Hoppa till huvudinnehållet

Och så blev det pannkaka av allt – kritiken visade sig vara befogad

Publicerad:
Ingen ville lyssna till medarbetarnas befogade kritik i våras, den viftades bara bort, anser insändarskribenten.
Ingen ville lyssna till medarbetarnas befogade kritik i våras, den viftades bara bort, anser insändarskribenten. Foto: Fredrik Varfjell

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Kommunstyrets hantering av Vuxenutbildningen det senaste året har varit fullständigt katastrofal från början.

Mycket kritik lyftes fram, som viftades bort på väldigt arroganta sätt. Ett exempel på kritik är det som en medarbetare på Vuxenutbildningen sa i SVT i våras, nämligen ”Man kastar tärning och hoppas det ska bli bra”. Kommunledningen var inte orolig dock, för allt skulle ju bli så bra och enkelt.

Kommunstyrelsens ordförande Christer Olsson sa i samma inslag i SVT, på frågan om hur man kunde veta att det faktiskt skulle bli bättre, att ”det tycker jag är ganska enkelt”, och hänvisade då just till Molkoms folkhögskolas filial i Filipstad som man hela tiden var så säkra på skulle ta över och göra ett fantastiskt jobb. Nu står det klart att tärningen inte alls landade som ledningen hade tänkt.

Man fattade beslutet i somras att göra sig av med SFI (med mera) i egen regi. Under hösten kom sedan beskedet att filialen i Filipstad försvinner och därför inte kan ta över någon SFI, och kommunen tvingas nu därför ta tillbaka SFI-undervisningen i egen regi.

I våras hade Filipstads Tidning också en stor artikel där lärarna på Vuxenutbildningen uttryckte oro och kritik, bland annat med argumentet att en risk är att kommunen tvingas ta tillbaka verksamheten i egen regi på samma sätt som andra kommuner har tvingats göra. Denna kritik, och all annan kritik som också lyftes fram, viftades dock bort av Christer Olsson i tidningen några dagar senare, med hävdandet att kritiken som lärarna förde fram var helt obefogad.

Det enda som verkar vara obefogat i allt detta verkar vara kommunledningens kompetens. Bara några månader efter att man fattade beslutet i kommunfullmäktige har allt börjat kollapsa. ”Skolpartiet” liberalerna valde också att rösta för detta katastrofala beslut. Jag undrar hur liberalernas väljare, som jag antar prioriterar skolan, känner för sitt parti i Filipstad nu.

Jag undrar också vilket förtroende politikerna i Filipstad har kvar för kommundirektör Hannes Fellsman, som i tidningen uttryckte sig ganska tillbakahållet om att ha genomfört sitt uppdrag som politikerna gav honom, men som i hög grad har bidragit till kaoset genom att under hela processen lysa med sin egen vilseledande kritik riktad mot Vuxenutbildningen.

En som fortfarande inte gillar inkompetenta politiker och byråkrater

Artikeltaggar

Christer OlssonFilipstadFilipstads TidningHannes FellsmanKommunfullmäktigeKommunstyrelsenLärareMolkomPolitikSkola och utbildningSVTVuxenutbildningen