Hoppa till huvudinnehållet

Personal i kommunen ska krigsplaceras: ”Vi tittar på vilka vi ska placera”

Publicerad:
Om det värsta inträffar ska samhällets grundläggande funktioner kunna fungera ändå. Därför ska alla kommuner krigsplacera personal.
Om det värsta inträffar ska samhällets grundläggande funktioner kunna fungera ändå. Därför ska alla kommuner krigsplacera personal. Foto: Mikael Fritzon/TT

Hällefors kommun ska krigsplacera personal för att säkerställa att kritisk verksamhet kan fungera även under höjd beredskap och i värsta fall krig. Martin Modig, kris- och beredskapssamordnare i Hällefors kommun, förklarar att de nu ser över vilken personal som behöver krigsplaceras i kommunen.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, och MSB har gett ut riktlinjer för vad kommunerna ska arbeta med inom det civila försvaret. Nu pågår ett arbete för att se över riktlinjerna för kommande år och det är ännu oklart hur det kommer att se ut.

– Vi vet inte vart det landar, säger Martin Modig.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap,

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, arbetar bland annat med att stärka samhället i att förebygga och hantera olyckor, kriser och konsekvenser av krig.

Källa: www.msb.se

En viktig uppgift för kommunerna har varit och är att öka kunskapen om totalförsvaret.

Det militära försvaret och det civila försvaret utgör tillsammans totalförsvaret.

– Vi har jobbat med att sprida det budskapet, säger han.

Inför krigsorganisation

Länsstyrelsen har sagt att ett fokusområde för 2024 är att kommunerna ska arbeta med att införa en krigsorganisation.

Det handlar om att ha en plan för hur kommunen ska styras vid höjd beredskap och i värsta fall krig.

– Alla kommuner ska ha en krigsorganisation, både strategisk och operativ.

Totalförsvar

Totalförsvar är all verksamhet som behövs för att förbereda Sverige för krig.

Totalförsvaret består av militärt försvar och civilt försvar.

Civilt försvar handlar om hela samhällets motståndskraft vid krigsfara och krig.

Det civila försvaret måste också kunna stödja Försvarsmakten.

Källa: www.msb.se

Han vet inte idag när krigsorganisationen kan vara på plats i Hällefors kommun.

– Det är svårt att svara på. Krisorganisationen är förvillande lik krigsorganisationen. Vi sitter och jobbar med det nu.

Viktiga trygghetspunkter

Han förklarar att kommunen även tittar på införandet av så kallade informations- och trygghetspunkter. Vid en kris eller krig ska invånarna på dessa platser bland annat kunna få information, ladda mobiltelefoner och värma upp mat.

För vid en kris eller krig kan vanliga och upparbetade informationsvägar vara helt blockerade, i värsta fall kanske varken mobiltelefoner eller internet fungerar.

– Där allmänheten kan få information, om vi inte kan dela det i ordinarie kanaler.

De krav som MSB ställt är dock höga och han menar att det är svårt för en liten kommun att leva upp till kravnivåerna på dessa punkter. Ett problem är också finansieringen.

Minska risken

Det kan även vara aktuellt att införa mobila informations- och trygghetspunkter - på grund av erfarenheterna från det som händer i Ukraina. För att minska risken att dessa utsätts för angrepp.

– I Ukraina har dessa i vissa fall blivit militära mål.

MSB har förslag på tre olika nivåer på trygghetspunkter. Nivå tre ska ha bland annat ha tillgänglighet dygnet runt, el, värme och hygienmöjligheter.

När det gäller kommunens skyddsrum så är det MSB som har ansvaret för tillsynen. Många skyddsrum fungerar dock som förråd i fredstid, men de ska snabbt kunna återställas.

– Fastighetsägaren har ansvaret för att ställa i ordning skyddsrummen inom 48 timmar.

Artikeltaggar

BeredskapElFörsvarHälleforsHygienMilitärTeknik och vetenskap

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.