Hoppa till huvudinnehållet

Springwirekonkursen: ”Det gör mig ont att se”

Publicerad:
Per-Åke Sandberg, Lesjöforsbo och före detta kommunalråd (S), har tidigare arbetat på företaget Springwire Sweden AB. Han ser med stor oro på nyheten om konkursen för det väletablerade företaget.
Per-Åke Sandberg, Lesjöforsbo och före detta kommunalråd (S), har tidigare arbetat på företaget Springwire Sweden AB. Han ser med stor oro på nyheten om konkursen för det väletablerade företaget.

Springwire Sweden AB är försatt i konkurs. Lesjöforsbon och tidigare kommunalrådet Per-Åke Sandberg arbetade på företaget i 25 års tid.

– Det gör mig ont att se företaget gå omkull, men låt oss inte kasta yxan i sjön än, uppmanar han.

Per-Åke Sandberg, Lesjöforsbo, tidigare anställd på företaget och före detta kommunalråd (S) fick höra den tråkiga nyheten för en vecka sedan.

– Jag har ju jobbat där nästan hela livet, jag började där i slutet på 1950-talet. Det blev väl totalt 25 år, och jag fick till och med klocka av dem. Jag blev ju så klart chockad när jag fick beskedet, men jag har ju tyvärr sett att verksamheten blivit mindre och mindre. Det var nu endast 20 anställda, och det är ju väldigt få till antalet tycker jag. Jag var där och hälsade på efter semestern och det var väldigt lite med aktivitet kunde jag konstatera, det var med vemod jag såg på situationen, säger Per-Åke.

100 anställda

– Under De Geers tid hette företaget LETAB och vi var som flest över 100 anställda. Han var ju väldigt drivande och jobbade hårt för bygden. På den tiden hade vi många olika kunder i Sverige, men det var ju även export och vi hade försäljare som reste runt i Europa. På den tiden var företaget väldigt stort.

Per-Åke berättar att i två år jobbade han i Saudiarabien, han var utlånad av LETAB och han minns att det var två mycket spännande år.

– Sedan kom jag tillbaka och ganska snabbt kom politiken in i mitt liv, det resulterade i att jag blev kommunalråd. Även att det var länge sedan jag jobbade på företaget, så känner jag ju av naturliga skäl väldigt starkt för både verksamheten och de anställda som nu blir drabbade, poängterar han.

Och fortsätter:

– Det gör mig ont och det är många med mig som känner så efter att ha fått ta del av det här beskedet. Jag talade med en gammal kollega i Österrike häromdagen och han sa samma sak, det är naturligtvis mycket tråkiga nyheter. Kvalitet är ju det som har hållit företaget kvar i branschen, så jag vill ju tro på att man ändå hittar en köpare. Men det kan ju inte vara någon ny och oerfaren, det måste ju vara någon som är insatt i branschen. Nu finns dock inte De Geer med alla sina kunder. Tyvärr. Men vi ska inte kasta yxan i sjön än, vi har väl varit med om kriser förr. Kanske inte så stora som den här, men vi får hoppas att det ordnar sig in i det sista.

Läs också:

Artikeltaggar

EkonomiEuropaKonkurserÖsterrikeSocialdemokraterna

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.