Hoppa till huvudinnehållet

Märkligt agerande av kommunen när hyresnämnden kopplats in

Publicerad:
Insändarskribenten hoppas på att Folkets hus-föreningen ska få vara kvar i Folkets hus och få driva bion vidare.
Insändarskribenten hoppas på att Folkets hus-föreningen ska få vara kvar i Folkets hus och få driva bion vidare. Foto: Emely Wallo Bergare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Filipstad är en fin stad med stora möjligheter fin natur/rikt kulturliv et cetera som många tidigare beskrivit. Utifrån arbetsperspektiv är det enkelt att bo i Filipstad och jobba på distans eller pendla/arbeta till och från andra orter. Bra fysiska mötesplatser och diskussionsforum på sociala medier finns som en bra grund för att kommunicera och ha dialog.

Jag har verksamhet förutom i Filipstad i andra kommuner som har liknande utmaningar med kompetensförsörjning, befolkningsminskning och ekonomi. En viktig faktor är hur man ser och agerar på utmaningarna och framtidstron.

Jag medverkade vid två stora visionsarbeten och var medlem i näringslivsrådet med Filipstads Kommun under 1990- och 2000-talet där det framkom behov av fler mötesplatser, liknande som finns i Folkets hus idag. Som företagare ser vi möjligheter och tror på affärsidén.

Om det blir aktuellt med neddragning eller avveckling av en verksamhet så är det viktigt att ligga steget före i planering då intäkter upphör före kostnader. Ställer mig därför frågande till den strategi som Filipstads kommun antagit med att dröja med svar till Folkets husföreningen om nytt avtal. Är det en förhalande taktik i väntan på svar på något annat så är detta en mycket oseriös taktik. Att Azam Forsberg på Filipstads Kommun svarar i artikel 6/10 FT, att de inte kan lämna nytt kontraktsförslag nu för att hyresnämnden blivit indragen i ärendet är uppseendeväckande, vilket visst går att göra.

Det var liknade utlåtande i FT 12/7 då kommunalråden påtalade att det var märkligt att Folkets husföreningen gått till hyresnämnden, så detta argument håller inte. Att kommuntjänstemän- och ledande politiker ägnar sig åt sådan bestraffningstaktik när det är de själva som sänt ut information om rättigheten att ta in hyresnämnden om behov av medling uppstår, liknar sandlådenivå, när exempelvis barn utestängs för att skvallrat för sina föräldrar.

För några år sedan arbetade jag i Filipstads kommun i ett projekt via AIE, Arbetsmarknad och integrationsenheten, då Hannes Fellman var förvaltningschef och Patrik Fornander (M) ersättare i styrelsen i Samordningsförbundet Östra Värmland. Där ingick i mitt uppdrag att utbilda och implementera i metoden tjänstedesign. En metod som innebär att lyssna på användare/invånare/medarbetare och samskapa lösningar på problem/utmaningar.

Känner inte igen mig nu i det som händer då det går i motsatt riktning och liknar andra metoder, ”härskartekniker” som Berit Ås, norsk professor i socialpsykologi forskat om: såsom undanhållande av information medvetet eller omedveten.

Jag ber de styrande att rannsaka sig själva i detta och lyssna på folket då Folkets hus behövs.

Folketshusföreningen är en ideell förening enkom för denna sak och har inget vinstintresse. Jag personligen vill gärna se bio, lyssna på föreläsningar och engagemang samt fortsätta visa nostalgifilmer i biografen i Filipstad.

Ulrika Holmgren

Ägare till företaget Coach, Ulrika Holmgren AB

Artikeltaggar

AIEBiograferFilipstadMedlingModeraternaPatrik FornanderSamhälleSamordningsförbundetSociala medierStyrelserVärmlands län