Hoppa till huvudinnehållet

Lasarettetsbyggnaderna ska säljas: ”Kan bli att vi säljer hela området”

Publicerad:
Pål Erik Christophersen på Finnshyttan Fastighets AB har haft verksamhet i Filipstad sedan 2007. De äger bland annat lasarettsbyggnaderna i Johannaparken, och de aviserar nu att de planerar att sälja antingen hela eller delar av området.
Pål Erik Christophersen på Finnshyttan Fastighets AB har haft verksamhet i Filipstad sedan 2007. De äger bland annat lasarettsbyggnaderna i Johannaparken, och de aviserar nu att de planerar att sälja antingen hela eller delar av området. Foto: Privat

Lasarettsbyggnaderna i Filipstad är till salu. Sedan 2007 ägs fastigheterna av Finnshyttan Fastighets AB och en av ägarna, Pål Erik Christophersen, berättar att hela området kan komma att säljas.

– Våra planer för området är att sälja. Vi har gjort en möjlighetsstudie för hela området Johannaparken och två byggnader där, vi tror att någon intressent ska kunna ta tag i området och utveckla det vidare, säger han.

Det gamla lasarettet är en anrik byggnad i Filipstad. Den stod klar år 1773 och nog känner man historiens vingslag när man ser den ståtliga fastigheten i Johannaparken. Idag ägs den samt det nya lasarettet av Finnshyttan Fastighets AB som har bedrivit verksamhet i Filipstad sedan 2007. Bolaget har ägt flera byggnader nere vid centrum och investerat mycket i olika fastigheter i Filipstad. Pål Erik Christophersen på Finnshyttan Fastighets AB, berättar att de med tiden har sålt av flera fastigheter.

– Vi har sålt tre byggnader sedan vi startade upp, men vi har fortfarande kvar området Johannaparken i vår ägo. Vi har investerat mycket pengar i både vad gäller byggnaderna och utomhus genom åren, det handlar ju dels om det gamla lasarettet samt den lite större byggnaden som ligger närmare vårdcentralen. Vi äger hela området på cirka 24 000 kvadratmeter där och även det området där dagiset Skogsgläntan är beläget. Det handlar alltså om tre byggnader som ligger i den här parken, berättar Pål Erik.

– Det är ju ett väldigt fint område med många möjligheter, men parken har ju varit väldigt mycket vackrare för cirka 100 år tillbaka i tiden, så är det ju. Men vi har lagt ner mycket pengar på området och vi har tidigare haft verksamhet i dessa lasarettsbyggnader. Vi renoverade och byggde om det stora huset till lägenheter och café för studenter, så vi hade ett avtal med högskolan och Filipstads kommun. Vi renoverade och byggde även om den gamla lasarettsbyggnaden för hälsa och SPA-verksamhet.

Det Nya Lasarettet kan konverteras till 18-22 lägenheter med inglasad balkong.
Det Nya Lasarettet kan konverteras till 18-22 lägenheter med inglasad balkong. Foto: Privat

Möjlighetsstudie framarbetad

Pål Erik förklarar att det finns flera anledningar till att det inte bedrivs någon verksamhet längre i byggnaden. Dock avslöjar han att de för ett par år sedan arbetade fram en möjlighetsstudie för området och byggnaderna.

– Vi har gjort en presentation av de här planerna, en så kallad möjlighetsstudie. Det är en stor projektering för området, det kan byggas ut och byggas mer, detaljplanen från kommunen öppnar ju upp för att man kan bygga mer. Vi har därför arbetat fram en ombyggnad av det stora gamla lasarettet till lägenheter, att kunna bruka det till bostäder gärna i kombination med att man bygger någon typ av aktivitetspark av Johannaparken tror jag skulle utveckla området markant. Jag vill påstå att det är Filipstads finaste tomt. Även den gamla lasarettsbyggnaden ingår i samma planer så även där kan man bygga lägenheter.

Möjlighetsstudien visar att det finns en potential i byggnaderna, förutsatt att en eventuell köpare kommer in med en ambition att utveckla området i Johannaparken.
Möjlighetsstudien visar att det finns en potential i byggnaderna, förutsatt att en eventuell köpare kommer in med en ambition att utveckla området i Johannaparken. Foto: Emely Wallo Bergare

I vilket skick är den gamla lasarettsbyggnaden?

– Väggarnas yta är ju inte i speciellt bra skick i nuläget, men jag kan lova att det är inte så illa och i så dåligt skick som när vi köpte det. Vi restaurerade hela bygget i sin helhet, både invändigt och utvändigt, intygar Pål Erik.

Han vill också poängtera att det här är en möjlighetsstudie och tanken är att någon ska kunna ta tag i området och byggnaderna samt utveckla det vidare. Men Finnshyttan Fastighets AB har inga planer på att göra det. Deras planer för området är att sälja.

– Vi har så pass stor verksamhet i Norge och har därför inga planer på att utveckla verksamheten i Sverige. Vår plan för området är att sälja det, och jag är fullständigt övertygad om att det finns någon som verkligen ser möjligheterna i den här vackra parken och i den stora volym som byggnaderna utgör.

Det Gamla Lasarettet består av tre våningar och cirka 230 kvadratmeter och kan enligt möjlighetsstudien delas in i 6 lägenheter. Tredje våningen kan inrymma två mindre lägenheter.
Det Gamla Lasarettet består av tre våningar och cirka 230 kvadratmeter och kan enligt möjlighetsstudien delas in i 6 lägenheter. Tredje våningen kan inrymma två mindre lägenheter. Foto: Emely Wallo Bergare

Kan en försäljning innefatta samtliga byggnader i området Johannaparken?

– Vi håller alla möjligheter öppna. Om det blir en försäljning av allt, eller om det kommer att delas upp i flera delar, det är ännu inte bestämt. Vilken eller vilka delar av området som ska säljas, det ska vi titta närmare på med intressenter samt vilken lösning det sedan blir, meddelar Pål Erik.

Johannaparken kan med fördel byggas om till någon form av aktivitetspark, enligt Pål Erik Christophersen.
Johannaparken kan med fördel byggas om till någon form av aktivitetspark, enligt Pål Erik Christophersen. Foto: Privat

Johannaparken

Filipstads lasarett från 1773 påstås vara det näst äldsta i landet efter Serafimerlasarettet i Stockholm. Men sanningen är att lasarettet är det femte eller möjligen sjätte i ordningen. Det unika är att Lasarettsbyggnaden finns kvar än idag med den ursprungliga byggnadskroppen, dock påbyggd med en tredje våning och förlängd på 1850-talet. Filipstads lasaretts historia räknas tillbaka till år 1747, då anhöll man om att få ett eget Sjuk- och Fattighusinrättning. Anledningen var att Bergslagsorten krävde en stor mängd arbetare ”vilka vid de farliga gruv-, hytt- och kolningsarbetet, oftast blir krossade och ofärdiga, samt ur stånd satta, att födan sig vidare förtjäna”. Ritningar till lasarettsbyggnaden togs fram av Johan Anders Darelius (1718-1780), adlad år 1770 till af Darelli. Tomten ansågs ha ett mycket bra läge för ett sjukhus. Det fanns rinnande vatten av god kvalité i den bäck som rann alldeles intill byggnaden, och dessutom en bra kallkälla. ”Denna plats synes av naturen ämnad till att ge den sjuke sin hälsa igen”. Byggnaden från 1773 användes till sitt ändamål i mer än tvåhundra år. Den 20 juni 2011 satte Filipstads Gille upp en minnestavla på byggnaden.

Historiska fakta hämtade ur artikel i Filipstads Gillestidskrift ”Vår Stad” av Rolf Brattén.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastigheterFilipstadFinnshyttanLägenheterNorge

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.