Hoppa till huvudinnehållet

Sämre tandhälsa hos barn och ungdomar: ”Karies är någon form av livsstilssjukdom”

Publicerad:
Folktandvården i Filipstad.
Folktandvården i Filipstad. Foto: Göran Persson

Tandhälsan hos barn och ungdomar i Värmland har blivit sämre under de senaste åren.

– Karies är någon form av livsstilssjukdom, säger Elisabeth Wennerberg, enhetschef Hälsoodontologiska enheten på Folktandvården i Värmland.

Det här visar nya Tandhälsobarometern, en kartläggning av barns tandhälsa genomförd av Folktandvården. Man har tittat på tandhälsan hos landets 3–19-åringar mellan åren 2012 och 2022, baserad på statistik från tandvårdens nationella kvalitetsregister.

I Värmland har tandhälsan försämrats både hos sex år gamla barn, tolv år gamla barn och 19-åringar. Tandhälsan hos de sex år gamla barnen har försämrats mest – med 73 procent.

Elisabeth Wennerberg kan inte säga vad detta beror på.

– Värmland har varit väldigt bra för tio år sedan. Om det sedan blir en försämring så blir den väldigt påtaglig, säger Elisabeth Wennerberg.

Hon förklarar att det generellt över landet är en försämring av tandhälsan hos sex år gamla barn.

– Allt med barns hälsa är föräldrarnas ansvar. Att hålla barnen friska hänger väldigt mycket på föräldrarna och hur barnen har det. Det är också socioekonomiska faktorer som påverkar, som utbildning och inkomst etcetera, säger hon.

Förändrad livsstil

Hon menar att livsstilen har förändrats och att man ofta hade mer kontroll förr på vad man åt.

– Att skapa tandhälsa är billigt.

Fyra tips till vuxna: Så hjälper du ditt barn att få friska tänder

1. Börja borsta tidigt. Starta med tandborstning så snart barnet får tänder och försök göra det till en rolig stund.

2. Ät regelbundet. Undvik småätande mellan måltiderna och bjud på vatten när barnet är törstigt.

3. Håll ut med tandborstningen. Borsta två minuter två gånger om dagen med fluortandkräm och låt sedan tänderna vila två timmar innan barnet äter igen. Minnesregel: 2-2-2.

4. Fortsätt hjälpa. Stötta barnet med tandborstningen fram till tioårsåldern och ta gärna hjälp av Folktandvårdens app Rocka munnen för de mindre.

Källa: Folktandvården

Folktandvårdens råd är att borsta tänderna två gånger om dagen, två minuter och med två centimeters fluortandkräm.

– Föräldrarna bör hjälpa barnen att borsta tänderna till de är tio år gamla. Men många barn får inte hjälp och det kan finnas 3-4-åringar som får borsta tänderna själva.

En sjukdom

Hos tandvården får föräldrarna till sjuka barn information om deras barn har karies, som är en bakteriesjukdom.

– Det är en av världens vanligaste bakteriesjukdomar och den är inte smittsam. Det är lätt att göra något åt det. Det handlar om levnadsvanor och vad man äter och dricker.

Hål i tänderna

- Karies är en bakteriesjukdom som orsakar hål i tänderna.

– Barnets mjölktänder är särskilt känsliga för kariesangrepp.

Källa: Folktandvården Värmland

Tandhälsan hos barn och ungdomar i Värmland har försämrats.
Tandhälsan hos barn och ungdomar i Värmland har försämrats. Foto: Göran Persson

Folktandvården planerar nu för att gå ut i förskolor för att lära barn om tandborstning, samt i skolor för att hjälpa till med fluorsköljning. Riskområden i olika kommuner kommer att prioriteras.

Tandvården är avgiftsfri för barn och ungdomar upp till 23 år. Barn mellan 0-6 år brukar kallas till Folktandvården en gång per år för kontroll och därefter ungefär vartannat år om de är friska.

Sjuka barn kallas fortsatt årligen för undersökning och de kommer även på mellanbesök flera gånger per år då tandvården stöttar familjen på olika sätt.

Artikeltaggar

FilipstadFolktandvårdenTandvårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.