Hoppa till huvudinnehållet

Resonemanget håller inte angående Folkets Hus

Publicerad:
Signaturen Kommuninvånare köper inte kommunalrådet Patrik Fornanders (M) om Folkets hus i Filipstad.
Signaturen Kommuninvånare köper inte kommunalrådet Patrik Fornanders (M) om Folkets hus i Filipstad. Foto: Filip Kowalski

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I förra veckans FT kunde vi läsa hur politikern Patrik Fornander (M) försöker förklara hans tankevurpa angående Folkets Hus, vara eller i det här fallet icke vara.

Hans resonemang är att fastigheten kostar pengar och inbringar inga pengar till kommunen. I fastigheten Folkets Hus inrymmer även bibliotek, daglig verksamhet, turistbyrå och vuxenutbildning. Dessa är verksamheter som kommunen behöver inrymmas och därmed kostar pengar oavsett vart dom är.

I kommunen har vi flera och bra föreningar där kommunen äger fastigheten och låter föreningar få nyttja/hyra ut utan avgift och där föreningar sköter fastighetsförvaltning eller så har kommunen anställda fastighetsskötare.

Några exempel är ridhuset, ishall, Kalhyttans ip, Kalhyttans skidstadion, museet Kvarnen, Spångbergshallen och Filipstads nya idrottshall som alla ägs av kommunen.

Frågan är om dessa föreningar också ligger i farozonen är fastigheterna ska värderas för att titta på om dessa ska säljas?

Vill Patrik och Christer Olsson (M) avvika från kommunens syn på att föreningslivet utan vinstintresse ska bedriva meningsfulla fritidsaktiviteter för kommuninvånarna.

Filipstads Folkets Hus som bland annat driver bio i kommunen och hyr ut lokaler till föreningar och företag utan vinstintressen. Föreningen har satsat mycket på en modern bioanläggning, har mycket bättre priser än till exempel Filmstaden och har ett brett kulturutbud. Detta kunde göras för att man har haft ett bra stöd av kommunen och eventuell vinst återinvesterats i föreningen.

Kanske finns det andra orsaker till att kommunens toppolitiker vill lägg ner Folkets Hus? Dom orsakerna behöver vi i så fall veta.

Vad vill politikerna från kommunens olika partier göra med Folkets Hus?

Vi är många som vill ha kvar vårt kulturhus som snart läggs ner om dom styrande politikerna får som dom vill?

Kommuninvånare

Artikeltaggar

BibliotekChrister OlssonFastigheterFilipstadFilmstadenKalhyttanModeraternaPatrik FornanderPolitikSpångbergshallenVuxenutbildningen