Hoppa till huvudinnehållet

På turné med Allan Edwalls visor: ”Hans texter innehåller ett viktigt budskap”

Publicerad:
Den 23 november uppmärksammas den folkkäre skådespelaren och mångsysslaren  Allan Edwall på Kvarnen i Filipstad. Stockholmsbördiga vissångaren Hasse Lind framför visprogrammet Edwallska Visheter.
Den 23 november uppmärksammas den folkkäre skådespelaren och mångsysslaren Allan Edwall på Kvarnen i Filipstad. Stockholmsbördiga vissångaren Hasse Lind framför visprogrammet Edwallska Visheter. Foto: Janerik Henriksson/TT

Den folkkäre skådespelaren och mångsysslaren Allan Edwall uppmärksammas den 23 november på Kvarnen i Filipstad. Estradören och vissångaren Hasse Lind kommer att framföra visprogrammet ”Edwallska Visheter”, där han i kombination med egna berättelser tolkar Edwalls visor.

– Det är Filipstads-Bergslags Riksteaterförening som är arrangör, och evenemanget ett viscafé, berättar Gunilla Jansson från teaterföreningen.

Estradören och vissångaren Hasse Lind från Stockholm har varit bekant med Allan Edwalls visor ända sedan 1980-talet. Främst de senaste 30 åren, då han kontinuerligt turnerat och gjort visprogram.

– Jag framför visprogram runt alla storpoeter från 1900-talet. Särskilt Allan Edwall. När hans visor kom på 1980-talet så greps jag tag av texterna. Hans texter handlar om människor i vårt samhälle, hur vi har det tillsammans. Till skillnad från många andra vispoeter som har specialinriktning på naturen, det andliga och fantasin, så skiljer sig Allan Edwall. Han skriver om situationer och förhållanden mellan oss människor, förklarar Hasse.

Musikern Hasse Lind kommer till Kvarnen den 23 november. Han kommer då att framföra ett visprogram med Allan Edwalls visor. Arrangör är Filipstads-Bergslags Riksteaterförening.
Musikern Hasse Lind kommer till Kvarnen den 23 november. Han kommer då att framföra ett visprogram med Allan Edwalls visor. Arrangör är Filipstads-Bergslags Riksteaterförening. Foto: Privat

Edwall fick Taube-stipendiet för sina poetiska kommentarer till livet i Sverige, i visor burna av geniala melodier, humor, vemod och engagemang. Hasse gillar allvaret i texterna, men samtidigt hur Allan Edwall alltid ser det komiska i situationen.

– Hans texter innehåller ett viktigt budskap, det är viktigt på riktigt för samhället. Han duckar inte för svåra problem eller konstigheter som vi har för oss, utan tar upp det på ett sätt som gör att man kan skratta åt eländet. Innehållet i hans visor är så rikt, man kan skratta i allvaret och det är så viktigt att vi gör det tillsammans . Det är väldigt befriande.

Hur pass kända är Allan Edwalls visor för allmänheten?

– De som brukar komma och lyssna på mitt program känner till hans visor lite grann, och några har lyssnat på hans CD-skivor och kan alla texter. Men de flesta tror kanske att han bara skrev ett fåtal låtar. Allan hann aldrig riktigt komma ut ordentligt med sin musik. Visserligen blev han blev känd med sina visor i vissa kretsar, men han var ingen kommersiell person på det viset, han gick sin egen väg. Edwall hade viktigare saker att uträtta än det kommersiella.

Folkkär skådespelare

De allra flesta känner förmodligen till Allan Edwall och instinktivt tänker man nog på hans skådespelarkonst. Han är Emil i Lönnebergas pappa Anton och Luffaren Paradis-Oskar med hela svenska folket.

– Men han kom faktiskt ut med tre LP-skivor på 1980-talet och har gjort omkring 40 egna låtar. Han spelade munspel och nynnade, och så var det andra som skrev ner noterna åt honom. Allan hade sitt egna sätt att framföra visorna på. Jag tar till mig texterna, det finns alltid något som jag känner angår mig, sedan gör jag min egen tolkning av visan.

Hasse Lind trakterar flera instrument och kommer att spela både dragspel och gitarr under sitt framträdande på Kvarnen.
Hasse Lind trakterar flera instrument och kommer att spela både dragspel och gitarr under sitt framträdande på Kvarnen. Foto: Privat

I den här visberättelsen som består av cirka 15 låtar av Allan Edwall, blandar Hasse in berättelser och episoder ur sitt eget liv.

– Jag träffade honom bara en gång tyvärr, det var innan jag började sjunga hans visor. Det var ett väldigt kort och flyktigt möte, men jag hann ändå träffa honom innan han gick bort. Jag har även träffat hans bästa vän och röstpedagogen Torsten Föllinger. Han hade väldigt mycket att berätta, jag fick mycket av honom vad gäller feedback på att sjunga och framföra visor.

Musiken har alltid varit en trogen följeslagare i Hasses liv, den har funnits med från allra första början.

– De senaste 25 åren har jag bara sysslat med texter och visor, gestalta och hitta visor som är meningsfulla och gestalta dem för människor genom att sjunga och uppträda på ett ganska enkelt sätt.

De allra flesta känner förmodligen till Allan Edwall och instinktivt tänker man nog på hans skådespelarkonst. Han är Emil i Lönnebergas pappa Anton och Luffaren Paradis-Oskar med hela svenska folket. Men han kom även ut med tre LP-skivor på 1980-talet och har gjort omkring 40 egna låtar.
De allra flesta känner förmodligen till Allan Edwall och instinktivt tänker man nog på hans skådespelarkonst. Han är Emil i Lönnebergas pappa Anton och Luffaren Paradis-Oskar med hela svenska folket. Men han kom även ut med tre LP-skivor på 1980-talet och har gjort omkring 40 egna låtar. Foto: Jan Collsiöö

Skriver du egna visor också?

– Ja, det gör jag, men jag har inte lyft fram dem i så stor utsträckning. Jag har har haft något enstaka program som innehållit uteslutande mina egna visor, så det börjar väl bli dags igen.

Det är första besöket i Filipstad och på Kvarnen för Hasse, och ryktet har redan nått trubaduren; att Kvarnen ska vara ett väldigt fint ställe.

– Det kommer att vara en paus i programmet, då blir det lite glögg och pepparkakor. Det blir lite julstämning och adventsmys på Kvarnen, berättar Gunilla Jansson från Filipstads Bergslags Riksteaterförening som arrangerar evenemanget och som hälsar alla hjärtligt välkomna till Kvarnen.

Artikeltaggar

Allan EdwallFilipstadMusikNöje/KulturSkådespelareStockholm

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.