Hoppa till huvudinnehållet

Vill ha feriearbetande influencers - ska lyfta fram företag och föreningar

Publicerad:
Jocke och Jonna Lundell är två framgångsrika influencers.
Jocke och Jonna Lundell är två framgångsrika influencers. Foto: Maja Suslin/TT

Sommarjobba i Hällefors kommun som influencer 2024? Det kan bli verklighet om Håkan Bergström (S) får gehör för sin motion.

Hällefors kommun ska erbjuda sommarjobb/feriearbete till ungdomar som är 16–17 år under två veckor. I dag har kommunen 30 feriejobbsplatser.

Håkan Bergström föreslår nu alltså att ett ”nytt jobb” erbjuds ungdomar, nämligen att jobba som influencer i Hällefors kommun under sommaren 2024.

– Det var någonting jag hörde på radion om att en annan kommun hade infört det här eller haft det under en sommar, berättar Håkan Bergström som tycker att det vore bra om ungdomar kunde få arbeta med att lyfta fram och synliggöra föreningar och företag i kommunen.

På det sättet kan man underlätta för framtida kompetensförsörjning i kommunen, menar han.

Internetstiftelsen beskriver en influencer som en person som har inflytande över andras beteende, vilket ofta sker via sociala medier.

Vid kommunfullmäktiges senaste sammanträde togs beslutet att skicka hans motion vidare till kommunstyrelsen för beredning.

Lägga ut bilder

I motionen skriver han: ”De skulle använda sociala medier för att och lägga ut bilder och filmklipp om hur det är i Hällefors och vad som finns att göra särskilt för ungdomar och vilka jobbmöjligheter som finns efter skolan. I ungdomarnas arbetsuppgifter ska det ingå att söka upp företag och föreningar som kan tänkas vilja delta.

Håkan Bergström (S) föreslår kommunala sommarjobb som influencer.
Håkan Bergström (S) föreslår kommunala sommarjobb som influencer. Foto: Göran Persson

De här ungdomarna skulle synliggöra föreningar och företag i vår kommun och visa på vad ungdomarna kan göra och vilka möjligheter som finns i Hällefors för jobb och aktiv fritid i framtiden. Det i sin tur skulle kunna underlätta för framtida kompetensförsörjning i kommunen. Det skulle också leda till att fler ungdomar får kontakt med föreningar som i sin tur kan bidra till en föryngring i föreningslivet. ”

Använda A-traktorer

Han menar att A-traktorer kan vara ett lämpligt transportmedel för ungdomarna för att ta sig till företagen och föreningarna.

– Det är cirka 80 ungdomar i Hällefors kommun som har a-traktorer.

Eftersom det krävs handledning för dessa ungdomar så menar han att detta behöver utredas. Men han ser flera alternativ till både både huvudmannaskap och ledarskap; exempelvis biblioteket, turismen eller kulturskolan.

Vilka möjligheter tror du finns att detta blir verklighet?

– Jag hoppas att det kan bli verklighet. Kanske två ferieplatser först och främst då de behöver vara två som jobbar tillsammans. Jag hoppas att det blir någonting av detta.

Artikeltaggar

Bilburen ungdomHälleforsKommunfullmäktigeKommunstyrelsenNöje/KulturSociala medierSocialdemokraterna

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.