Hoppa till huvudinnehållet

Bergslagen Bike Race väntas slå rekord: ”Superkul”

Publicerad:
Eldsjälarna som arrangerar Bergslagen Bike Race tycker att det är superkul med det ökade deltagarintresset.
Eldsjälarna som arrangerar Bergslagen Bike Race tycker att det är superkul med det ökade deltagarintresset. Foto: Maja Kuljunlahti

På lördag fylls grusvägarna mellan Hällefors och Skärsjön med mer än 160 cyklister när Bergslagen Bike Race ska avgöras för tredje gången.

I år slås deltagarrekord och stora namn inom sporten finns med i startlinjen.

Under lördagsförmiddagen ringlar en startlinje av 160 cyklister ut ur Hurtigtorpet i Hällefors för den tredje upplagan av Bergslagen Bike Race.

Det står redan klart att tävlingen slår sitt deltagarrekord, vilket en av arrangörerna, Fredrik Berg tycker är glädjande. Tidigare år har man som flest haft ett 60-tal deltagare. Dessutom finns stora namn med i startlistan i år.

– Vi har Matthias Wengelin som är ny svensk mästare i mountainbike, och även Linda Tufvesson med flera.

Idén bakom Bergslagen Bike Race kom när Fredrik körde bil upp mot Gravendal.

– Det slog mig hur vacker miljö vi har här. Man blir ju så hemmablind, säger han.

Fredrik tävlade länge i enduro men fick lägga det åt sidan efter ett antal skador. Efter det sadlade han om till tävlingscyklist och satsade på det i sju år. När han blev pappa trappade han ner på tävlandet, men han fortsätter att träna mycket.

– Jag har ju varit på många olika tävlingar och rest runt hela livet. Så då har man ju upplevt olika arrangemang och banor, förklarar Fredrik.

Och dessa erfarenheter har hjälpt honom mycket i arbetet med lördagens tävling.

En ny sport

Tidigare har tävlingscykling varit uppdelad i mountainbike, där man åker mycket på skogsvägar i hög fart, och landsvägscykling som man ofta ser utefter asfalterade vägar. Bergslagen Bike Race är dock av den nya typen: gravel race. Fredrik beskriver gravel race som en bra mix mellan både mountainbike och landsväg som blir allt populärare.

– Det finns veteraner inom mountainbike som börjat känna att det är riskfyllt att åka genom skogen i hög fart, och landsvägscyklister som inte vill tampas med trafiken. Då är gravel en bra mix, förklarar Fredrik.

Arrangörerna i Hällefors försöker även hitta en bra variation för själva tävlingen från år till år, vilket han tror uppskattas av deltagarna.

– Jag försöker blanda godbitar från tidigare år med nya, säger han. Vägarna häromkring är kuperade, det är upp och ner hela vägen.

Ideellt driv

Bergslagen Bike Race drivs helt av ideella krafter. I grunden är de fyra personer, Stefan Lahti, 51, Mattias Kjellberg, 49, Christian Lanefjord, 34 och Fredrik Berg, 34.

Samtliga har heltidsjobb och arbetar med racet vid sidan av. Men om de hade vetat om hur stort deltagarintresset var kanske de hade tänkt till i förtid.

– Allt arbete görs helt manuellt, att skicka bekräftelse på anmälan, priser, lappar, allt. Det blir många kvällar och helger, och när något uppstår på dagen får man försöka lösa det på studs, förklarar Fredrik.

Men de finner trygghet i varandra. Gruppen känner varandra sedan innan och brinner alla för det de gör.

– Vi tycker att det här är superkul, det har funkat skitbra. Fast fruarna tycker kanske inte att det är lika kul, säger Fredrik och småskrattar.

Till nästa år funderar BBR-gruppen på att skaffa olika datorsystem för att förbättra deltagarupplevelsen och underlätta deras egna arbete. Men först behöver de se över hur mycket det kan komma att kosta.

Det som driver Fredrik är passionen för det lokala och att lyfta landsbygden. Han tycker även att det är givande att få höra vad deltagarna tycker om banan när de kommer i mål.

– Vissa är helt slagna av att de inte sett en bil på fyra timmar. De inresande uppskattar verkligen naturen som vi är hemmablinda för.

  • Banan på 103km rör sig förbi Skärsjöns badplats med ett flertal ”monsterrakor”. För en duktig cyklist beräknas den ta strax under 3 timmar. Källa: Bergslagenbikerace.se
    Banan på 103km rör sig förbi Skärsjöns badplats med ett flertal ”monsterrakor”. För en duktig cyklist beräknas den ta strax under 3 timmar. Källa: Bergslagenbikerace.se
  • Banan på 52km åker ner mot Hurtigtorpet efter depån vid Sävsjön. Även denna bana har ett antal längre raksträckor. De duktigaste förväntas kunna klara banan på en och en halv timma. Källa: Bergslagenbikerace.se
    Banan på 52km åker ner mot Hurtigtorpet efter depån vid Sävsjön. Även denna bana har ett antal längre raksträckor. De duktigaste förväntas kunna klara banan på en och en halv timma. Käl…

Kort om banan

  • Deltagarna kan välja distanserna 52 eller 103 kilometer.
  • Båda banorna är till 98 procent grus, 2 procent asfalt och cirka 500 meter jämnare skogsstig.
  • Det finns ingen tidsgräns för inom vilket tidsspann man ska klara loppet. Men förväntningen är att man kommit i mål innan mörkret faller.
  • Sträckorna är utmärkta med pilar och infarter till banan är skyltade med ”cykellopp” för vägtrafikanternas kännedom.
  • På banan finns två depåstopp. Både den långa och korta banan passerar Sävsjönsdepån, varav den långa sträckan passerar två gånger. Depå 2 ligger utefter Skärsjön och nås enbart av deltagarna för den längre sträckan.
  • Vid depåerna finns dryck och tilltugg, och deltagarna får även grillad hamburgare vid målgång.

Artikeltaggar

HälleforsHurtigtorpetMountainbike

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.