Budgeten för livsmedel i Filipstads kommun överskreds med cirka 1,3 miljoner kronor efter augusti månad. För helåret beräknas underskottet bli ännu större.
– Budgeten för livsmedel efter augusti överskreds med cirka 1,3 miljoner kronor. Vi ser ändå att det har avstannat något. Den prognos som vi lade tidigare i vår innebärande att livsmedelskostnaderna kommer att överstiga budget med 2 miljoner kronor på helår bedömer vi dock kvarstår, säger Elisabet Lindeblad, kostchef i Filipstads kommun.
Flera åtgärder vidtas nu för att försöka minska kostnaderna. Hon förklarar att de livsmedelsavtal som kommunen har följs, det handlas efter säsong, svinn tas om hand, svinn mäts och portioner vägs. Portionerna vägs för att kunna göra rätt inköp och vikten på en portion beror på vem som ska ha den.
Normalportion vuxen
En normalportion vuxen ser ut ungefär så här:
LUNCH:
150g kolhydrat typ potatis/ris/pasta
100g protein typ kyckling, nötkött, fläskkött
100g grönsaker (kokta)
50g sås
Totalt: 400 gram för en lunchportion
KVÄLLSMÅL:
100g kolhydrat typ potatis/ris/pasta
100g protein typ kyckling, nötkött, fläskkött
100g grönsaker
50g sås
Totalt: 350gram för kvällsmål
Källa: Filipstads kommun
Tjänster som har avslutats har inte heller tillsatts, dessutom pågår ett arbete för att hålla nere vikariekostnader och andra kostnader.
– Prisökningarna på livsmedel har avstannat, men vi vet inte vad som kommer att ske. Vi jobbar hårt med att hålla nere kostnaderna. Det finns inget livsmedel som har gått ner i pris utan det mesta har gått upp tyvärr.
Om kommunen eventuellt kommer att börja leverera kyld mat istället för varm till brukare framöver så kommer inte detta att medföra några besparingar för kostenheten, menar hon.
– Det är snarare tvärtom. Men för kommunen i stort är det en besparing. Kvaliteten på kyld mat är också bättre än om den varmhållits.