Hoppa till huvudinnehållet

Kommundirektörens uppmaning när budgeten antogs: ”Mindre tjafs och mer verkstad”

Publicerad:
Budgeten klubbades igenom under torsdagskvällens kommunfullmäktige i Filipstad. Det var premiär för den nye ordföranden Peter Johansson (C) som gjorde en lyckad debut.
Budgeten klubbades igenom under torsdagskvällens kommunfullmäktige i Filipstad. Det var premiär för den nye ordföranden Peter Johansson (C) som gjorde en lyckad debut. Foto: Pernilla Möllberg

Kommunstyrelsens förslag om ekonomisk plan klubbades igenom under torsdagskvällens kommunfullmäktige.

Den nye ordföranden i kommunfullmäktige Peter Johansson (C) stod för en lyckad premiär och överlag var det en städad debatt, med andra ord inte så mycket till debatt överhuvudtaget. Kommundirektör Hannes Fellsman uppmanade:

– Vi behöver en gång för alla tillsammans ta det där sista steget för att få en ekonomi i god ekonomisk balans i Filipstads kommun. Då krävs det modiga politiska beslut, handlingskraftiga tjänstepersoner men framför allt mindre tjafs och mer verkstad.

Kommunstyrelsens förslag om ekonomisk plan klubbades igenom under torsdagskvällens kommunfullmäktige, det var endast några yrkanden utöver det.

Det var premiär i talarstolen för Gustaf Ryhed (L). Här i samspråk med Azam Forsberg, teknisk förvaltningschef.
Det var premiär i talarstolen för Gustaf Ryhed (L). Här i samspråk med Azam Forsberg, teknisk förvaltningschef. Foto: Pernilla Möllberg

Till exempel hade Liberalerna några yrkanden som de önskade att kommunfullmäktige skulle utreda under 2024. Gustaf Ryhed (L) gjorde premiär i talarstolen och presenterade de olika förslagen. Liberalerna ville bland annat se över hur man på bästa sätt kan få ner sjukfrånvaron inom socialförvaltningen. Ryhed lyfte också frågan om narkotikans skadeverkningar, samt att man under året redovisar hur kommunen arbetar med och samverkar för att motverka just narkotikans skadeverkningar.

Lärarna engagerar

Det handlade även om att Liberalerna ville utreda Filipstads kommuns eventuella behov av långsiktig viktning inom den totala löneramen till fördel för kommunens lärare.

För Michael Helmersson (L) och de övriga Liberalerna är lärarna viktiga.
För Michael Helmersson (L) och de övriga Liberalerna är lärarna viktiga. Foto: Pernilla Möllberg

Något som det blev diskussion om med Åsa Hååkman Eriksson (S). Hon ansåg att lärarna inte enbart fokuserar på hög lön, utan att det är flera faktorer som spelar in, till exempel en tillfredsställande arbetsmiljö. Michael Helmersson upplyste att Liberalernas strävan efter att få en allt högre andel, och till sist högst andel behöriga lärare i Filipstad inte har upphört i och med att de nu sitter i majoritet, utan tvärtom. Han hänvisade till förslaget som Ryhed presenterat och förtydligade att Liberalerna långsiktigt verkar för lärarna.

– För oss liberaler är lärarna viktigast, poängterar Helmersson.

Christer Olsson (M) kommunstyrelsens ordförande yrkade på att Liberalernas förslag på olika utredningar, skulle överföras till berörda nämnder för ställningstagande. Det röstade Socialdemokraterna emot, men majoriteten röstade igenom förslaget.

Stora utmaningar

Vad gäller ekonomin generellt så konstateras att Filipstads kommun står inför väldigt stora utmaningar de kommande tre åren, framför allt 2024 och 2025. Man tog beslutet att man kommer att under 2024 göra politiska prioriteringar, det återstår nämligen 13 miljoner för att komma i en budget i balans efter 2024. Det kommer att krävas stora reduceringar av kostnader om kommunen ska nå de 13 miljoner kronorna under 2024. Det kommer att kräva stora åtgärder för att få en budget i balans, enligt ekonomichefen Britt-Inger Gustavssons presentation av det ekonomiska läget.

Städad debatt

Kan konstateras att man var överens om det mesta. Dock hade Pia Skoglund (V) önskat att man hade gjort en risk- och konsekvens analys över hur de kommande hårda besparingarna som väntar kommer att påverka medborgarna. Och Marina Isaksson (S) hade ett säryrkande gällande investering inom teknikutskottet, men överlag var det en lugn debatt, med andra ord inte så mycket debatt överhuvudtaget.

Åsa Hååkman Eriksson (S) ville undersöka möjligheterna att öppna Skanshöjd.
Åsa Hååkman Eriksson (S) ville undersöka möjligheterna att öppna Skanshöjd. Foto: Pernilla Möllberg

Kommundirektören Hannes Fellsman tog upp det faktum att nästa år föreslås de resterande 34 miljoner kronorna av sparade medel att användas, men påminde om att sedan är de slut. Han kunde konstatera att det nu är hög tid att utmana politiskt röda linjer och förvarnade att alla löften kanske inte kommer kunna hållas.

– Vi behöver en gång för alla tillsammans ta det där sista steget för att få en ekonomi i god balans i Filipstads kommun. Ljusglimtarna finns där ute, framför allt vår personal som varje dag gör allt för medborgarna i vår kommun ska må bra och få den service som de har rätt till. Vi har ett stark näringsliv, företag expanderar och investeringar görs. Vi har framtidstro. Dit måste även Filipstads kommun nå ekonomiskt. Vi ska nå dit, men då krävs det modiga politiska beslut, handlingskraftiga tjänstepersoner men framför allt mindre tjafs och mer verkstad.

Artikeltaggar

Åsa Hååkman ErikssonBudgetarCenterpartietEkonomiFilipstadFilipstads kommunGustaf RyhedHannes FellsmanKommunfullmäktigeKommunstyrelsenLiberalernaMichael HelmerssonModeraternaPeter JohanssonPolitikSocialdemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.