Hoppa till huvudinnehållet

Så tänker Filipstadsföräldrarna kring skärmtid: ”Kan faktiskt göra mig upprörd”

Publicerad:
Ulrika Kjellemar arbetar som förskolepedagog och tycker skärmar kan vara ett bra komplement i barns lärande. Här ses hon med sonen Ture, 3,5 år gammal.
Ulrika Kjellemar arbetar som förskolepedagog och tycker skärmar kan vara ett bra komplement i barns lärande. Här ses hon med sonen Ture, 3,5 år gammal. Foto: Emely Wallo Bergare

Barn under två år bör inte kolla på skärm – över huvud taget.

Så lyder de nya forskarrön som nyligen presenterades.

När FT frågat Filipstadsföräldrar om hur och när de låter sina barn använda skärmar går svaren isär:

– Inte alls, säger en.

– Det blir alldeles för mycket, berättar en annan.

För några veckor sedan presenterade Barnläkarföreningen resultatet efter att ha forskat på ämnet barn och skärmtid.

Forskarna slår fast att barn som är mellan noll och två år inte bör titta på skärm alls, medan barn mellan två och fem år inte bör titta på tv, platta eller telefon mer än en timme per dag. Det barnen tittar på ska även bestå av ett ”högt innehåll”, vilket Barnläkarföreningen förklarar är människor som talar, innehåller ett långsamt tempo och gärna med upprepningar. Snabba klipp och animerat ska man helst undvika.

För mycket tid framför en skärm kan leda till konsekvenser så som försenad språkutveckling, koncentrationssvårigheter samt problem med känsloregistrering. Barnen riskerar också att drabbas av övervikt, närsynthet och sömnsvårigheter, visar forskningen.

FT begav sig till Familjecentralen för att kolla med Filipstadsföräldrar hur och när de låter sina barn använda skärmar.

– Ibland får hon kolla på min mobil – när det finns telefoner och plattor hemma vill barnen kolla hela tiden! Jag försöker gå ut mycket för att hon ska aktivera sig, berättar mamma Pervin Dogan som leker på golvet tillsammans med sin dotter Ella som är drygt ett år gammal.

Vid bordet intill sitter Ida Gustafsson med barnen Freya, sex månader, och Leo, fem år.

– Leo gillar att titta på Youtube. Och när han kollar på tv, till exempel, blir ju hon intresserad och vill kolla också. Det har blivit svårare sedan man fick en liten till, säger Ida.

FT hälsade på hos Familjecentralen i Filipstad för att höra hur och när föräldrarna låter sina barn använda skärmar. Här är Ida Gustafsson och dottern Freya, sex månader.
FT hälsade på hos Familjecentralen i Filipstad för att höra hur och när föräldrarna låter sina barn använda skärmar. Här är Ida Gustafsson och dottern Freya, sex månader. Foto: Emely Wallo Bergare

Cecelina Skoglund och sonen Jack, ett år och fyra månader, bor i Hällefors men hälsar denna dag på hos Familjecentralen i Filipstad.

– Han gillar att kolla på tv, och speciellt gillar han att titta när vi åker bil. Jack har lärt sig starta tv:n själv och då är det inte alltid så populärt när jag stänger av den, då kan han bli arg. Och det är inte varje dag man orkar ta den fighten, säger Cecelina.

”Det är inte för dem”

Lesjöforsfamiljen som består av mamma Ludivine Thomas Andersson, pappa Benny Andersson och tvillingarna Fabian och Selma, 14 månader, är mycket konsekventa när det kommer till skärmtid.

– De får inte titta på skärm alls. Vi stänger av tv:n när barnen kommer in i vardagsrummet. Vi låter dem aldrig titta på våra mobiler – vi visar inte ens bilder för dem på telefonerna, det är inte för dem, säger Ludivine som menar att skärmarna stjäl tid från att interagera med andra människor.

– Skärmar ger ingen respons.

Benny fyller i:

– Enda gången de ser oss använda telefonen är när vi använder den för att prata i. Så vi är väldigt hårda med det, vi vill hindra dem från att använda skärmar så länge som möjligt. Så vi tycker de nya rekommendationerna är väldigt positiva.

Nya forskningsrön visar att barn under två år inte bör titta på skärm alls.Ludivine Thomas Andersson och Benny Andersson är positiva till de nya rekommendationerna. Här med tvillingarna Fabian och Selma, 14 månader.
Nya forskningsrön visar att barn under två år inte bör titta på skärm alls.Ludivine Thomas Andersson och Benny Andersson är positiva till de nya rekommendationerna. Här med tvillingarna Fabian och Selma, 14 månader. Foto: Emely Wallo Bergare

Kunde de, skulle Benny och Ludivine även se till att barnen inte kom i kontakt med skärmar på förskolan heller.

– Det kan faktiskt nästan göra mig lite upprörd när förskolan använder skärmar – vi som föräldrar får inget val, säger Benny.

Han och Ludivine vill dock vara tydlig med en sak:

– Alla föräldrar får givetvis göra precis som de vill och tycker är bäst. Vi väljer att göra så här. Och vi förstår trötta föräldrar som använder skärmar som barnvakt. Jag dömer inte, det är tufft att vara förälder, säger Ludivine.

Ett bra hjälpmedel

Ulrika Kjellemar följer sonen Tures (3,5 år gammal) lek medan åtta månader gamla lillebror sover gott i vagnen utanför.

Just nu är hon mammaledig men arbetar annars som förskolepedagog i en annan värmländsk kommun.

Hon tycker att skärmar, exempelvis en platta, är ett bra komplement i förskolans pedagogiska arbete.

– Vi kallar det för lärplatta och används skärmar bara på rätt sätt är det ett jättebra hjälpmedel. Exempelvis kan man koppla det till att skapa egna QR-koder – när man läser av den kommer en speciell bild eller en saga upp. På så sätt får barnen redan i förskolan testa på kodning och programmering.

Ulrika fortsätter:

– Men missbrukas det, då förstår jag om föräldrarna inte blir glada. Och det är ju inte det som är meningen med det heller – det ska fungera som ett komplement i lärandet.

Komma ner i varv

Hon berättar att Ture får titta på skärm hemma, det är ett sätt att ge honom en lugn stund.

– Han är väldigt aktiv och ständigt igång så då kan det hjälpa honom att komma ner i varv. Han är bara 3,5 år gammal men redan har han lärt sig en del engelska från de program han kollar på. Men det är klart att man inte ska mata honom med för mycket skärm. Nu när man har två barn är det svårt att undvika att den minsta tittar, men det är ju inte så att jag sätter honom framför tv:n ensam.

Att inte stressa för mycket över att man ibland tar den enkla vägen och låter barnet titta på skärm är något hon passar vidare till andra föräldrar.

– Om man handlar till exempel och man låter barnet titta på telefonen under tiden så man kan handla klart, varför ska man stressa över det när man vet att det fungerar?

  • Pervin Dogan låter dottern Ella titta på hennes telefon ibland.
    Pervin Dogan låter dottern Ella titta på hennes telefon ibland. Foto: Emely Wallo Bergare
  • Henrik Persson och dottern Amelia tre år. Henrik berättar att i deras familj kan barnen få titta på platta eller mobil när familjen tar det lugnt och myser i soffan.
    Henrik Persson och dottern Amelia tre år. Henrik berättar att i deras familj kan barnen få titta på platta eller mobil när familjen tar det lugnt och myser i soffan. Foto: Emely Wallo Bergare
  • Cecelina Skoglund berättar att sonen Jack, ett år och fyra månader, har lärt sig slå på tv:n själv.
    Cecelina Skoglund berättar att sonen Jack, ett år och fyra månader, har lärt sig slå på tv:n själv. Foto: Emely Wallo Bergare
  • Tvillingarna Fabian och Selma, 14 månader.
    Tvillingarna Fabian och Selma, 14 månader. Foto: Emely Wallo Bergare

Artikeltaggar

BarnFilipstadHälleforsMänskligtTVYoutube

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.