Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen satte sig i den här sitsen

Publicerad:
Frågetecknen kring SFI-undervisningens framtid i Filipstads kommun är många och det hade inte behövt att vara så, anser insändarskribenten.
Frågetecknen kring SFI-undervisningens framtid i Filipstads kommun är många och det hade inte behövt att vara så, anser insändarskribenten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

När kommunledningen pressades på hur SFI-undervisningen, (som de felaktigt anklagade för dåliga resultat), skulle bli bättre, så talade de så gott om Molkoms Folkhögskola som skulle ta över. 17 september rapporterar SVT Värmland dock att Region Värmland, som är Folkhögskolans huvudman, säger nej till det hela.

Beslutet att avveckla nuvarande SFI-utbildning är taget och personal har blivit uppsagd, och nu står kommunen inför situationen att behöva hitta nya alternativ för att tillhandahålla den SFI-undervisning som alla kommuner är lagskyldiga att tillhandahålla.

SFI-verksamheten i Filipstad, som hade bättre resultat än kommuner med liknande förutsättningar enligt KPMG:s revisionsrapport, har man alltså slagit sönder och nu har man inget att ersätta med. Därför kommer ledningen troligen att behöva ta till någon paniklösning för att uppfylla lagkravet på tillhandahållandet av SFI, som att skicka elever till andra kommuner eller liknande, vilket är katastrofalt, eftersom det är jätteviktigt för SFI-elever att vara på plats så mycket som möjligt för att kunna lära sig Svenska ordentligt. Om de ska behöva pendla till andra kommuner för att få SFI så kommer frånvaron med all sannolikhet att öka, vilket försämrar språkinlärningen.

Personalen på hela Vuxenutbildningen i Filipstad har länge försökt att få kommunen att tänka om för att det som de sa och lovade antingen var grovt vilseledande eller rakt av felaktigt. Dessa försök fick dock inget gehör alls. I stället utfärdade man bara mer arroganta löften om hur bra det kommer att bli om man ”slutar göra fel saker”. Nu står kommunledningen där i sin eviga hybris med byxorna nere och tvingas skrapa ihop någon desperat paniklösning.

Utöver att förstöra SFI-undervisningen så har kommunen under Moderaternas ledning också slagit sönder de flesta yrkesutbildningar som kommunen framgångsrikt bedrev, som också drog in massa statsbidrag till kommunen. Detta samtidigt som Moderaterna på riksnivå satsar stort på just yrkesutbildningar. 12 september kunde vi läsa om hur regeringen satsar 1,7 miljarder på yrkesutbildningar. De moderater som styr i Filipstad är tyvärr så verklighetsfrånvända att de bara måste få förstöra i stället för att göra någonting som fungerar, även om det till och med går emot deras eget parti.

Lärare som säger ”vad var det jag sa”

Artikeltaggar

FilipstadFolkhögskolorKPMGLärareModeraternaMolkomPolitikRegion VärmlandSVTVuxenutbildningenVärmlands län