Hoppa till huvudinnehållet

Folkets hus borde fortsatt ha en given plats i Filipstad

Publicerad:
Engagemanget för Folkets hus i Filipstad är stort.
Engagemanget för Folkets hus i Filipstad är stort. Foto: Maja Kuljunlahti

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Idén om Folkets hus som en allmän plats för alla kategorier av människor blev ett viktigt steg mot jämlikhet och demokrati i Sverige.

Folkets hus kom i samband med att arbetarrörelsen gjorde sitt inträde och växte.

Vi kan nog faktiskt påstå att Sverige inte hade varit detsamma om Folkets hus inte startade på 1800-talet; dess betydelse för Sveriges historia är viktigare än vad många anser.

Först ut att bygga ett Folkets hus var Malmö år 1893.

Målen blev föreställningar, politiska sammandragningar och andra aktiviteter och kulturevenemang, även fast det huvudsakligen användes för arbetarrörelsen och deras fackliga möten.

Förslag på tänkbara användningsområden för Folkets hus idag;

Fritidsgårdsverksamhet med vuxna kommunanställda med väldokumenterade kunskaper i narkotikahandelns väg till gängbråk och dödsskjutningar.

Andra verksamheter skulle kunna vara: läxhjälp till ungdomar som inte hänger med i skolan, utan som helt enkelt väljer bort den och istället ofta väljer att bli någon på den destruktiva vägen. Här kan det öppnas en möjlighet för pensionärer, som fortfarande är ”på hugget” och vill bidra till samhället med konstruktiv näring typ läxhjälp.

Ytterligare aktuella eller tilltänkta evenemang ledda av kulturpersoner och pensionärer: pensionärsdanser, bingo/spelkvällar, sång- och musikframträdanden et cetera.

Ett kontroversiellt sätt att spara pengar skulle kunna vara att slå samman två kommunalråd på 50 procent till ett på 100 procent.

Vi vill att Folkets husföreningen skall fortsätta att bedriva verksamheter som konserter, teaterföreställningar, filmvisningar (inte minst operor från Metropolitan), utställningar, biblioteksverksamhet med spännande föreläsare, SFI-utbildning et cetera.

Men vi har också i vår insändare/artikel pekat på förslag på inslag som skulle kunna förbättra kommunens urusla ekonomi.

Vi tror inte på att Folkets hus ska utförsäljas i privat ägo. Ett exempel i nutid är Hotel John. Där såväl seriösa som oseriösa köpare försökte rädda situationen men misslyckades.

Hotellet ska nu rivas, vilket medför stora kostnader.

Risken är nu överhängande att Folkets hus går samma öde till mötes.

Mona Lindman och Bosse Pedersen

Artikeltaggar

BingoBrott, lag och rättFilipstads kommunGängbråkOperaSpelTeater