Hoppa till huvudinnehållet

Ökade matpriser spräcker budgeten – mäter svinn och väger portioner

Publicerad:
Livsmedelskostnaderna har ökat.
Livsmedelskostnaderna har ökat. Foto: "Per-Olof Löfstedt"

Budgeten för livsmedel i Filipstads kommun överskreds med cirka 1,3 miljoner kronor efter augusti månad. För helåret beräknas underskottet bli ännu större.

– Budgeten för livsmedel efter augusti överskreds med cirka 1,3 miljoner kronor. Vi ser ändå att det har avstannat något. Den prognos som vi lade tidigare i vår innebärande att livsmedelskostnaderna kommer att överstiga budget med 2 miljoner kronor på helår bedömer vi dock kvarstår, säger Elisabet Lindeblad, kostchef i Filipstads kommun.

Flera åtgärder vidtas nu för att försöka minska kostnaderna. Hon förklarar att de livsmedelsavtal som kommunen har följs, det handlas efter säsong, svinn tas om hand, svinn mäts och portioner vägs. Portionerna vägs för att kunna göra rätt inköp och vikten på en portion beror på vem som ska ha den.

Normalportion vuxen

En normalportion vuxen ser ut ungefär så här:

LUNCH:

150g kolhydrat typ potatis/ris/pasta

100g protein typ kyckling, nötkött, fläskkött

100g grönsaker (kokta)

50g sås

Totalt: 400 gram för en lunchportion

KVÄLLSMÅL:

100g kolhydrat typ potatis/ris/pasta

100g protein typ kyckling, nötkött, fläskkött

100g grönsaker

50g sås

Totalt: 350gram för kvällsmål

Källa: Filipstads kommun

Tjänster som har avslutats har inte heller tillsatts, dessutom pågår ett arbete för att hålla nere vikariekostnader och andra kostnader.

– Prisökningarna på livsmedel har avstannat, men vi vet inte vad som kommer att ske. Vi jobbar hårt med att hålla nere kostnaderna. Det finns inget livsmedel som har gått ner i pris utan det mesta har gått upp tyvärr.

Om kommunen eventuellt kommer att börja leverera kyld mat istället för varm till brukare framöver så kommer inte detta att medföra några besparingar för kostenheten, menar hon.

– Det är snarare tvärtom. Men för kommunen i stort är det en besparing. Kvaliteten på kyld mat är också bättre än om den varmhållits.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiElisabet LindebladFilipstadFilipstads kommunLivsmedelMat och dryck

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.