Hoppa till huvudinnehållet

Så ser coronaläget ut i kommunens verksamheter

Publicerad:
En person får en spruta med coronavaccin.
En person får en spruta med coronavaccin. Foto: Johan Nilsson/TT

Det förekommer coronasmitta bland brukare/patienter i Hällefors kommun. Det handlar dock än så länge om relativt få smittade.

FT kontaktade Daniel Åhnberg, socialchef i Hällefors kommun, för att höra hur coronaläget ser ut i kommunen.

– Det är omöjligt för kommunen att överblicka hur läget i kommunen ser ut utanför kommunens verksamheter. Sedan provtagning för allmänheten avslutats så är det svårt att skapa en överblick över det faktiska läget i kommunen, regionen ansvarar för denna typ av statistik så de kan sannolikt ge ett bättre svar. Inom kommunens verksamhet har vi relativt mycket sjukfrånvaro i dagsläget, men om det är relaterat covid är omöjligt att svara på. När det gäller brukare/patienter så förekommer covid i vår verksamhet men än så länge relativt få smittade (enstaka fall), säger Daniel Åhnberg.

Hur ser smittspridningen ut inom äldreboenden/skola etc?

– Det är relativt få smittade

Har det införts rekommendation om att använda munskydd i vissa verksamheter som man har gjort i Värmland?

– Ja i de fall vi misstänker smitta eller har konstaterad smitta i vår verksamhet rekommenderas skyddsutrustning enligt rekommendationerna från smittskydd, bland annat munskydd.

Är det några andra restriktioner eller rekommendationer?

– Inte i dagsläget

Olika symtom

Enligt 1177.se påminner Covid-19 ofta om en vanlig förkylning eller influensa. En del blir allvarligt sjuka, men de flesta blir lindrigt sjuka.

Några av de vanliga symtomen är snuva och täppt näsa, feber, ont i halsen, ont i huvudet, förändrad lukt och smak, hosta, svårt att andas, ont i kroppen. Du kan ha ett eller flera av symtomen:

Oftast kommer symtomen kommer två till tre dagar efter att man har smittats. Men ibland kan det dröja upp till 14 dagar.

Artikeltaggar

CoronavirusetHälleforsSmittorVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.