Hoppa till huvudinnehållet

Moderat avsäger sig plats i kommunfullmäktige: ”Man kan inte ha dubbla uppdrag”

Publicerad:
Kommunfullmäktiges sammanträde. Arkivbild.
Kommunfullmäktiges sammanträde. Arkivbild. Foto: Pernilla Möllberg

Mats Dahlman (M) avsäger sig sin plats som ersättare i kommunfullmäktige. Orsaken är att han även sitter som vice ordförande i kommunrevisionen och inte kan sitta på ”dubbla stolar”.

– Jag har ett uppdrag i kommunrevisionen så man kan inte ha dubbla uppdrag. Det kan bli jäv och det vill jag inte, säger Mats Dahlman.

Han förklarar att kommunrevisionen är opolitisk. De sju revisorerna är utsedda av kommunfullmäktige. Uppdraget som kommunal revisor är ett förtroendeuppdrag som går ut på att granska verksamheterna i nämnder och styrelser.

– Vi (red.anm kommunrevisionen) stöttar kommunens olika instanser så att de har en bra revisionssed, att de följer upp sin verksamhet och har kontroll. Vi har en stöttande funktion. Vi har hjälp av en revisor från en revisionsbyrå som är sakkunnig.

Arbetar tillsammans

Revisorerna och sakkunniga yrkesrevisorer prövar tillsammans om verksamheten är ändamålsenlig och effektiv, samt om det finns en tillräcklig styrning och om det är rättvisande räkenskaper.

De granskningsinsatser som genomförs under året ger revisorerna ett underlag så att de kan tillstyrka eller avstyrka ansvarsfrihet för nämnder och styrelser i revisionsberättelsen till kommunfullmäktige.

På torsdag sammanträder kommunfullmäktige i Filipstads kommun och då är en av punkterna sammanräkning ny ersättare i kommunfullmäktige efter Mats Dahlman (M).

Artikeltaggar

EkonomiFilipstadJävKommunfullmäktigeModeraternaNämnderPolitikStyrelser

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.