Hoppa till huvudinnehållet

Hon blir gymnasiets nya rektor: ”Ett hjärta och en själ kopplat till skolan”

Publicerad:
Reporter Filip Kowalski
Filip Kowalski
filip.kowalski@filipstadstidning.se
Linda Karlsson är Spångbergsgymnasiets nya rektor. Hon kommer tillbaka till skolan efter att ha varit rektor på olika skolor i Karlstad under ett antal år.
Linda Karlsson är Spångbergsgymnasiets nya rektor. Hon kommer tillbaka till skolan efter att ha varit rektor på olika skolor i Karlstad under ett antal år. Foto: Filip Kowalski

Linda Karlsson är Spångbergsgymnasiets nya rektor.

Hon tillträdde tjänsten i måndags i förra veckan och fick en intensiv inledning på sitt nya uppdrag.

Spångbergsgymnasiet har fått sin rektor.

Linda Karlsson kommer tillbaka till skolan där hon tidigare varit lärare i tyska och engelska.

Hon ser nu fram mot att få bekanta sig med sina nya medarbetare och skolans elever under den närmaste tiden.

Men vad är det för någon sorts rektor som Spångbergsgymnasiet har fått?

– Jag tänker att gymnasiet har fått en rektor som har jobbat här förut, som har ett hjärta och en själ kopplat till skolan och kommunen – och en rektor som har varit på andra ställen och jobbat i några år.

Linda Karlsson har ägnat en stor del av sitt yrkesliv inom skolans värld – och hon är ingen dununge i rektorsrollen.

– Jag har varit rektor i nio år innan jag kom hit (till Spångbergsgymnasiet), dels på Åsenskolan, dels på Herrhagsskolan i Karlstad. Så jag tänker att jag är erfaren, men ändå nygammal i verksamheten.

Kände du ingen dig i lokalerna när du kom tillbaka?

– Ja, jag känner igen mig. Det är lite uppfräschat, men också mycket som är sig likt.

Under årens gång har hon hållit kontakten med tidigare kollegor på Spångbergsgymnasiet liksom med Sten-Åke Eriksson som är chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Filipstads kommun. Den första kontakten kring rektorstjänsten på gymnasiet togs med Linda Karlsson redan under våren, men då hade hon ingen möjlighet att ta diskussionen vidare. Men när ansökningstiden förlängdes under sommaren uppstod en lucka som gjorde det möjligt för henne att söka tjänsten.

Du måste ha fått ett bra intryck av gymnasiet eftersom du uppenbarligen ville komma tillbaka till Filipstad?

– Det är en jättefin skola på många sätt. Här är det hög kvalitet på utbildningen och det finns en hög kompetens bland medarbetarna, detta trots att vi är förhållandevis små och trots att vi ligger lite avlägset till. Det jag gillade med att jobba här var att man var nära alla beslut och man hade en stor tillit som lärare från skolledningen. Jag kunde göra på mitt sätt och jag kunde utvecklas och växa i min roll, svarar Linda Karlsson.

Och fortsätter:

– Och jag växte och utvecklades till att jag ville ta ett större ansvar och att bli rektor. Jag känner att jag också blev skolad och fostrad här av skolledarna som jag jobbade med då. Det är det jag ser nu också, det här drivet och engagemanget och lojaliteten som finns hos medarbetarna – man väljer att resa hit och man väljer att stanna kvar här. Det är ett jättegott betyg för hela verksamheten.

Om man ser på framtiden, vad vill du åstadkomma?

– Jag vill vara med med och värna det som man har byggt upp och det som man är stolt över. Jag vill också vara med och utveckla och se var vi ska ta vägen någonstans. Jag vill se till att vi håller en modern utbildning som håller fortsatt hög kvalitet. Vi ska in i en gymnasiesamverkan där vi ska diskutera en dimensionering och då ska vi kunna värna de utbildningar som vi har och den kompetens som vi har byggt upp under en lång tid. Det är viktigt att vi etablerar oss som det absolut självklara valet för ungdomarna som bor här – de ska ju välja oss, de ska inte finnas några andra alternativ. Sen vill vi gärna att ungdomarna från kommunerna runt ikring Filipstad ska tycka att vi är ett värdefullt alternativ – att det ska vara värt att resa till oss.

Hur lång kommer ”lära känna”-perioden vara under hösten tror du?

– Jag ska försöka att göra den både så lång och så kort som möjligt. Jag ska försöka att snabbt skapa mig en blick över hur vi ser ut, hur vi mår och vad vi behöver skruva på redan här och nu. Det finns ett par saker som har väntat på att jag ska komma hit och det tänker jag att man behöver agera skyndsamt kring.

Försiktighet och skyndsamhet

Linda Karlsson tycker att det är viktigt att all personal mår bra på jobbet och att det därför är betydelsefullt att ta tag i arbetsuppgifter kopplade till rektorsuppdraget som har fått stå tillbaka.

– Jag ska skynda mig så mycket jag bara kan, men samtidigt vara lite försiktig med att fatta alltför långsiktiga beslut innan allt har fallit på plats. Innan jul behöver jag ha fått en klar bild över hur vår struktur ser ut, för sen kommer ju vuxenutbildningen in i vår förvaltning, säger hon.

Hur tycker du då att den första veckan på jobbet har varit?

– Den har varit jättefin. Jag har blivit väl mottagen och det har varit trevligt att få träffa alla. Det är en stabil och väl fungerande verksamhet och folk mår generellt ganska bra. Det har varit lugnt, samtidigt finns det mycket att göra och mycket att sätta sig in i.

Har du träffat några av eleverna än?

– Jag har träffat några av dem och varit med på några möten. Men det har inte varit mer än så, jag kommer att få mer tid för det under den kommande (den här) veckan.

När du är här är du rektor, men vad tycker du om att göra utanför jobbet?

– Jag gillar att hänga med min familj och jag gillar att vara hemma, ta det lugnt och ha en oplanerad helg – lite som balans till att livet på jobbet är ganska strukturerat och schemalagt. Jag tycker om att baka och laga mat, att skapa och vara kreativ i mitt eget. Jag läser mycket och gillar att fortbilda mig, jag har alltid någon kurs igång.

Den senaste kursen som Linda Karlsson gav sig in på avbröt hon dock, detta för att kunna få all tid till att lära känna sin nya organisation. Tre personer som hon kommer att ha mycket att göra med i sitt uppdrag är förvaltningschefen Sten-Åke Eriksson, ordföranden för barn- och utbildningsnämnden Patrik Fornander (M) och nämndes andre vice ordförande Johan Larsson (S). Att Spångbergsgymnasiet har lyckats att rekrytera Linda Karlsson är de alla nöjda med, även om Johan Larsson gärna hade sett att rekryteringen hade genomförts utan att den politiska majoriteten hade förlängt ansökningstiden.

– I rekryteringsprocessen landade vi att det var Linda (Karlsson) som skulle erbjudas tjänsten, säger Sten-Åke Eriksson.

Större uppdrag

Hon kommer få ett lite större uppdrag, med vuxenutbildningen, än tidigare rektorer. Vad kommer hon få för arbetsuppgifter närmast?

– Att reda upp efter sin företrädare, alltså mig (Sten-Åke Eriksson har varit tillförordnad rektor). Men främst handlar det om att sätta sig in i gymnasiet under hösten och se vad vi behöver att utveckla och titta på. Vid årsskiftet kommer vuxenutbildningen och SFI ligga på Linda som rektor. Där håller vi på att förbereda organisationen, kring hur man kan tänka.

Att det kan komma att bli förändringar inom organisationen, för att kunna möta vuxenskolans och SFI:s behov, är något som Patrik Fornander öppnar för. Däremot behöver bilden göras tydlig kring vilka behov som finns. Det kan bli aktuellt för Filipstads kommun att samverka kring utbildningar, enligt den så kallade Lars Stjernkvist (S)-utredningen, med fem andra kommuner. I dagsläget finns inga politiska beslut kring hur samverkansmodellen kommer att se ut.

– Det är viktigt att organisationen sätter sig, det är viktigt att vi har rätt personal och rätt kompetens för att vi ska klara både ungdomsgymnasiet och vuxenutbildningen, säger han.

Socialdemokraterna är hittills inte varit tillfreds med hur majoriteten har skött omorganisationen med att få in vuxenutbildningen och SFI under barn- och utbildningsförvaltningens tak.

– Vi deltog inte i remissvaret i april i bun eftersom vi tyckte att underlaget, alltså grundutredningen, var för dåligt – framförallt fanns ingen ekonomisk konsekvensanalys. Samtidigt blev vi väldigt förvånade över att majoriteten i bun tyckte att det var viktigt med en skolledarresurs (till vuxenutbildningen) precis som förvaltningen lyfte fram, men att den resursen sedan försvann på vägen. Vi tycker att den här skolledarresursen är viktig och ser en risk för vuxenutbildningen. Om pengar till en sådan ska tas från den befintliga ekonomiska ramen så måste de tas från någonting annat inom verksamheten, säger Johan Larsson.

Patrik Fornander manar dock till lugn och vill påminna om att höstens samtal kring kommunens ekonomiska plan för nästa år kommer att bli betydelsefulla.

– Men självklart ska förvaltningen ha en organisation som fungerar för att driva både ungdoms- och vuxenutbildningen, säger han.

Om vi går på det strikt känslomässiga, hur känns det att ha en rektor på plats för Spångbergsgymnasiet?

– Jag introducerade Linda för personalen på gymnasiet. Jag sa då att det känns väldigt bra att de nu har en rektor som kan ägna sig helt åt gymnasiefrågor. Vi ska se till att Linda får en bra start, säger Sten-Åke Eriksson.

– Jag är nöjd med att vi förlängde tiden för att få in fler sökanden och att vi då fick in Linda, det är jag väldigt nöjd över, svarar Patrik Fornander.

– Jag tycker att det var olyckligt att vi hamnade i situationen att Sten-Åke (Eriksson) skulle behöva bli rektor för gymnasiet överhuvudtaget. Jag har pratat om processen, vad jag tycker om den, tidigare. Jag tycker att den borde ha skötts på ett annat sätt, men samtidigt är jag väldigt glad över att vi nu har en rektor – det är en superviktig position.

Artikeltaggar

FilipstadFilipstads kommunKarlstadLärareModeraternaPatrik FornanderSkola och utbildningSkolorSocialdemokraternaSpångbergsgymnasietSten-Åke ErikssonUtbildningVuxenutbildningenÅsenskolan

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.