Hoppa till huvudinnehållet

Som att vinna miljonvinsten och tacka nej – hur kan man tänka så?

Publicerad:
Insändarskribenten undrar hur kommunen har kunnat tacka nej till miljonbelopp i statsbidrag för yrkesutbildningar.
Insändarskribenten undrar hur kommunen har kunnat tacka nej till miljonbelopp i statsbidrag för yrkesutbildningar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Signaturen ”oroad Filipstadsbo” ställde en mycket berättigad fråga i FT den 4/8-23. Hen undrar hur kommunen kan tacka nej till miljoner i statsbidrag för yrkesutbildningar. Det är ju ingen hemlighet att ekonomin är körd i botten i kommunen.

Kommundirektören menar att man inte kan bedriva utbildning bara för att erhålla statsbidrag men att bedriva en arbetsmarknadsenhet för att erhålla projektpengar går bra. Det är tydligen skillnad på pengar och pengar.

Den nationellt uppmärksammade artikeln i Aftonbladet som återigen satte Filipstad i negativt fokus tog upp allvarliga problem som barnfattigdom och högst försörjningsstöd i landet. Andra skribenter har även påtalat bristen av jobb, meningsfull fritid och kommunal service.

Nu varslas personal inom bland annat skola och lokalvård med motiveringen att kommunen måste spara pengar.

Jag förstår inte. Å ena sidan vill kommunen spara pengar. Å andra sidan tar man bort möjligheten att få miljoner i statsbidrag. Den ekvationen går ju inte ihop hur man än försöker. Nedläggningen av Komvux måste ju rimligtvis handla om något annat än vad kommunen gått ut med offentligt. Är det nåt personligt agg mot Komvux som styr? Prestige? Hat? Utbildningsförakt?

Vem som helst förstår ju att det ekonomiska argumentet de hänvisar till inte är sant.

Säg att jag skulle ha dåligt med pengar och plötsligt skulle vinna 16 miljoner på Lotto men välja att tacka nej. De flesta skulle ju undra om jag har en ”skruv lös”. När kommunen gör samma sak är det ingen mer än några insändarskribenter som reagerar. Sitter oppositionen och sover?

Christer Olsson skrev i en replik till en insändare att ”Samverkan Filipstad tar ansvar för kommunens framtid”. Han skrev också att de ”bestämt sig för att Filipstad en gång för alla ska ha en ekonomi i balans”. Med ovanstående i åtanke blir det mycket tydligt att Filipstads kommun inte har några ekonomer vid rodret. Det måste ju vara korsdrag mellan öronen på kommunledningen.

Vakna nu Filipstad! Sätt press på makthavarna!

Förfärad Filipstadsbo

Artikeltaggar

AftonbladetChrister OlssonEkonomiFilipstadLotterierSkola och utbildningSkolorSpelUtbildning