Hoppa till huvudinnehållet

Operans julartister gör turnéstopp i Rämmen: ”Har hört rykten om skinkmackor”

Publicerad:
Sara Norback Carlsson, Alice Störholt och Anders Werner är sångarna som ger sig ut på Wermland operas stora julturné under november och december.
Sara Norback Carlsson, Alice Störholt och Anders Werner är sångarna som ger sig ut på Wermland operas stora julturné under november och december. Foto: Lena Richardson

Nu ska julstämningen spridas över Värmland – och här är trion som tar ansvaret för att den når ut i varje by och vrå.

– Vi får ett rejält kok med jul – en förfest, säger Sara Norback Carlsson, en av sångarna i Wermland operas julturné som kommer till Rämmens bygdegård på lördag.

På fredagskvällen inleds ”Jul på hjul med quiz”. Så heter Wermland operas mastodontturné och sångarna Sara Norrback Carlsson, Alice Störholt och Anders Werner samt pianisten Bo Ericsson har en lång månad framför sig.

Över 20 framträdanden på en månad ska det bli. Efter fredagskvällens premiär i Mangskogs Folkets hus väntar Rämmen, Segmon, Sunnemo, Kväggeshyttan med flera, innan finalen den 17 december i Svenshults bygdegård.

– Vi var lite oroliga tills vi för första gången fick rigga upp allting. Det här funkar. Det här klarar vi av! säger Sara Norback Carlsson i en paus vid genrepet på Spinneriet.

Den uppriggade bakgrunden med brasa och julstrumpor blir en fin inramning till ett värmande knippe riktigt klassiska julsånger. De tre operasångarna sjunger om gnistrande stjärnor, snöfall och heliga stunder.

Alice Störholt tar hand om luciakronan när Wermland operas julturné åker runt bland 20-talet värmländska orter under november och december.
Alice Störholt tar hand om luciakronan när Wermland operas julturné åker runt bland 20-talet värmländska orter under november och december. Foto: Lena Richardson

– Vi har skapat ett program utifrån våra erfarenheter, vad vi växt upp med och vad vi tycker om att sjunga, men också vad som passar för våra röster, säger Anders Werner. Det är viktigt att man känner igen sig. Det blir skönare att lyssna om det är mycket man kan relatera till.

De börjar programmet iklädda lusseskrudar.

– Det känns fantastiskt roligt! Det är så sällan nu för tiden man har möjlighet att gå på luciatåg själv och det är ju så stämningsfullt. Det känns jättekul att få komma ut med den stämningen på så många orter och för oss också att få upptäcka orterna, säger Alice Störholt.

– Det är många som längtar tillbaka till den där stunden man hade i sin barndom och det är så fint att kunna ge det, säger Anders Werner.

Nära publiken

Det finstämda i den klassiska repertoaren mjukas upp med quizet, som är ett busigt moment, med frågor som kan röra jul men också musik och orter de besöker. Andra akten av föreställningen har också en lekfullare stämning rent musikaliskt.

Anders Werner ser fram emot att få möta publiken på intima scener.
Anders Werner ser fram emot att få möta publiken på intima scener. Foto: Lena Richardson

Julturnén går till överlag små orter med bygdegårdar och Folkets hus som spelplatser.

– Det är så trevligt att vara på intima scener. I operahus är det ett annat avstånd. Det är viktigt att publiken får vara så närvarande som möjligt; det är ju dem vi gör det för, säger Anders Werner.

Av kollegor som julturnerat förut har de fått höra om eldsjälar och värmande engagemang ute i byarna.

Ett tätt turnéprogram väntar, där trion gör som mest sju konserter på sex dagar. Totalt sett blir det drygt 20 spelningar på en månad.
Ett tätt turnéprogram väntar, där trion gör som mest sju konserter på sex dagar. Totalt sett blir det drygt 20 spelningar på en månad. Foto: Lena Richardson
Sara Norback Carlsson, Alice Störholt och Anders Werner bjuder på klassiska julpärlor men också lite busigare repertoar. Ett lekfullt quiz blir det också.
Sara Norback Carlsson, Alice Störholt och Anders Werner bjuder på klassiska julpärlor men också lite busigare repertoar. Ett lekfullt quiz blir det också. Foto: Lena Richardson

– Vi har hört ryktas om att det kommer att finnas skinkmackor. Blir det en tävling i år om vem som ätit flest skinkmackor före jul, kan vi nog vara med och slåss i toppen, säger Alice Störholt.

Men ni tror inte att ni hinner tröttna på julen före jul?

– Jag hoppas att det är tvärtom. Jag hoppas att man känner folks glädje och att man är ännu mer taggad på jul än man varit tidigare år, säger Alice Störholt.

– Julen brukar alltid gå så fort, nu får vi ett rejält kok med jul – en förfest, säger Sara Norback Carlsson.

Till sist - vad önskar ni er i julklapp?

– Ett tyngdtäcke, säger Alice Störholt.

– En robotdammsugare. Då kommer jag hem och det är städat, säger Sara Norrback Carlsson.

– En slowcooker, som man kan slå på på morgonen och så är det klart när man kommer hem, säger Anders.

Turnéplan

Hit kommer Wermland operas julturné

Mangskogs Folkets hus, fredag 17 november

Rämmens bygdegård, lördag 18 november

Skruvstad Gamla skola, söndag 19 november

Solviks bygdegård, onsdag 22 november

Stranna Folkets hus, torsdag 23 november

Segmons Folkets hus, lördag 25 november

Sunnemo Folkets hus, söndag 26 november

Råda Ordenshus, onsdag 29 november

Ölmhults bygdegård, torsdag 30 november

Bogens bygdegård, fredag 1 december

Bergsjö bygdegård, lördag 2 december

Mölnbacka bygdegård, söndag 3 december

Seniorernas hus, tisdag 5 december

Forshaga Folkets hus, onsdag 6 december

Torpåsen bygdegård, torsdag 7 december

Bygdegården Kväggeshyttan, fredag 8 december

Älvenäs bygdegård, lördag 9 december

Rudskoga bygdegård, söndag 10 december

Högboda Folkets hus, torsdag 14 december

Svanskogs Folkets hus, lördag 16 december

Bygdegården Svenshult, söndag 17 december

Artikeltaggar

JulKarlstadMangskogMusikNöje/KulturOperaSångSunnemoTraditionerVärmland

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.