Hoppa till huvudinnehållet

Vilken väg ska ni ta med SFI?

Publicerad:
SFI har under många år haft sina lokaler i Folkets hus-byggnaden i Filipstad.
SFI har under många år haft sina lokaler i Folkets hus-byggnaden i Filipstad. Foto: Filip Kowalski

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det går bra nu Patrik Fornander!

Jag såg dig gråta ut i SVT när Regionen ratat era intentioner om att förlägga SFI i Molkoms Folkhögskolas filial i Filipstad.

Jaha? Vad ska ni göra nu då?

Alternativ 1: Ska ni sätta elever med försörjningsstöd på bussen till Karlstad eller Kristinehamn? Hur ska de ha råd med det? Genom utökat försörjningsstöd? Har ni personal på fritids och förskolor för att hantera det scenariot då eleverna måste lämna barnen tidigare och hämta senare på dagarna? Vad blir kostnaden för det? Var inte hela syftet med nedläggningen att spara pengar?

Alternativ 2: Ni kanske tänker er distansundervisning för de illitterata eleverna på SFI? Vi pratar alltså om elever utan någon som helst skolbakgrund. Elever som inte har hållit i en penna tidigare och än mindre har stött i en dator någon gång.

Alternativ 3: Återgång till att bedriva SFI i egen regi. Det här alternativet blir ju intressant då ni har varslat och skrämt bort nästan alla lärare som stod för en måluppfyllelse, högre än genomsnittet i jämförbara kommuner i riket (enligt KPMG:s rapport).

Alternativ 4: Påbörja en ny upphandling med externa aktörer.

Har ni tid med det? Ni har skyldighet att erbjuda elever i kö SFI-undervisning efter senast tre månader. Klockan tickar Patrik!

Vilket alternativ ni än väljer förväntar vi oss (skattebetalarna i kommunen) till skillnad från förra gången, en grundlig utredning. En utredning som bygger på forskning, fakta, kvalitet- och ekonomisk konsekvensanalys och framför allt, med eleverna bästa för ögonen.

Komvuxhatet som har drivit nedläggningen av ledande politiker och tjänstemän har skötts så dåligt, på så många sätt. Hatet har inte bara drabbat eleverna, lärarna och skolledarna. Kommunens rykte som skolkommun är skadat i grunden. Hela Värmland skrattar åt er!

Vad var det vi sa?

Artikeltaggar

Brott, lag och rättEkonomiKarlstadKPMGKristinehamnLärareNedläggningarPatrik FornanderSVTUpphandlingUtredningarVärmlands län