Hoppa till huvudinnehållet

Vill ni inte ha kvar oss?

Publicerad:
Insändarskribenten lyfter fram att Filipstads kommun är en fanastisk plats att bo på, men ser samtidigt att det blir allt svårare att motivera att stanna kvar och rota sig i kommunen.
Insändarskribenten lyfter fram att Filipstads kommun är en fanastisk plats att bo på, men ser samtidigt att det blir allt svårare att motivera att stanna kvar och rota sig i kommunen. Foto: Emma Lindell

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I de flesta kommundebatter och samhällsdialoger är det en grupp som sällan uppmärksammas tillräckligt – unga vuxna med framtidsambitioner att bygga upp en karriär och en del vill till och med starta egna företag. Många av oss har också investerat i en högre utbildning vid universitet eller högskolor.

Frågan som jag, och många av oss, ställer oss är: Vad gör kommunens tjänstepersoner egentligen för att locka oss att stanna och etablera oss i Filipstad? Det är en fråga som tycks ha fått alltför lite utrymme i det offentliga samtalet.

Vi unga vuxna med ambitioner har valt att satsa på utbildning som står inför beslutet att forma vår framtid, samtidigt som vi önskar göra Filipstad till vår hemvist. Men vad erbjuder kommunen och dess politiker oss för att uppmuntra detta val? Det är sällan vi höjer våra röster eller gör mycket väsen av oss i detta ärende. Varför? Svaret är att vi, som det ser ut nu, ofta upplever en brist på incitament att stanna. Istället känns det enklare att överväga att flytta till en annan kommun som visar större engagemang för unga yrkesmänniskor som vill vara en del av en välmående och framgångsrik plats att bo och arbeta i. En plats med framtidstro där vi vill bilda familj och skaffa barn.

Det är viktigt att komma ihåg att det är unga vuxna som kommer att forma Filipstads framtid och generera kommunens kommande intäkter. Vi är de som har kapaciteten att vara innovativa, skapa företag och därmed skapa fler arbetstillfällen. Trots detta är det få av oss som väljer att göra vår röst hörd. Varför? Många av oss har tappat hoppet om att våra åsikter kommer att få genomslag i en kommun där tjänstepersoner och politiker verkar sakna en klar vision för hur man bygger upp ett samhälle som attraherar och behåller ambitiösa unga vuxna.

Det är hög tid att öppna en dialog om hur vi tillsammans kan skapa en kommun som är attraktiv för unga vuxna med höga ambitioner. Många har tyvärr redan flyttat och byggt upp familj, karriär och företag i andra kommuner. Men innan kommunen gått under helt kanske det är dags att visa att ni bryr er om oss som (än) inte flyttat härifrån. Visa för oss som faktiskt har möjlighet att i framtiden öka skatteintäkterna att ni vill ha oss här och att det finns en framtid för oss här!

Unga, nyutbildade som tyvärr är på väg härifrån

Artikeltaggar

FilipstadFilipstads kommunHögskolorSkola och utbildningUniversitetUtbildning