Hoppa till huvudinnehållet

Kyld mat till personer i hemmet: ”Mer näring än varm mat”

Publicerad:
Christer Olsson (M) är ordförande i Socialnämnden i Filipstad. Förvaltningen föreslår nu att man ska servera kyld mat till personer i ordinärt boende.
Christer Olsson (M) är ordförande i Socialnämnden i Filipstad. Förvaltningen föreslår nu att man ska servera kyld mat till personer i ordinärt boende. Foto: Pernilla Möllberg

Kommunen tillhandahåller daglig matdistribution till personer i ordinärt boende. I nuläget serveras varm mat i matlådor, men nu finns ett förslag på att istället servera kyld mat och att matdistributionen istället ska ske två gånger per vecka.

– Både Rådet för Funktionsstöd och Pensionärsrådet var positiva till förslaget, säger Christer Olsson (M) ordförande i socialnämnden.

Idag serveras varm mat i matlådor med utlämning varje dag året om till personer i ordinärt boende som är beviljade matdistribution. Det rör sig totalt om cirka 50.000 portioner som körs ut i kommunen, och den som är beviljad matdistribution betalar en avgift för maten och en serviceavgift för själva distributionen. Efter en tidigare delredovisning i socialnämnden, samt diskussion i arbetsgruppen har alternativet att servera kyld mat kommit upp som ett alternativ.

– Kyld mat innehåller mer näring än varm mat. Direkt efter tillagning kyls rätterna ner och transporteras sedan i kylvagnar eller i kylväskor, då bibehålls både näring och struktur på maten. Både Rådet för Funktionsstöd och Pensionärsrådet har fått möjlighet att tycka till om förslaget innan Socialnämnden tog beslut i ärendet och bägge råden var positiva till förslaget, säger Christer Olsson (M) ordförande i socialnämnden.

Förvaltningen föreslår att till skillnad från idag, då matdistributionen sker varje dag, ska matdistributionen ske två gånger per vecka.

– Den som är beviljad matdistribution får också möjlighet att välja på fler rätter. Kyld mat innebär ju också att den enskilde kan äta näringsrik mat när den enskilde vill under dygnet. Som det är i nuläget, så kanske man inte vill äta när matdistributionen kommer, nu kan ju den enskilde värma maten när man själv önskar. Varm mat förlorar dessutom i näring om den ska värmas upp igen. Många äldre har svårt att få i sig den näring de behöver, vilket i en del fall leder till undernäring, säger Christer Olsson.

Hur ska de som inte kan värma sin mat själva gå till väga?

– Då kan hemtjänstpersonalen vara behjälplig, förklarar han.

Socialförvaltningen har tillsammans med kostenheten tittat på hur kostnaderna påverkas om det blir en övergång till kyld mat. För socialförvaltningen bedöms kostnaden minska något om kyld mat införs. Kostenheten kommer även att behöva göra anpassningar i sina lokaler vad gäller kylrum, packmaskin med mera.

– Det blir ju färre antal utkörningsdagar och serviceavgiften kommer att reduceras. Förvaltningen står inför en ny upphandling av servicetjänster, så det är i nuläget svårt att bedöma exakt vilka kostnader ett nytt avtal kommer att innebära, säger Olsson.

Ensamheten kan öka

Lena Andersson Dahlberg (S) är andra vice ordförande i socialnämnden i Filipstad och hon är kritisk till hur förslaget kom fram.
Lena Andersson Dahlberg (S) är andra vice ordförande i socialnämnden i Filipstad och hon är kritisk till hur förslaget kom fram. Foto: Filip Kowalski

Lena Andersson Dahlberg (S) är andre vice ordförande i socialnämnden i Filipstads kommun. Hon är inte nöjd med hur förslaget kom fram.

– Vi har ju sagt ja till förslaget, men däremot var jag inte nöjd med hur det kom fram. Det kom in bara dagarna innan sammanträdet, vilket inte är optimalt. Det är ju svårt att sätta sig in i ett ärende på så kort tid, säger Lena Andersson Dahlberg.

Hon hänvisar dock till att både Rådet för Funktionsstöd och Pensionärsrådet har sagt ja och att hon helt enkelt får lita på deras omdöme.

– Men återigen, jag är inte nöjd med förfarandet, jag var väldigt tydlig med att poängtera det. Men man säger ju att nutritionen ska bli bättre, och det är ju positivt i så fall. De äldre behöver ju mer näring, så i så fall blir det ju till det bättre, menar hon.

Och fortsätter:

– Vad jag däremot är orolig över, är att ensamheten kanske ökar när det inte kommer någon varje dag för att leverera maten. Det är ju upp till förvaltningens sida att ha koll på den biten, det kanske är fler som måste ha tillsyn under lunchen så att de verkligen äter. Annars blir det ju inte bättre om man levererar mat som de ändå inte får i sig. Tidigare var det ju Samhall som hade hand om matdistributionen, ny upphandling pågår ju nu, så vi får som sagt följa upp det här och se hur det blir.

Artikeltaggar

BeslutChrister OlssonFilipstads kommunFörvaltningNäringslivPolitikSamhallSocialdemokraternaSocialnämnderUpphandling

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.