Hoppa till huvudinnehållet

De vill etablera en kriminalvårdsanstalt – skulle skapa 200 jobb

Publicerad:
Det politiska styret vill att Hällefors ska etablera en kriminalvårdsanstalt i kommunen. Lars-Göran Zetterlund (C), Cecilia Albertsson (M) kommunstyrelsens ordförande och Wilhelm Tham (GL) presenterade sin intention i onsdags om att få bli etableringsort.
Det politiska styret vill att Hällefors ska etablera en kriminalvårdsanstalt i kommunen. Lars-Göran Zetterlund (C), Cecilia Albertsson (M) kommunstyrelsens ordförande och Wilhelm Tham (GL) presenterade sin intention i onsdags om att få bli etableringsort. Foto: Pernilla Möllberg

Det politiska styret i Hällefors vill ha en kriminalvårdsanstalt till kommunen. I onsdags presenterade de sin intention om att få bli etableringsort.

– Det skulle vara bra för hela regionen och skulle generera cirka 200 jobb, säger Lars-Göran Zetterlund (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Moderaterna, Centern och Grythyttelistan i Hällefors vill etablera en kriminalvårdsanstalt i Hällefors kommun, och de är beredda att upplåta kommunens mark för ändamålet. Kommunstyrelsens ordförande Cecilia Albertsson (M) och Ulrika Jonsson (M) träffade ledamoten i Hällefors Bostads AB, Håkan Gillmark (C) i mitten på juni, varpå han presenterade idén om varför det vore fördelaktigt med en anstalt i Hällefors.

– Vi känner nu att vi behöver jobba aktivt med den här frågan. Hällefors ligger geografiskt strategiskt till i mellan-Sverige och kriminalvårdsutbildningen ligger ju i Örebro. Vi är nära till utbildningen vilket är till vår fördel. Vi har dessutom både planlagd och icke planlagd mark till förfogande för den eventuella etableringen, säger Cecilia Albertsson.

Det politiska styret har varit i kontakt med Kriminalvården och inom en snar framtid så ska ett digitalt möte hållas angående Hällefors önskan om att få etablera en kriminalvårdsanstalt. Dock är inget datum fastställt, men Cecilia Albertsson tror att det kommer att ske någon gång i höst. M, C och GL kommer nu att göra allt vad som står i deras makt för att sälja in Hällefors hos Kriminalvården.

– Det skulle vara bra för Hällefors kommun om en etablering av en anstalt sker. Det skulle gynna hela regionen och skulle säkert generera cirka 200 jobb, säger Lars-Göran Zetterlund (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Ökad fängelsekapacitet

Det är många kommuner som ansöker om att få etablera en kriminalanstalt, regeringen har talat om ett behov av 12-15 nya anstalter och har budgeterat för 10 anstalter.

– Sverige behöver en ökad fängelsekapacitet. Med en kriminalvårdsanstalt i Hällefors så skapas jobb och med jobben kommer kompetensen. Personalen kommer då förhoppningsvis att flytta hit och vi har gott om bostäder, säger Cecilia Albertsson.

Lars-Göran Zetterlund (C), Cecilia Albertsson (M) kommunstyrelsens ordförande och Wilhelm Tham (GL) tror att det skulle vara bra för Hällefors om en kriminalvårdsanstalt etablerades i kommunen.
Lars-Göran Zetterlund (C), Cecilia Albertsson (M) kommunstyrelsens ordförande och Wilhelm Tham (GL) tror att det skulle vara bra för Hällefors om en kriminalvårdsanstalt etablerades i kommunen. Foto: Pernilla Möllberg

Moderaterna, Centern och Grythyttelistan vill i ett så tidigt skede som möjligt gå ut offentligt med deras intention om att etablera en kriminalvårdsanstalt i Hällefors.

– Vi i Grythyttelistan tycker att det är en bra idé och att det skulle vara bra för bygden, säger Wilhelm Tham (GL).

Än så länge har det politiska styret inga besked att ge, och det är alltså inte bestämt ännu att Kriminalvården ska bygga en kriminalvårdsanstalt i Hällefors kommun.

– Om det sker en etablering, så är inte valet av plats ett problem. Vi har mark och även Kriminalvården får väl i så fall komma med synpunkter på var kriminalvårdsanstalten skulle vara lämpligt placerad, säger Lars-Göran Zetterlund och tillägger att det kommer ju att byggas en solcellspark i kommunen och att de därför säkrar upp elektriciteten till gagn för företag och övriga etableringar.

Lars-Göran Zetterlund (C), kommunstyrelsens ordförande Cecilia Albertsson (M) och Wilhelm Tham (GL) presenterade sin intention om att få bli etableringsort för en kriminalvårdsanstalt. Inom kort kommer ett digitalt möte att hållas med Kriminalvården då det politiska styret kommer att försöka sälja in Hällefors som val av etableringsort.
Lars-Göran Zetterlund (C), kommunstyrelsens ordförande Cecilia Albertsson (M) och Wilhelm Tham (GL) presenterade sin intention om att få bli etableringsort för en kriminalvårdsanstalt. Inom kort kommer ett digitalt möte att hållas med Kriminalvården då det politiska styret kommer att försöka sälja in Hällefors som val av etableringsort. Foto: Pernilla Möllberg

Artikeltaggar

Cecilia AlbertssonCenterpartietGrythyttelistanHälleforsHällefors kommunKommunstyrelsenKriminalvårdenModeraternaÖrebroPolitikWilhelm Tham

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.