Hoppa till huvudinnehållet

Filipstads kommun minst robust i länet - Karlstad och Hammarö i topp

Publicerad:
Reporter Göran Persson
Göran Persson
goran.persson@filipstadstidning.se
Enligt en ny rapport är Filipstads kommun minst robust i länet.
Enligt en ny rapport är Filipstads kommun minst robust i länet. Foto: Emma Lindell

Filipstads kommun är minst robust i länet. Detta enligt den årliga rapporten ”Regionernas Kamp” som strategi- och teknikkonsultföretaget WSP släppt. Rapportens syfte är att visa hur väl rustade Sveriges kommuner är inför framtiden.

– Det är lite som att sparka på den som redan ligger, säger Michael Björklund, säkerhetssamordnare i Filipstads kommun.

I den här rapporten står kommunernas robusthet och förmåga att stå emot kriser i fokus. Detta i en tid som präglas av ett mycket osäkert omvärldsläge, grov kriminalitet och ett tufft ekonomiskt läge.

Robustheten hos kommuner bedöms utifrån parametrar som arbetsmarknad, tillväxt, klimatarbete och utbildningsnivå. Nytt för i år är att det tas ett större grepp gällande trygghet och kommunernas brottsförebyggande arbete. Därför har lokal brottslighet lagts till som en parameter.

Varför hamnar Filipstad i botten?

– Om man jämför länet specifikt så handlar det om en ganska låg robusthet i ganska många parametrar som vi tittar på i den här rapporten. Det är inget särskilt som sticker ut, utan det är en ganska bred bild som gör att Filipstads kommun hamnar där man hamnar. Om jag ska peka på något så är det att det brottsförebyggande arbetet är viktigt för Filipstad. Det kommer in en ganska hög andel anmälda brott per invånare. Det är en faktor som Filipstad kan titta på, säger Mathias Frithiof, sektionschef samhällsutveckling på WSP och en av författarna till rapporten.

Glädjande nog har skolkvaliteten förbättrats.

– Meritvärdena i årskurs nio har blivit bättre och det är ett arbete som man bör hålla i och fortsätta med. Skolkvaliteten har förbättrats sedan förra året.

Nya utmaningar

Totalt tittar företaget på 14 olika parametrar; bland annat befolkningsdemografi, ekonomi, förvärvsinkomster, sysselsättning, utbildningsnivåer, brottslighet och branschbredd.

– En sak jag kan konstatera är att när vi började göra rapporten för tio år sedan så tänkte jag inte på brottsligheten som en robusthetsfaktor, men det gör jag nu. Det kommer nya utmaningar hela tiden. Och det är extra viktigt att kommuner jobbar med robusthet. Det kommer nya kriser och det här är väldigt viktigt.

WSP

  • WSP är ett strategi- och konsultföretag. Det är en stor stor global koncern som finns i Sverige och har en rådgivningsverksamhet för att framtidssäkra kunders verksamhet.
  • Bland kunderna finns bland andra privata aktörer, kommuner och regioner.

Källa: WSP

Varför ska man lita på att resultatet i den här rapporten verkligen stämmer med verkligheten?

– Det är inte statistik vi hittar på utan vi samlar in officiell nationell statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, i de flesta fall. Det är kvalitetsgranskad indata och vi är helt transparent i vår rapport.

Hög livskvalitet

Michael Björklund, säkerhetssamordnare i Filipstads kommun, menar att glesbygdskommuner alltid hamnar längst ner i rankningen i sådana här rapporter.

– Tappar man befolkning så rasar man direkt och man straffas för en äldre befolkning. Det är alltid glesbygdskommuner som hamnar längst ner med dom indikatorerna och aldrig längst upp, säger Michael Björklund som framhåller att det brottsförebyggande arbetet i kommunen är framgångsrikt.

– Det går åt rätt håll. Det är ett trendbrott.

Filipstads kommuns styrka är livskvaliteten för alla de som bor här, menar han.

– Det är ingen indikator. Men vi har närhet till skola, mer natur, mindre stress. Vi har visserligen lägre löner men även lägre kostnader för bland annat boende.

Det här är en styrka som Filipstad kan dra nytta av med tanke på höga räntekostnader och stigande kostnader för exempelvis huslån.

– Det är en styrka för mindre kommuner. Det kan vara lönsamt att pendla till Karlstad från Filipstad istället för att bo i Karlstad.

Michael Björklund är säkerhetssamordnare i Filipstads kommun.
Michael Björklund är säkerhetssamordnare i Filipstads kommun. Foto: Filip Kowalski

Han kommer fortsätta arbeta för att öka tryggheten i kommunen.

– Jag arbetar för att det ska bli ännu tryggare för företag, besökare och boende. Det är mitt bidrag och det jag kan hjälpa till med.

Filipstad i botten

Enligt rapporten är länets mest robusta kommuner Karlstad och Hammarö. Länets minst robusta kommun är Filipstad som hamnar på plats 281.

Rankingen i rapporten presenteras utifrån Sveriges Kommuner och Regioners kommunindelning, som gör det möjligt att jämföra liknande kommuner med varandra.

Rapportens syfte är att visa hur robusta kommunerna är jämfört med grannar i regionen, men främst handlar det om att jämföra med kommuner med liknande förutsättningar runt om i Sverige.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättBrottsförebyggandeFilipstads kommunKarlstadKlimatKriminalitetMiljöTillväxtVärmlands länWSP

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.