Hoppa till huvudinnehållet

Att boka transport med ledarhund kan kännas otryggt

Publicerad:
OSLO 20130207.
Hundetrener trener hunden Abbe for Norges Blindeforbund. Hvert år trener de hunder som går ut til blinde og synshemmede i Norge. 
Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix kod 	20520
OSLO 20130207. Hundetrener trener hunden Abbe for Norges Blindeforbund. Hvert år trener de hunder som går ut til blinde og synshemmede i Norge. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix kod 20520 Foto: Kyrre Lien/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är inte bara en stackars farbror som blir lämnad vind för våg av färdtjänst/sjukresor.

Det har här i Värmland hänt ett flertal tillfällen de senaste åren att synskadade som beställt transport med ledarhund på samma sätt som man beställer hand i hand, blivit vägrade transport när bilen kommer och chauffören ser att en hund ska med. Trots att resan är beställd med ledarhund.

Chauffören vars ansvar är att se till att den synskadade personen kommer tryggt hem har då lämnat personen ståendes ensam i väntan på ny transport vilket kan ta lång tid. Att då som synskadad få stå och vänta ibland upp till två timmar sena kalla, ibland regniga kvällar, kanske på främmande plats utan att ha möjlighet att ta sig någonstans. Inte ens på toaletten om det skulle behövas kan få vem som helst att få rysningar. De kan inte gå in någonstans och sätta sig i värmen och vänta för de vet ju inte vart de ska gå. De måste då förlita sig på en omgivning som de inte ser. Att inte kunna se och ensam stå och vänta på en transport som även nästa gång kanske nekar att ta med hund. Förfärligt!

Vilken fruktansvärt utsatt situation den människan blir utsatt för i ett Sverige som idag 2023 predikar för alla människors lika värde och mänskliga rättigheter. När de påpekat detta hos transportören har de fått ett ljummet bemötande som inte lett någonstans. De har inte brytt sig. Flera personer med ledarhund känner sig så otrygga med att boka resor med hund så de tvekar att anmäla sig till aktiviteter och möten eller ställer in aktiviteter som de gärna skulle deltagit i och då på grund av att de inte känner sig säkra på att de kommer hem ordentligt. Skandal!

Alfhild

Artikeltaggar

Djur och naturHusdjurNorgeOsloSynskadorTransportVindVård och omsorgVärmlands län