Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen väntas driva SFI i egen regi: ”Vi hade kunnat få siffrorna tidigare”

Publicerad:
Folkets hus i Filipstad med bibliotek, bio och turistbyrå.
Folkets hus i Filipstad med bibliotek, bio och turistbyrå. Foto: Emely Wallo Bergare

Turerna kring SFI:s framtid har varit många under året.

Filipstads kommun hade ett avtal klart med Molkoms folkhögskola om att driva utbildningen i dess filial i Filipstad. Men när den lades ner riktades blicken mot andra alternativ.

Lösningen väntas nu bli att kommunen från och med årsskiftet kommer att driva SFI i egen regi till en kostnad av en miljon kronor.

Kommunstyrelsens arbetsutskott inledde den politiska veckan i Filipstads kommun, en vecka där sammanträdet i kommunfullmäktige på torsdag kan bli en höjdpunkt med debatten kring den ekonomiska planen.

En av höjdpunkterna under måndagens sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott blev ärendet som handlade om SFI:s framtid i Filipstad.

Under året har den politiska majoriteten sagt ja till att teckna ett avtal med en extern aktör, Molkoms folkhögskola, om att driva utbildningen vidare.

Men när filialen i Filipstad, där utbildningen var tänkt att bedrivas, lades ner fick Filipstads kommun tänka om.

Pengar till bun

Nu pekar det mesta på att Filipstads kommun från och med årsskiftet kommer fortsätta att driva SFI-verksamheten i egen regi. Kostnaden väntas bli en miljon kronor, en summa som kommer att skjutas till barn- och utbildningsnämnden.

Det var ett enigt arbetsutskott som tog beslutet att skicka vidare förslaget till kommunstyrelsen som i sin tur väntas skicka det vidare till kommunfullmäktige för ett slutligt avgörande.

– Ja, det fanns en enighet i utskottet för förslaget, säger oppositionsledaren Åsa Hååkman Eriksson (S).

Tillsammans med partikollegan Johan Larsson (S) är hon kritisk till hur hela ärendet kring SFI har hanterats.

– Vi tycker att det i ett tidigt hade kunnat tas ett beslut om att driva SFI i egen regi under 2024, då hade man fått mer tid till att utreda olika alternativ för hur man hade velat organisera utbildningen. Nu har man bara skapat oro i onödan, säger Johan Larsson.

”Inte svårt”

S-duon är inte förvånad över att det visade sig att det var billigast att driva SFI i egen regi.

– Det var just därför som vi tidigt efterlyste att få en ekonomisk analys för vad de olika alternativen skulle kosta, men vi fick ingen sådan, säger Johan Larsson.

– Det hade inte varit så svårt att få fram siffrorna redan från start, fyller Åsa Hååkman Eriksson i.

Kommundirektör Hannes Fellsman, som har lett utredningen, har en annan infallsvinkel än politikerna.

– Uppdraget jag fick av kommunfullmäktige var att nå ett avtal med en extern aktör om att driva SFI-utbildningen. Vi kom överens med Molkoms folkhögskola och hade ett avtal färdigt fram till att det togs beslut om att lägga ner dess filial i Filipstad, säger han.

Och fortsätter:

– I det läget fick vi utreda om det fanns någon annan aktör eller om vi skulle driva vidare SFI i egen försörjning. Vi har kommit fram till att vi ska göra det själva och att barn- och utbildningsnämnden behöver en miljon för att klara det.

Artikeltaggar

Åsa Hååkman ErikssonFilipstadFilipstads kommunHannes FellsmanKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMolkomPolitikSkola och utbildningSocialdemokraterna

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.