Hoppa till huvudinnehållet

S vill bygga nytt äldreboende i Lesjöfors - motion togs upp i fullmäktige

Publicerad:
Åsa Hååkman Eriksson (S) och Britt-Marie  Wall (S) har skrivit motionen.
Åsa Hååkman Eriksson (S) och Britt-Marie Wall (S) har skrivit motionen. Foto: Göran Persson

Socialdemokraterna vill att det byggs ett nytt äldreboende i Lesjöfors. Förslaget är att det ska byggas centralt på Skolgatan i Lesjöfors för att det ska bli närmare till service och olika aktiviteter.

Socialdemokraterna ser behovet av ett nytt äldreboende i Lesjöfors. Partiet hänvisar bland annat till den utredning som socialchefen Åsa Andersson har gjort, som visar att det finns många personer som är 80 år eller äldre i Lesjöfors.

Eftersom forskningen visar att vi lever allt längre så kommer behoven av särskilt boende, alternativt trygghetsboende, att öka menar partiet.

Under torsdagens kommunfullmäktige togs partiets motion upp och det togs ett beslut om att remittera motionen till kommunstyrelsen.

Svårt utrymma

I motionen står det: ” Nuvarande äldreboendet Ugglan är ett tidigare lägenhetshus med flera våningsplan. Om det exempelvis skulle börja att brinna är det svårare att utrymma än ett enplans hus. Även driftskostnaderna borde bli lägre då ett nytt boende byggs utifrån dagens gällande byggnormer.

Kommunfullmäktige i biosalongen.
Kommunfullmäktige i biosalongen. Foto: Göran Persson

Vi socialdemokrater anser därför att det är viktigt med ett nytt äldreboende i enplans med 20 platser som lätt kan ställas om efter behovet av trygghetsboende eller särskilt boende. Det vill säga det kan vara 10 trygghetsplatser och 10 särskilt boendeplatser eller 8 trygghetsplatser och 12 särskilda boendeplatser.”

En utredning

Socialdemokraterna förslår att:

– en utredning startas med syfte att bygga ett nytt enplans äldreboende vid Skolgatan, där kommunen eller stiftelsen Filipstadsbostäder äger marken, i Lesjöfors med plats för 20 boende.

– detaljplan tas fram som möjliggör ett äldreboende.

– en utredning görs i syfte att även äldreboendet i Lesjöfors ska ingå under samma förvaltare som övriga äldreboenden i Filipstads kommun.

Motionen är skriven av Åsa Hååkman Eriksson (S), oppositionsledare, och Britt-Marie Wall (S).

Artikeltaggar

Åsa AnderssonBritt-Marie WallDetaljplanerFilipstadFilipstadsbostäderKommunfullmäktigeKommunstyrelsenLesjöforsSamhälleSkolgatanSocialdemokraternaUtredningar

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.