Hoppa till huvudinnehållet

Covidsmittan ökar i Filipstad: ”Vi har bekräftade fall”

Publicerad:
Covidsmittan ökar generellt i Värmland och i Filipstad har man några fåtal bekräftade fall i några olika verksamheter.
Covidsmittan ökar generellt i Värmland och i Filipstad har man några fåtal bekräftade fall i några olika verksamheter. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Antalet fall av covid-19 har under de senaste veckorna ökat markant i Värmland. Det märks speciellt i kommunal vård- och omsorg och inom slutenvården. Smittskydd Värmland har infört en tillfällig rekommendation om munskyddsanvändning för vård- och omsorgspersonal som kommer i kontakt med patienter i ordinärt boende.

Marie Berggren, MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska) i Filipstads kommun, beskriver att covidsmittan ökar generellt i Värmland och att i Filipstad har man några fåtal bekräftade fall i några olika verksamheter.

– Sedan är det många som är förkylda och har luftvägssymtom, det är ju även vanliga förkylningar som florerar runt just nu. Vi provtar ju ganska så många eftersom man fortfarande provtar patienter inom äldreomsorgen, säger Marie Berggren.

Att personalen ska använda munskydd är en tillfällig rekommendation som Smittskydd Värmland kom med förra veckan, och det handlar om munskyddsanvändning i ordinärt boende.

– Det handlar om personal som ska till kunder som bor i sitt eget hem och som har hemvård, det gäller alltså inte de som arbetar på särskilt boende. Och de grundar sig i att man har sett att de patienter som vårdas i slutenvården i nuläget, så är det en relativt stor andel utav dem som har hemtjänst. Och det blir en större rotation på personal i hemtjänsten än vad det gör inne på ett särskilt boende.

När personalen gör vårdnära moment, då avståndet är närmare än två meter, ska personalen använda munskydd. Men i de situationer då man kan hålla avstånd på mer än två meter så behövs däremot inget munskydd i nuläget.

När man kommer nära när man gör vårdnära moment närmare än två meter som personalen ska använda munskydd. Men i de situationer då man kan hålla avstånd på mer än två meter så behövs däremot inget munskydd i nuläget.
När man kommer nära när man gör vårdnära moment närmare än två meter som personalen ska använda munskydd. Men i de situationer då man kan hålla avstånd på mer än två meter så behövs däremot inget munskydd i nuläget. Foto: Kajsa Juslin

Kan det komma att bli aktuellt med besöksförbud i förebyggande syfte på kommunens äldreboenden?

– Det är inget som har diskuterats i nuläget, i så fall så blir det säkert samma sak där, att skulle man se att smittan ökar även på våra särskilda boenden så kommer det förmodligen en liknande rekommendation om munskydd där i ett första läge.

Inte rekommenderad grupp

När det gäller covidvaccin, så tillhör inte vårdpersonalen en rekommenderad grupp längre, däremot influensavaccin rekommenderas man att ta.
När det gäller covidvaccin, så tillhör inte vårdpersonalen en rekommenderad grupp längre, däremot influensavaccin rekommenderas man att ta. Foto: Johan Nilsson/TT

När det gäller covidvaccin, så tillhör inte vårdpersonalen en rekommenderad grupp längre, däremot influensavaccin rekommenderas man att ta.

– Vad gäller covidvaccin, så anser man att de flesta som är vårdpersonal har en grundvaccination mot covid. Ovaccinerade personer i 50-64 år, rekommenderas dock att ta en dos vaccin. För personer som önskar vaccinera sig inför vintersäsongen, finns en dos tillgänglig och kan ges tidigast nio månader efter tidigare dos. Och för de mellan 18-49 år finns förnärvarande iinga rekommendationer. Sedan är ju som vanligt viktigt att all personal har god följsamhet till basala hygien rutiner och att man stannar hemma om man är förkyld, om man har nytillkomna luftvägssymptom eller feber.

Kunderna som bor på särskilda boenden har redan fått vaccin, man började med den sköraste gruppen det var redan vecka 43 som de fick sitt vaccin, både mot covid, influensa, och även lunginflammation för de som önskade det.

– De som bor i ordinärt boende som inte har möjlighet att ta sig till vaccinationsmottagningen, de har fått vaccin i hemmet, men det var bara ett fåtal, de flesta kan ju ta sig till vaccinationsmottagningen. Det var Regionens personal som vaccinerade till största delen. Vi håller verkligen tummarna att det inte blir värre än så här, säger Marie Berggren medicinskt ansvarig sjuksköterska i Filipstads kommun.

Artikeltaggar

CoronavirusetFilipstadFilipstads kommunHemtjänstMarie BerggrenSmittskydd VärmlandVaccinationVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.