Hoppa till huvudinnehållet

Spendrups investerar 32 miljoner kronor för att återvinna kolsyra

Publicerad:
Spendrups bryggeri i Hällefors.
Spendrups bryggeri i Hällefors. Foto: Filip Kowalski

Spendrups investerar 32 miljoner kronor i en anläggning för att återvinna kolsyra, som kan lagra CO2, vilken annars skulle gå förlorad. De 5 000 ton kolsyra som Spendrups producerar på egen hand innebär även 200 färre lastbilstransporter per år.

Varje år tillverkar Spendrups miljontals liter kolsyrad dryck på anläggningarna i Grängesberg och Hällefors. Därför köper företaget in mer än 10 000 ton kolsyra som tillsätts i läsk, vatten och öl.

Nu byggs en kolsyreanläggning i Grängesberg som ska tas i drift under det första kvartalet 2024. När anläggningen är i drift blir bryggerierna självförsörjande till 50 procent på kolsyra. Investeringen kommer inte att innebära några nya arbetstillfällen.

Stora mängder

I ölproduktionen i Grängesberg omvandlas sockret i vörten till alkohol och kolsyra med hjälp av jäst och syra. Under denna process skapas och frisläpps stora mängder CO2. Det är 65 procent av kolsyran som tillsätts i drycken, resten används i ölprocessen.

– Att kontinuerligt undersöka möjligheter för att ta tillvara på våra restströmmar är ett prioriterat område för oss. Vi har beställt en anläggning för återvinning av kolsyra som ska ta hand om restprodukten. Med den kan vi spara både resurser och pengar genom att minska inköpen av kolsyra, minska vår miljöpåverkan genom återvinning av CO2 och vi kan också få avkastning på investeringen snabbt. Genom att vi återvinner koldioxiden som frigörs under jäsningsfasen i bryggprocessen kan vi få kolsyra till nya drycker, utöver det så höjer vi produktsäkerheten med egentillverkad kolsyra – det är en hållbar lösning på riktigt, säger Cecilia Lundin, koncernansvarig miljöchef, i ett pressmeddelande.

Fångar upp

Kolsyreanläggningen fångar upp kolsyran och processar den. I första steget så tvättas den i en gastvätt för att bli av med etanol.

I nästa steg så komprimeras och minimeras volymen. Därefter går kolsyran genom ett svavel- och kolfilter under högtryck, sedan går kolsyran genom en gastork för att extrahera vatten.

Till sist går den genom en kylkompressor som omvandlar produkten till flytande kolsyra, där även syrehalten reduceras innan den lagras i en tank för att användas i produktionen.

När produktionen kommer igång under första kvartalet 2024 kommer all kolsyra som Spendrups förbrukar i bryggerierna vara helt fossilfri.

Det här meddelar företaget i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

ÅtervinningBryggerierDryckerGrängesbergHälleforsMat och dryckSpendrups

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.