta i besluten, säger Johan Larsson.

Ingen oro

Att SFI-undervisningen skulle drivas av Molkoms folkhögskolas filial i Filipstad har länge varit huvudspåret.

Patrik Fornander (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, vill inte riktigt köpa att Sofia Magnussons (S), ordförande i Region Värmlands kultur- och bildningsnämnd, förklaring till varför regionen till slut sa nej. I SVT Värmlands inslag konstaterade hon att beslutet att inte gå vidare med SFI-utbildningen på Molkoms folkhögsskola har sin grund i regionens svaga ekonomi och att regionen behöver fokusera på sin kärnverksamhet.

– Det är synd att socialisterna stoppar en utbildningsmöjlighet i Filipstad för våra invånare som kanske är de mest resurssvaga i samhället. Vi tycker att Molkoms folkhögskola skulle bli en bra partner och vi tror på att skolan skulle skapa goda förutsättningar för eleverna att vidareutbilda sig ytterligare, säger Patrik Fornander.

Vad som kommer att hända med SFI nu är inte klart. Men Patrik Fornander är inte orolig för SFI-utbildningens framtid i Filipstads kommun.

– Det finns flera olika alternativ. Vi kan tänka oss att samarbeta om utbildningen med en annan kommun, vi kan också tänka oss att vända oss till en annan extern aktör, liksom att driva utbildningen själva, säger han.

Han tycker att sättet som den S-ledda majoriteten i Region Värmland har hanterat frågan är märklig.

– Det fanns ett färdigt kontrakt som skulle skrivas under mellan Molkoms folkhögskola och Filipstads kommun med en ekonomisk ersättning till regionen som skulle göra att utbildningen skulle gå ihop ekonomiskt, säger Patrik Fornander (M).

En uppfattning som han delar med Johan Larsson i barn- och utbildningsnämnden var att Lars Tanners presentation om vuxenutbildningen var bra. I den gavs en historik kring hur vuxenutbildningen har utvecklat sig genom åren samt en inblick i vad som kan tänkas vänta framöver. Utifrån den förre riksdagsledamoten Lars Stjernkvists (S) gymnasieutredning gällande samverkansområden är det troligt att Filipstad kommer att samverka om utbildningar för gymnasiet tillsammans med Storfors och Kristinehamn. Patrik Fornander vill även att Filipstads kommun ska skriva ett sekundäravtal om gymnasieintag med kommunerna i Hällefors, Karlskoga och Degerfors.

Väntar på beslut

Inga beslut är tagna gällande områden i Värmland för vilka kommuner som ska samarbeta med varandra. I början på nästa år väntas samtliga värmländska kommuner få ett förslag till beslut av gymnasiesamverkan i Värmland.

Patrik Fornander vill även att vuxenutbildningarna ska följa det som väntas bli kommunernas nya samverkansområden för gymnasieskolan.

– Och det därför vi inte vill säga att vi ska ha den eller den vuxenutbildningen i Filipstad, det vore ganska uppkäftigt av oss att göra det när det inte finns några beslut tagna eller inledda förhandlingar med andra samverkanskommuner, säger han.

Artikeltaggar

BeslutFilipstadFilipstads kommunJohan LarssonModeraternaMolkomPatrik FornanderPolitikRegion VärmlandSkola och utbildningSocialdemokraternaSVTUtbildningVuxenutbildningen

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.