Hoppa till huvudinnehållet

Våld i nära relationer ökar – stödgrupper bildas

Publicerad:
Evelina Abrahamsson (till vänster) och Ayla Iversen, verksamhetsutvecklare på ABF i Filipstad, planerar att starta en stödgrupp för personer som levt under våld i nära relation. De kommer även att arrangera ett panelsamtal på biblioteket den 26 oktober då polisen, kvinnojouren samt brottsofferjouren deltar.
Evelina Abrahamsson (till vänster) och Ayla Iversen, verksamhetsutvecklare på ABF i Filipstad, planerar att starta en stödgrupp för personer som levt under våld i nära relation. De kommer även att arrangera ett panelsamtal på biblioteket den 26 oktober då polisen, kvinnojouren samt brottsofferjouren deltar. Foto: Pernilla Möllberg

ABF i Filipstad kommer tillsammans med Evelina Abrahamsson att starta upp stödgrupper för personer som levt under våld i nära relation.

– Vi kommer även att arrangera ett panelsamtal på biblioteket den 26 oktober, där vi bjudit in polisen, kvinnojouren samt brottsofferjouren, säger Ayla Iversen, verksamhetsutvecklare på ABF.

Ayla Iversen såg en insändare i FT, där personen efterfrågade att ämnet våld i nära relationer skulle lyftas mer än vad det hittills gör, och då framför allt på politikernivå.

– I våras tänkte jag att det här måste vi ta tag i. Det borde finnas stödgrupper dit utsatta kvinnor kan komma och känna sig välkomna. De ska kunna träffa andra och få chansen att prata och lyssna, säger Ayla.

ABF kommer att samarbeta med Evelina Abrahamsson som ursprungligen kommer från Filipstads kommun. Under några år bodde hon i Karlskoga, men valde för en tid sedan att flytta åter till sin hemkommun.

– Jag flyttade tillbaka till Filipstad i januari i år och kom på så vis i kontakt med det här projektet. Ayla frågade om jag kunde tänka mig att delta i stödgrupperna och även föreläsa på panelsamtalet, och jag bestämde sig för att tacka ja, berättar Evelina.

Informativa panelsamtal

Panelsamtalet kommer att äga rum den 26 oktober på biblioteket där polisen, kvinnojouren och brottsofferjouren är inbjudna för att berätta hur de arbetar med frågor som rör våld i nära relationer. Evelina har själv erfarenhet av en destruktiv relation som hon lyckades ta sig ur, och hon bedömer också att våld i nära relationer ökar i samhället.

– Jag vet hur det kan sluta, jag har både erfarenhet och kunskap i ämnet. Jag känner att jag kan och vill ge andra kvinnor i liknande situation mitt stöd, jag vill göra så mycket jag kan, förklarar hon.

När Evelina kom till ett skyddat boende i Karlskoga, kom hon i kontakt med jourkvinnorna som gav henne både hjälp, stöd och inspiration till att hjälpa andra. Hon valde så småningom att gå en utbildning och arbetade sedan själv ideellt som jourkvinna.

Stödgrupper i Filipstad

Den 4 oktober kommer ABF att starta upp stödgrupperna och man kommer att hålla till i ABF:s lokaler. Ayla ser fram emot träffarna och trycker på att det är viktigt att diskutera ämnet.

– Det är ett känsligt ämne, för många kan det vara svårt att diskutera dessa frågor. Det är synd, för det är ju ett allmänt och utbrett problem i hela samhället. Syftet är att man ska känna sig trygg i stödgruppen så att man vågar öppna sig, menar hon.

Evelina anser att det i många fall är brist på tillit i samhället gentemot polisen.

– Många har den inställningen att om jag ringer polisen så kommer de ändå inte att hjälpa mig, det är ingen idé att anmäla. Polisens bemötande gentemot offret är jätteviktigt, man måste ju bli betrodd. När det gick över gränsen i mitt fall ringde jag polisen, två kvinnliga poliser kom och den ena vittnade dessutom i rättegången till min fördel. Det kändes bra att de trodde på mig, det gav mig styrkan att känna att man inte gjort något fel, förklarar Evelina.

Och fortsätter:

– Jag föreläser gärna och kan vara ansiktet utåt i det här. Tanken med stödgrupperna är att vi ska vara mer lättillgängliga, kan jag bidra med något för en annan människa, så känns det bara bra. Sedan jag flyttade tillbaka till Filipstad mår jag bra och känner att jag vill engagera mig mer i de här frågorna.

– Viktigt att betona, är att alla är välkomna till stödgruppen oavsett kön, träffarna är till för alla. Vid intresse kan man höra av sig till mig, säger Ayla.

Artikeltaggar

ABFBrott, lag och rättFilipstadFilipstads kommunKarlskogaVåld i nära relationer

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.