Hoppa till huvudinnehållet

Yrkesmässan Spana vägen: ”Näringslivet skriker efter arbetskraft”

Publicerad:
Yrkesmässan Spana vägen på Folkets hus. Arkivbild.
Yrkesmässan Spana vägen på Folkets hus. Arkivbild. Foto: Emely Wallo Bergare

På onsdag den 25 oktober arrangeras yrkesmässan Spana vägen i Folkets hus i Hällefors. Då finns det möjlighet för företag att delta och visa upp sin verksamhet. Målgruppen är elever i grundskolans årskurs ett till gymnasiet, samt vuxenstuderande.

Camilla McQuire, näringslivschef i Hällefors kommun, förklarar att syftet med mässan är att försöka säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen. Man vill väcka tankar hos eleverna om vad de vill jobba med i framtiden.

– Skoleleverna får en presentation av vilka företag och yrken som finns i kommunen och vad det krävs för utbildningar. Och framförallt de yngre eleverna får se vad man gör på jobbet. Det är ett stort fokus på att praktiskt visa vad man gör på jobbet, säger Camilla MqQuire.

Hon framhåller att man behöver duktiga representanter med ansvar för att inspirera eleverna till framtida yrkesval. Utställarna ska informera om vilka yrken som finns på företaget och även inom branschen.

Hur många utställare blir det?

– Det är ett 30-tal hittills. Både utbildningsaktörer, som till exempel restauranghögskolan och Rinman Education, och företag. Även olika avdelningar inom kommunen är representerade. Kommunen är en stor arbetsgivare och har cirka 700 anställda.

Hur stort är intresset för mässan?

– Det är ett stort intresse och när man pratar med företagen så tycker de att det är en jättebra mässa och eleverna tycker att det är roligt.

Hur ser arbetsmarknaden ut i Hällefors?

– Näringslivet skriker efter arbetskraft i hela landet och tittar man framåt är det kompetensbrist i Sverige. Sedan gäller det att hitta rätt kompetens. Industrin skriker efter folk, men det finns inte tillräckligt många som kan jobba där. ’

Hon förklarar att problemet ofta är att matchningen mellan de arbetslösa och de lediga jobb som finns, det kan till exempel handla om att de arbetslösa inte har rätt kompetens för de lediga jobben.

– De som är arbetslösa står ofta väldigt långt från arbetsmarknaden. Därför jobbar man mycket med stöd och omskolning.

Hur går det för företagen i kommunen?

– Av det jag hörde sist så går det bra. Men det är utmanande tider och det är svårt att sia om framtiden. Jag har inte fått några signaler om några varsel.

Utställning utanför

I år blir det även en utställning utanför Folkets Hus, på ytan framför entrén. Därmed finns det möjlighet att visa bland annat tunga fordon, bilar och arbetsmaskiner.

Under mässans sista två timmar är planen att allmänheten ska få komma in och besöka mässan, för att visa alla den bredd som finns i det lokala näringslivet.

Arrangör är Hällefors kommun och lokala företag.

Artikeltaggar

GrundskolanGymnasieskolanHälleforsNäringslivSkola och utbildningUtställningar

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.