Hoppa till huvudinnehållet

”Vi måste marknadsföra Filipstad tillsammans”

Publicerad:
Landshövding Georg Andrén lät sig imponeras av vad Filipstad har att erbjuda – bland annat i utbildningsväg. Här under en rundvandring på Bergsskolan tillsammans med kommundirektör Hannes Fellsman, kommunalråd Christer Olsson (M), näringslivschef Maria Thiery Wase och läraren Tobias Wiberg Steen.
Landshövding Georg Andrén lät sig imponeras av vad Filipstad har att erbjuda – bland annat i utbildningsväg. Här under en rundvandring på Bergsskolan tillsammans med kommundirektör Hannes Fellsman, kommunalråd Christer Olsson (M), näringslivschef Maria Thiery Wase och läraren Tobias Wiberg Steen. Foto: Emely Wallo Bergare

I Filipstad finns möjligheterna – det gäller bara att få den breda massan att förstå det.

Attraktionskraft var med andra ord ett av dagens nyckelord när landshövding Georg Andrén besökte staden.

Ett av stoppen gjordes på en av kommunens två högskolor.

– Bergsskolan är en pärla i det nationella utbildningsväsendet, slog Andrén snabbt fast.

Dagen inleddes med ett besök på Barilla där landshövdingen lät sig imponeras över det internationella företagets lokala engagemang.

– Kul att se en modern livsmedelsindustri i Filipstad. Ett framgångsrikt företag som expanderar och har en stark produkt. Ibland blir man orolig för att det är utländska ägare, att de kanske inte engagerar sig lika mycket och så vidare, men i Barillas fall får vi inte alls det intrycket. Där är anläggningen i Filipstad viktig.

Besökets andra stopp var anrika Bergsskolan som utbildar högskoleingenjörer och högskoletekniker inom berg och metall.

– Bergsskolan är ett av de starkaste varumärken vi har i kommunen. Det är rätt fantastiskt ändå att vi har två högskolor, det är en styrka i sig. Och verkligen en stor del i marknadsföringen av en attraktiv kommun, menar kommunalråd Christer Olsson (M) som förutom Bergsskolan även syftar till Gammelkroppa skogsskola.

Landshövding Georg Andrén besökte Filipstad och hälsade bland annat på hos Bergsskolan.
Landshövding Georg Andrén besökte Filipstad och hälsade bland annat på hos Bergsskolan. Foto: Emely Wallo Bergare

Att Bergsskolan hyser en bra utbildning som skapar stora möjligheter i framtiden är redan känt bland branschens företag. Att få stunderna att inse det, upptäcka och välja den lilla skolan i Filipstad framför större lärosäten är något att jobba på.

– Väldigt många av dem som går ut från Bergsskolan får ju någon typ av ledarroll eller chefsroll inne på företag, säger rektor Jan Håkanson.

– Skolans placering i industrin är också en stark egenskap. Här erbjuder man studenterna praktik som en del av utbildningen som mycket väl kan leda till examensarbete och till och med jobb. Det är en sann styrka, tillägger landshövdingen som menar att Filipstad på många plan har plats att erövra på den nationella kartan. Inte minst när det kommer till just utbildningar.

– Vi behöver marknadsföra Filipstad tillsammans. Vi måste berätta upp oss själva tydligare – att livskvalitén i Filipstad är fantastisk. Här kan man absolut bo och plugga, slår han fast.

”Göra mer ihop”

Precis samma linje är kommundirektör Hannes Fellsman inne på:

– Det känns kring Bergsskolan att vi är flera parter som behöver lyfta varandra –näringslivet behöver göra sitt, kommunen behöver göra sitt. Alla parter behöver göra mer ihop.

Från vänster: Christer Olsson (M) kommunalråd, Hannes Fellsman, kommundirektör, landshövding Georg Andrén och läraren Tobias Wiberg Steen.
Från vänster: Christer Olsson (M) kommunalråd, Hannes Fellsman, kommundirektör, landshövding Georg Andrén och läraren Tobias Wiberg Steen. Foto: Emely Wallo Bergare

Innan sällskapet bröt upp för lunch kunde landshövdingen även deklarera:

– Vi ska också se till att vi kan fortsätta leverera kalk till industrin. Hela frågan kring SMA Mineral är tycker jag lite bekymmersam. Nu får vi se om rättsprocessen ändå kan leda till att bolaget ändå kan fortsätta utvinningen av kalk. Det är jätteviktigt.

Artikeltaggar

BarillaBergsskolanChrister OlssonFilipstadGammelkroppaGeorg AndrénHannes FellsmanHögskolorLärareModeraternaSkola och utbildningSMA MineralStudenterUtbildning

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.